Fabiano Antoniani po automobilové nehodě z roku 2014 skončil slepý a bez možnosti pohybovat jakoukoliv končetinou. V autobiografickém dokumentu uvedl, že fyzicky i psychicky trpí a život pro něj ztratil smysl. „Jsem pevně rozhodnut ukončit tuto svou agónii, neboť to považuji za důstojnější a více odpovídající mé osobnosti,“ oznámil podle agentury ANSA. 

Italské policii se sám nahlásil muž, který Fabovi pomohl zemřít. Aktivista Marco Cappato se v čele sdružení podobně smýšlejících lidí dlouhodobě snaží o legalizaci eutanazie. „Mým cílem je přimět stát, aby převzal odpovědnost,“ řekl.

Cappato se chce dostat před soud, ačkoli riskuje až 12 let vězení. „Doufám, že budu obžalován a budu se moci sám hájit. V Itálii je zločinem podněcovat k sebevraždě, ale v tomto případě nedošlo k žádnému podněcování,“ tvrdí.

Jako Fabo odešel dnes ze světa ve stejném zařízení poblíž Curychu i 65letý italský důchodce Gianni Trez. Jeho žena vyzvala italské zákonodárce, aby „přijali zákon, který by umožnil vyhnout se těmto krutým cestám“.

Vatikánský biskup Vincenzo Paglia mezitím označil smrt Faba za „porážku pro společnost“. „Společnost, která není schopna být nablízku, pomoci a dát na vědomí, že druhý je důležitý, uráží,“ míní.

Měla by být v Česku eutanázie legální?
Celkem 589 hlasujících

Fotogalerie
12 fotografií