Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pellegrini prozradil, čeho v prezidentské kampani lituje. Co mu popřála Čaputová?

Aktualizováno -
7. dubna 2024
19:41
Autor: simao, ČTK - 
7. dubna 2024
14:32

Zuzana Čaputová bude slovenskou prezidentkou do půlky června a během svého posledního týdne ve funkci se chystá na rozlučkovou cestu do Prahy. Tradici první cesty do Česka přitom neporuší ani vítěz voleb Peter Pellegrini. Po složení slibu se vydá rovněž do Prahy, jak potvrdil v neděli na RTVS. Nově zvolený nástupce Čaputové zároveň prozradil, čeho po volbách lituje. A jeho slova se překvapivě týkala kampaně.

„Blahopřeji Peteru Pellegrinimu k vítězství v prezidentských volbách. Přeji mu úspěšný výkon mandátu, kterého se ujme 15. června,“ uvedla po volbách slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

„Při každých svobodných volbách se část společnosti těší a část je zklamaná. Důležité je, aby od momentu zvolení nový prezident působil tak, aby se žádná část společnosti necítila poražena. Aby radost z vítězství šla ruku v ruce s vědomím služby pro všechny občany Slovenska, nejen pro ty, kteří ho zvolili,“ upozornila Čaputová, která během návštěvy Prahy při promítání dokumentu o Václavu Havlovi potvrdila, že se do Česka vydá ještě jednou - během svého posledního týdnu ve funkci na rozlučkovou cestu.

Pellegrini ale po vítězství v prezidentské volbě řekl, čeho lituje.  A jeho slova se týkala kampaně:  Předseda Národní rady Slovenské republiky a nedávno zvolený prezident Slovenské republiky Peter Pellegrini v pořadu Joj 24 přiznal, že ve své kampani udělal jednu zásadní chybu. V budoucnu si dá pozor při tisku billboardů a bude je chtít vidět.  „Příště se lépe podívám na to, jak vypadá skutečný tištěný billboard, a nebudu se spoléhat jen na obrázek v počítači, protože ostatní billboardy, které byly vytvořeny, neodpovídaly úplně tomu, co jsme si představovali. Takže pokud byste chtěli nějaký technický moment, který bych v kampani změnil, tak určitě billboardy, které jsme tiskli,“ řekl v pořadu Joj 24.

Již v úterý se přitom Čaputová vydá do Německa na jednání s prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

Pellegrini neporuší tradici

Rovněž příští slovenský prezident Peter Pellegrini dodrží tradici a na svou první návštěvu ve funkci hlavy státu pojede do České republiky. Pellegrini to řekl v dnešním diskusním pořadu veřejnoprávní RTVS.

Pellegrini v prezidentské kampani kritizoval rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky. V souvislosti s válkou na Ukrajině Pellegrini sám v minulosti tvrdil, že český prezident Petr Pavel by rád bojoval.

Video  Vítěz voleb Pellegrini: Špinavosti a intriky mě nezlomily! Fico si rýpl do Korčoka  - Facebook - P. Pellegrini, Foto - ČTK/Václav Šálek
Video se připravuje ...

Pellegrini obhajuje rozhodnutí Ficovy vlády zastavit ze slovenských státních zásob dodávky zbraní Ukrajině. Vyslovil se za zastavení palby v sousední zemi a za zahájení mírových jednání.

Bratislava a Praha se nyní výrazně liší právě v názoru na válku na Ukrajině. Česko nyní například stojí za iniciativou nakoupit v zemích mimo Evropskou unii munici pro Ukrajinu.

„Za pět let ve funkci jsem mohla poznat oba kandidáty na prezidenta a s čistým svědomím a přesvědčením mohu říct, že ani Peter Pellegrini, ani Ivan Korčok nás do žádné války nezatáhnou a ani nevyšlou na Ukrajinu žádného našeho vojáka. Jednak k tomu prezident nemá pravomoc a nemají k tomu ani žádný důvod,“ komentovala přitom před 2. kolem voleb Čaputová obavy.

Smířlivý Fiala zmínil výborné vztahy

Smířlivě pak po Pellegriniho zvolení přistoupil k výsledku slovenských voleb český premiér Petr Fiala (ODS), jehož kabinet mezivládní konzultace se Slováky přerušil.

„Gratuluji Peteru Pellegrinimu k vítězství v prezidentských volbách. Věřím, že budeme nadále co nejlépe rozvíjet výborné a hluboké vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem,“ uvedl Fiala.

14:35
7. 4. 2024
!

„Děkuji každému z vás, kdo využil svého práva jít volit, a děkuji i za vysokou volební účast. Ukázali jsme, že demokracie na Slovensku funguje a že jsme hrdý národ, který se dokáže sjednotit. A zároveň chci každého z vás ujistit, že nebudu žádnou protiváhou vládě. Budu s vládou spolupracovat všude tam, kde bude jednat ve prospěch lidí, a zakročím vždy, když jejich zájmy hájit nebude,“ vzkázal v neděli nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini.

A my vám, drazí čtenáři, děkujeme za sledování našeho online přenosu z průběhu 2. kola slovenských voleb. Další dění kolem voleb na Slovensku můžete dál sledovat v našem běžném zpravodajství na Blesk.cz.

13:42
7. 4. 2024

Výsledky prezidentských voleb na Slovensku proto nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza. Server Onet.pl připomněl, že při slovenských protivládních protestech demonstranti nazývali Pellegriniho Ficovým "podržtaškou". Nový slovenský prezident podle serveru v kampani vsadil na hlasy proruských a protizápadních voličů a stejně jako Fico odmítá vojenskou podporu Ukrajině.

13:25
7. 4. 2024

„Má-li pravdu slovenská opozice, že prezidentské volby byly referendem o vládě, tak je její výsledek - Pellegrini dostal o sto tisíc hlasů víc než vloni Směr, Hlas a SNS - zdrcující a měla by si sáhnout do svědomí. Podle mě ale šlo spíš o výběr kandidáta bližšího běžným Slovákům,“ komentoval na X politolog Lukáš Jelínek. 

Zobrazit celý online

Video  Premiér Fiala v Blesku před 2. kolem voleb: Nevěřím, že by Korčok nebo Pellegrini chtěli zhoršovat československé vztahy  - Jakub Kopřiva, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

abil ( 9. dubna 2024 11:36 )

Nezapomenu, jak brzy po zvoleni odjela Caputova na navstevu Nemecka a misto, aby vystupovala jako rovnoceny partner suverenni zeme, jim podlezala a malem se klanela jako jejich podrizena.

roxin ( 9. dubna 2024 08:43 )

Ta by objímala Korčoka kdyby vyhrál, ale nejraději se objímá s naším soudruhem z hradu. 😃

caribika ( 9. dubna 2024 05:26 )

je potrebné povedať, že dáma na obrázku, ktorá objíma P. Pellegriniho nie je pani Čaputová...

Uživatel_5489754 ( 8. dubna 2024 18:32 )

👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍 👍

Uživatel_5489754 ( 8. dubna 2024 18:31 )

Ale to sa mýliš, zobuď sa, Korčok nevyhral.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa