Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Romští „poddaní“ zuří. Jejich král Róbert I. se odmítá vzdát trůnu

Autor: ital - 
26. ledna 2019
14:30

Romové si na Slovensku zvolili za svého právoplatného krále Róberta Botoše neboli Róberta I. Toho však na zasedání roku 2015 z úřadu odvolali. Král se však tohoto postu sám vzdát nechce a dále pod titulem vystupuje. Dokonce tvrdí, že je neodvolatelný. Prezident slovenských Romů Jozef Konti prohlašuje, že se Róbert snaží pomocí titulu obohatit, a vyzývá jej, aby se přestal králem nazývat.

Přestože Romové na Slovensku na sněmu v roce 2015 odvolali svého krále Róberta Botoše, on sám pod tímto titulem nadále vystupuje. Obhajuje to slovy, že jako král je neodvolatelný, a také, že se mu podařilo nashromáždit téměř 130 milionů Kč na sjednocení Romů. Ostře proti tomu však vystupuje romský prezident Jozef Konti (64), který ho označuje za podvodníka.

„Na zasedání jsme jej odvolali. Momentálně krále nemáme. On se však za něj stále vydává a vystupuje tak i ve vztahu k institucím, od nichž získává peníze, které si nechává pro sebe. Vyzýváme ho, že pokud se bude i nadále prezentovat jako král, tak na něj romská elita i všichni vajdové podají trestní oznámení,“ sdělil Konti.

„Když jsme ho zvolili, nevěděli jsme, že je negramotný. Nemá hotovou ani základní školu a dělá nám ostudu. Podporujeme romskou politickou stranu, ale zásadně odmítáme, aby Botoš získával peníze podvodem. Upozorňujeme na to všechny instituce. On náš mandát nemá,“ dodává rozhněvaný Konti, podle nějž se Botoš tímto způsobem sám obohacuje. „Králem se nikdo nerodí, je to volená funkce, tím pádem i odvolatelná,“ doplnil prezident Konti.

Róbert I. však tvrdí, že jeho odvolání bylo protiprávní a tím pádem jsou tvrzení o jeho nelegitimnosti zbytečná. Podle jeho vyjádření jsou mezi jeho odpůrci pouze podnikavci, manipulátoři a intrikáni, kteří se jej snaží poškodit. „Na jejich slova, že nejsem král, se dá říci jen jedna věc – jsem neodvolatelný, protože jsem král. Můžu buď dobrovolně odstoupit, nebo zemřít.“

Ostře se také ohradil proti řečem o špinavých penězích. Veřejně přiznaných 130 milionů Kč je prý od sponzorů na podporu a vybudování nové naděje pro Romy. „Za tyto peníze chci vybudovat okresní struktury, členskou základnu a dostat se do povědomí lidí. Peníze mám od silných sponzorů, kteří nám pomohou konečně se dostat do parlamentu. Romové jsou totiž součástí tohoto národa,“ prohlašuje Róbert I.