Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bartošova drahota: Za novou studnu si Češi připlatí! Místo 300 Kč až 10 tisíc?

Aktualizováno -
27. března 2024
19:12
Autor: Maxmilián Nový - 
27. března 2024
05:00

Stavění v Česku se prodraží. Společně s novým stavebním zákonem se stát rozhodl zavést i nový ceník stavebních povolení. Třeba nová studna se tak z dnešních 300 korun prodraží na 10 tisíc (!), a domácnosti si tím pádem budou muset sáhnout hlouběji do kapsy.

Velké překvapení čeká na každého, kdo se chystá stavět. Od 1. července 2024 zdraží stavební povolení, které je součástí nového ceníku správních poplatků. Nejvýrazněji zdražení pocítí ti, co budou chtít studnu. Zatímco dnes stojí vydání povolení 300 korun, nově budou zájemci platit 10 tisíc. To je nárůst o 3233 procent!

20 let bez změny

„Ke zvýšení správních poplatků se přistoupilo hlavně z důvodu, že jejich výše zůstávala dlouhou řadu let stejná, zatímco významně stoupla administrativní náročnost prováděných úkonů. K navýšení přispěla i inflace,“ vysvětlila pro Blesk změnu Veronika Hešíková, vedoucí tiskového oddělení ministerstva pro místní rozvoj, které řídí Ivan Bartoš (44, Piráti).

Správní poplatky se totiž nezvyšovaly téměř 20 let. „Výše správních poplatků je odstupňovaná podle složitosti povolované stavby,“ dodala Hešíková.

Jednodušší proces?

Prodraží se tak i další poplatky. Třeba získat povolení na novou garáž, rodinný dům či chatu bude nově stát místo tisícovky rovnou 5 tisíc. Stavba s více než třemi byty pak vyjde na 10 tisíc korun místo dnešních 5 tisíc.

Proč právě povolení na studny má tak brutální nárůst? Nově se budou stavby dělit na čtyři kategorie – jednoduché, drobné, vyhrazené a ostatní, aby se zjednodušil byrokratický proces. „Ke zvýšení poplatku za povolení studny došlo jejich zařazením do kategorie ostatních staveb. Částka 10 tisíc korun je stejná pro všechny stavby, které do ní spadají,“ vysvětluje Hešíková. Podle ní rezort chtěl pro studny udělit výjimku. Pro to se ale nenašla shoda v připomínkovém řízení.

„Kategorie staveb v novém stavebním zákoně se domluvily už za ministryně Dostálové. To, proč není studna jednoduchou stavbou s nižším poplatkem, je tedy otázkou hlavně na ní. Za minulé vlády ministerstvo zemědělství trvalo na tom, že vodní díla nesmí být jednoduché stavby a musí je navrhovat projektant. Kvůli tomu skončily studny, ale i ČOVky v kategorii ostatních staveb, ve které je jednotná sazba 10 tisíc korun. Aby se zákon pořád neměnil stavebníkům pod rukama, respektovali jsme dosavadní dohodu, tam kde to bylo možné. Poplatky se nezvyšovaly skoro 20 let, za tu dobu tu byla nějaká inflace. Pokud se navýšení v praxi ukáže jako zásadní problém, nevylučujeme možnost, že pro studny zavedeme speciální kategorii s výrazně nižší sazbou.” napsal redakci Blesku ministr Ivan Bartoš po vydání článku. 

Video  Bartoš: Česko a Slovensko je jako dvojdomek. V Praze přivítal lídra slovenské opozice Šimečku  - Tomáš Belica, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Drž hubu ( 29. března 2024 11:11 )

Feťáci, zloději a podvodníci z pětikolky, už zase kradou ❗ Jakým právem, si vůbec můžou dovolit zpoplatňovat něco, co není jejich?

Chocho Loušek ( 28. března 2024 09:15 )

Jenže ty jsou tam v to multikilturáku nenápadný 🌚

Chocho Loušek ( 28. března 2024 09:13 )

Za to že je dnes slunečno může Putin.

Chocho Loušek ( 28. března 2024 09:11 )

Jaký lid taková vláda. V ČSSR platilo ,kdo nekrade okrádá svoji rodinu. A dnešní zvolení pochází z ČSSR rodin. A záhada je vyřešena

Chocho Loušek ( 28. března 2024 09:06 )

Byt 2 + 1 ,45,- € měsíčně .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa