Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Polský tupolev: Před pádem měl kolizi v Praze!

Tu-154 se v Praze srazil s ptákem, v letu ale pokračoval dál. Zhruba 30 hodin po incidentu v Praze zahynul při pádu stroje prezident Kaczyński (†60)
Tu-154 se v Praze srazil s ptákem, v letu ale pokračoval dál. Zhruba 30 hodin po incidentu v Praze zahynul při pádu stroje prezident Kaczyński (†60)  (Autor: Fakt.pl)
Autor: INT, shp - 
3. července 2010
15:57

Na jeho palubě zahynulo 10. dubna 96 předních polských politiků včetně prezidenta Lecha Kaczyńského (†60) a jeho choti Marie. Polský speciál přitom nemusel být v pořádku. Přibližně 30 hodin před tragickou havárii měl tupolev problémy, a to dokonce na letišti v Praze! Krátce po startu se srazil s ptákem.

Před půlnocí 8. dubna letadlo Tu-154 s polským premiérem Donaldem Tuskem na palubě, který byl v Praze na schůzce s americkým prezidentem Barackem Obamou, odstartovalo z ruzyňského letiště. Když byl stroj ve výšce 1220 metrů, ohlásila posádka, že uslyšela tupý náraz do přední části trupu letadla. Podle pilotů se letadlo srazilo s ptákem, zřejmě čejkou.

Letadlo mělo jen odřený lak, technici ho po přistání ve Varšavě prohlédli a nezjistili na něm žádné závady. Nicméně letečtí experti tvrdí, že letadlo se po takové kolizi mělo vrátit do Prahy na revizi. „Po něčem takovém se přistává. Nikdo nemůže vědět, jak velkou škodu pták způsobil a jaký to mohlo mít vliv na bezpečnost,“ tvrdí pilot a letecký instruktor Dariusz Szpineta. Podle odborníků, na které se list Rzeczpospolita, který informaci přinesl, obrátil, porušili piloti bezpečnostní předpisy. Otázkou zůstává, zda pilot nepokračoval v letu kvůli časovému presu. V případě návratu do Prahy by letadlo nestihlo v sobotu s delegací do Smolenska.

akrapaz ( 4. července 2010 19:38 )

v Praze by určitě objevili nějakýho ptáka Paťáka! Proboha, koho to dneska ještě zajímá?

rauch ( 4. července 2010 11:23 )

Rusove sli po Kacerovi naprosto cilevedome. Ten ptak byl asi taky ruskej.

e.44 ( 3. července 2010 21:41 )

jakou "senzaci" ještě vytáhnou. Když udělám shrnutí článku, vychází mi, že přesto že technici ve Varšavě prohlídli letadlo a nenašli závadu, nemuselo být v pořádku. Ale kdyby letadlo prohlídli technici v Praze, mohlo být všechno jinak. Že by nám takto oklikou chtěl autor článku zdělit, že polští technici nerozumějí své práci?

Zobrazit celou diskusi