Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Odmítli Zemanovo přání! Babiš: Okamura o nás lže a nedrží slovo. ANO s SPD jít nechce

Autor: simao, ČTK - 
14. dubna 2024
18:48

„Jako občan si přeji po parlamentních volbách vládní koalici hnutí ANO a SPD,“ nechal se o víkendu slyšet exprezident Miloš Zeman, který zavítal na sjezd Okamurova hnutí. Šéf ANO Andrej Babiš v neděli pro Novinky.cz uvedl, že s Okamurou do koalice nechce. Podle něj jde o člověka, který nedrží své slovo, o ANO lže a útočí na něj. Sedět s ním v jedné vládě, to si neumí představit ani Alena Schillerová, šéfka poslaneckého klubu ANO, která tvrdí, že tohle Zemanovo přání ANO nesplní.

V české sněmovní opozici to vře. Mezi ANO a SPD se rozhořel boj o voliče. Tomio Okamura tvrdí, že se ANO snaží - neúspěšně - převzít voliče SPD. Představitelé ANO si pak stěžují na to, že o nich Okamura údajně lže.

Do situace se nyní vložil exprezident Miloš Zeman. Zatímco vládní ODS o víkendu zasedala na kongresu v Ostravě, představitelé SPD se sešli v Praze a jako čestný host za nimi přijel právě Zeman, těšící se po hospitalizaci v Motole opět zlepšenému zdraví.

Zeman se nechal slyšet, že by jako občan Zeman byl pro koalici ANO a SPD po sněmovních volbách 2025. Vidí tam však jisté překážky.

„Méně podstatnou (překážkou) je, že jste dostatečně výrazně nepodpořili Andreje Babiše v prezidentských volbách, což je mimochodem chyba, politická chyba, která by se neměla stát. Ale budiž, je to za námi. Jedinou skutečně podstatnou překážkou je váš vztah k Evropské unii a hrozby a náznaky, že z Evropské unie chcete odejít,“ upozornil Zeman, usazený vedle usmívajícího se Okamury, který bez problémů (a bez vyzyvatele) obhájil křeslo předsedy.

Schillerová: Tohle přání Zemanovi nesplníme

Zemanovo přání o koalici ANO a SPD však odmítli v neděli představitelé Babišova hnutí. „Já jsem přesvědčena, že ne, že mu ho nesplníme,“ uvedla Schillerová s tím, že ANO je prozápadní stranou, zatímco SPD chce referendum o vystoupení z EU.

„Já bych s Tomiem Okamurou určitě ve vládě neseděla a já si myslím, že to začíná probublávat celým naším klubem, tento názor, minimálně jeho vedením, protože on se opakovaně strefuje do hnutí ANO. Včera na svém sjezdu zase útočil na hnutí ANO a to se opakuje. Já si nevzpomínám, když byla pětikoalice v opozici, že by se vzájemně nějak okopávali, v tomhle oni drželi jako jeden muž, jako opozice. Že by si okopávali opozičně kotníky,“ postěžovala si šéfka poslanců ANO.

„On se chová naprosto jako neřízená střela, já si neumím představit, že bychom byli s hnutím SPD ve vládě,“ poznamenala Schillerová, která se stejně vyjádřila již v pořadu Blesku Hráči.

Schillerová pro Blesk upozornila, že hnutí se teď nezabývá koaličním potenciálem, ale zaměřuje se na dosažení takového volebního vítězství, aby bez něj nebylo možné sestavit žádnou vládu. A aby bylo bohatou nevěstou.

„Jestliže vlajkovou lodí SPD je uspořádání referenda o vystoupení z EU, neumím si představit společnou vládu. My sice nejsme eurohujeři a spoustu věcí kritizujeme, ale není pro nás jiná alternativa než EU a NATO,“ uvedla Schillerová pro Blesk.

Babiš: Lže o nás!

Představa koalice s SPD se přitom nezamlouvá ani Andreji Babišovi. „Nedokážu si představit s ním být v koalici, spolupracovat mohl i teď v rámci opozice, místo toho ale neustále útočí na hnutí ANO, lže o nás. Je to člověk, který nedrží slovo. Kromě toho chce vystoupit z NATO a Evropské unie a na tom se s ním určitě neshodneme,“ uvedl v neděli Babiš pro Novinky.cz.

Video  Babiš šil do Fialy kvůli kampeličce. Fiala: Postavil jsem se k tomu jako chlap!  - PSP ČR; Foto ČTK - Vít Šimánek
Video se připravuje ...

9876543 ( 15. dubna 2024 09:46 )

No jestli se zavčas nevzpa­matu­jí,.­.hlav­ní protagonisté z ANO,..tak opravdu zde bude znova tahle vláda nutelly .

Nutella už ohlásil,..my si tuto zem vzít nikým nedáme. To je jako vyhrožování, a na to je paragraf.. 👍 👍

¨Měli by si Alena, Babiš, Dostálová, a další uvědomit, pokud to pr*** u s příštími volbami do PS.. že by se mohlo stát, že za dalšími volbami PS,..půjdou s % hodně dolů.

9876543 ( 15. dubna 2024 09:34 )

Neruda nemá vůbec povědomí..a nikdy by jí nešlo o Česko, dovedu si jí představit, co ta by tam napáchala i zrušením VETA...s migranty,,.Tu v žádným případě.

Jen jsem podotkla jak to je s případnou koalicí ANO SPD.
Je dobré sedět v Bruselu,..ale mnohým z nás jde o to, aby se vláda příští, razantně změnila.

Když bude ANO furt říkat s SPD ne...jelikož chce nám známé referendum, tak to nikam nepovede. Jen "" kdejaký výmluva " si nechce umět představit že v koalici se MUSÍ DĚLAT KOMPROMISY..a od těch se může koaliční partner distancovat hlasitě, dokola říkat my nechceme odchod z EU a NATO..a vždyť to ANO říká stále.

9876543 ( 15. dubna 2024 09:25 )

To by se nestalo, jelikož většině je jasné..že schůdná jiná cesta zatím není, než EU.
Z NATO asi nikdo odejít nechce, jen pár rusofilů...

Ale pokud se bude ANO s SPD furt přetahovat, tak budeme mít opět vládu tu co tady máme..

JaNat ( 15. dubna 2024 07:54 )

Uf, tak to je síla.

JaNat ( 15. dubna 2024 07:52 )

Z EU ani NATO vystoupit sice můžeme, ale bylo by to momentálně asi nejhloupější co by kdo mohl udělat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa