Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Odboráři chystají protesty přímo ve Sněmovně: Důvodem je zákoník práce

Autor: ČTK - 
15. dubna 2024
14:47

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) chystá protestní akce kvůli novele zákoníku práce. Uspořádat je chce v době projednávání změn pracovního kodexu ve Sněmovně. Chce tak přesvědčit poslankyně a poslance, aby část ustanovení nepodpořili. Shodla se na tom dnes rada odborové centrály. Novinářům to po skončení jednání řekl předák ČMKOS Josef Středula. Novelu pracovního kodexu, který má nastavit výši minimální mzdy či upravit zaručené mzdy, schválila v březnu vláda. Předlohu bude projednávat dolní komora.

„Rozdiskutovali jsme celou škálu protestních akcí a shodli jsme se, že první část rozhodně bude směřovat vůči Poslanecké sněmovně, to znamená vůči poslancům a poslankyním. V prvé fázi v souvislosti s přijímáním zákoníku práce, kde jsou věci, které se nám nelíbí,“ uvedl Středula.

Podle něj doba konání akcí bude záležet na době, kdy a v jakých výborech se bude novela pracovního kodexu projednávat. Záviset bude na programu Sněmovny. Jak by měly protesty vypadat, předseda centrály nepřiblížil. 

„Chceme přesvědčit poslance, aby některá ustanovení v žádném případě nepodpořili,“ řekl Středula.

Odborům vadí prodloužení zkušební lhůty či zkrácení výpovědní lhůty. Odmítají také rušení zaručené mzdy ve firmách, s nímž zákoník počítá od příštího roku.

Video  Josef Středula: Po mlžení se členstvím zůstane v čele odborů.  - David Malík/Blesk
Video se připravuje ...

j.p.toman ( 16. dubna 2024 09:34 )

Má už zaplacené příspěvky ?

Uživatel_5766095 ( 15. dubna 2024 18:32 )

To je trest za propuštění Vaška z kriminálu. Nebýt toho, za prezidenta bychom měli (pravého) komunistu a žádné nezaměstnané.

Jirik-ta ( 15. dubna 2024 15:41 )

houpy, hou 1 kwh za 12 kč

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa