Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Jsme idioti.“ Hvězda Survivoru varuje před mobily za volantem, hrozí pokuta až 3.500 Kč

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
25. března 2024
18:37

Na televizní obrazovce nyní Martin Mikyska alias Mikýř vystupuje v trosečnické reality show Survivor, v kampani Besip však usedl za volant a hlásí: „Kdyby naši předci nechtěli, abysme používali telefon v autě, tak proč ho nazvali auto - mobil? Jenomže naši předci byli idioti. A my jsme taky. Třetina řidičů přiznává, že používá mobilní telefon za volantem.“ Na video s ním upozorňuje i ministr dopravy Martin Kupka (ODS), který zmiňuje, že řidičům za používání telefonu za volantem hrozí pořádný flastr - odebrání 4 bodů a pokuta 2.500 Kč až 3.500 Kč.

„Z dopravních statistik vyplývá, že za posledních 10 let vzrostla četnost přestupků nedovoleného držení telefonu za jízdy o téměř 50 %. Ze všech bodovaných přestupků je držení telefonu nebo jiného záznamového zařízení  3. nejčastějším přestupkem. Pokud jde o souhrn všech dopravních nehod, včetně těch méně závažných, nepozornost za volantem drží dokonce smutné prvenství: jde o nejčastější příčinu dopravních nehod na našich silnicích,“ upozorňuje ve své kampani Besip na stránkách besip.cz.

„Tuto nelichotivou statistiku jsme promítli i do nové podoby bodového systému, kdy chceme co nejpřísněji postihovat zejména takové přestupky, které jsou nejnebezpečnější z pohledu závažných dopravních nehod. Řidičům, kteří používají mobilní telefon za jízdy, tak hrozí čtyři trestné body a pokuta od 2 500 do 3.500 Kč,“ upozorňuje ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a odkazuje i na video s Mikýřem a dalšími herci.

Mikýř na videu varuje mj. před psaním zpráv během řízení. „Během psaní jsem ale při pouhé rychlosti 50 kilometrů v hodině urazil 500 metrů, což jsou zhruba čtyři fotbalová hřiště nebo 3 333 hamburgerů. Ha, sejmul jsem chodce,“ říká ve spotu youtuber, moderátor a autor pořadu Mikýřova úžasná pouť internetem. „To není normální chodec, to je bílý chodec,“ říká v humorně pojaté kampani na vážné téma jeho spolucestující s odkazem na knižní ságu Píseň ledu a ohně, resp. seriálovou Hru o trůny.   

Mikýřovo video je součástí seriálu informačních spotů určených především mladším řidičům a středoškolákům, upozorňuje přitom Besip.

„Za poslední roky jsme se celkem naučili předávat důležité informace humornou formou, což se, doufám, povede i v tomto případě,“ uvádí v tiskové zprávě Besipu přímo Mikýř, aktuálně jeden z účastníků reality show Survivor.

Video  Kupka pro Blesk: Proč dálniční známka zdraží na 2 300 Kč? Z povolené rychlosti 150 km/h obavu nemá. Hostem Epicentra byl ministr dopravy v srpnu 2023.  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

diskutujici ( 26. března 2024 04:45 )

Jo, id.iio.ti, co si neumí spárovat mobil s rádiem (nebo si neumí za pár kaček pořídit BT).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa