Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nesnesitelná bolest umírajícího: Drsné video eutanazie vyděsilo i ty nejotrlejší

Autor: mav, shp - 
15. září 2017
09:34

Bolest a zoufalství umírajícího člověka, který doufá, že brzy přijde vysvobození. Jenže stále nepřichází... Velice syrově to nyní ukazuje krátký film z Austrálie, který natočili zastánci eutanazie – tedy asistované sebevraždy. V parlamentech australských států Victoria a Nový Jižní Wales se chystá hlasování, zda eutanazii povolit. 

Podle průzkumů má podporu velké většiny lidí, včetně lékařů a sester, kteří jsou svědky neutišitelného utrpení běžně. Proti stojí samozřejmě katolická církev a také další vlivné skupiny hájící právo na život. Proto se zastánci eutanazie rozhodli k radikálnímu kroku: natočili vskutku odstrašující film zvaný Zastavte ten horor.

Pětiminutový snímek se zaobírá nepředstavitelnou bolestí a zoufalstvím,“ vysvětluje mluvčí organizace Go Gentle Gina McColl. Pacient trpí bolestí i záchvaty vzteku, zatímco se o něj personál i rodina snaží starat nebo mu aspoň být nablízku... Stejně to nepomáhá a v tom svém utrpení si přeje jen smrt a vysvobození.  Scénky jsou skutečně drásající, přestože je natočil herec – ovšem podle skutečného příběhu Grega Simse. Poslední dny umírajícího na rakovinu převyprávěla jeho dcera Nia.

Film je natočený tak, že se na něj prakticky nedá koukat,“ nezastírá Gina McColl, že sugestivní syrovost užili zcela záměrně. Videoserver YouTube kupříkladu snímek odmítl zveřejnit, je proto dostupný jen na webu organizace. Divák musí potvrdit, že mu bylo 18 let, a pokud se nevydrží dívat, vpravo dole visí veliké tlačítko Zastavte ten horor. To ho pak vezme na stránku plnou příběhů trpících i argumentů pro povolení asistované sebevraždy.

Poslanci státu Victoria navrhují zákon, že o asistovanou sebevraždu – tedy podání smrtící látky – může požádat plnoletý pacient, pokud mu lékaři odhadují posledních 12 měsíců života. Musí požádat příčetný, a to třikrát během deseti dní, aby bylo jasné, že to není unáhlené rozhodnutí.

arnostarno...@... ( 16. září 2017 15:12 )

Drsný video ale otázka zní? jestli to chtěla ta nemocná osoba a nebo je í rodina !!!!!!! pak nastal okamžik kdo tohle nikdo nečekal,já osobně taky ne!!!!!!!! taky jsem si myslel když k tomu to jde tak bude hned konec bez jaKÉHO koliv trápení ale opak je pravdou ale zASE NE DRUHOU STRANU POKUD NĚKDO OPRAVDU TRPÍ NEMOCÍ ŽE UŽ NEMŮŽE DÁL TAK TĚCH PÁR MINUT UŽ VYDRŽÍ I KDYŽ JE TO HNUSNÁ BOLEST ALE POTOM BUDE KLID A SPOKONEJNOST ....A NIC NEBUDE BOLET...... RADČI SI USTŘELÍM PALICI NEŽ TOHLE

wisz ( 16. září 2017 13:49 )

cicihala- tak az budete v poslednim tazeni nekolik tydnu a budou vas uz jen prolívat algifenem tak si vzpomente jak si to chcete užít až do konce

kdoasi ( 16. září 2017 11:59 )

cicihala: pokud tu bolest nezažijete na vlastní kůži, tak se nemůžete vžít do bolesti umírajících. Možná byste pak změnila názor.

kupredu-leva ( 16. září 2017 10:41 )

A uvazovat jí už ráno, když jde do práce.

stellastella ( 15. září 2017 22:00 )

 Prozivame prave ted velmi podobne.Jen s tim rozdilem,ze umirajici lpi na zivote a doufa... Je to tak strasne smutne videt,jak sebemensi pohyb vyvolava bolesti i pri opiatovych naplastech.Presto se snazi zit,ac z meho pohledu to ma do zivota hodne daleko.Jak,kdo,jak kdy,zazraky se stavaji,ale eutanazie je strasne zneuzitelna

Zobrazit celou diskusi