Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Setkání s Pavlem i pieta u fakulty: Čaputová míří do Prahy. Naposledy ve funkci?

Autor: ČTK, bel - 
15. března 2024
20:25

Zřejmě na poslední návštěvu Česka ve funkci prezidentky Slovenska přijede v pondělí Zuzana Čaputová. Ta kromě setkání s vrcholnými politiky chce také uctít památku obětí tragické prosincové střelby na Filozofické fakultě v Praze.

V pondělí se prezidentka v Praze setká se svým českým protějškem Petrem Pavlem i s premiérem Petrem Fialou (ODS). Na začátek své návštěvy České republiky uctí též památku obětí prosincové střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. ČTK to dnes sdělil mluvčí Čaputové Martin Strižinec. Střelba si vyžádala životy 14 nevinných lidí, 25 jich pak vrah zranil.

Pestrý program

S Pavlem se večer slovenská prezidentka zúčastní premiéry filmu Tady Havel, slyšíte mě? na Pražském hradě. Návštěva Čaputové bude podle Pavlovy mluvčí Evy Hromádkové neformální. „Prezident Pavel se s ní krátce setká u kávy a následně spolu zamíří na promítání filmu o Václavu Havlovi. Témata jednání proto nejsou předem stanovena,“ sdělila dnes na dotaz ČTK.

Tour de Havel

Prezidentka, která do ČR dorazí na pozvání Knihovny Václava Havla, po příjezdu do Česka uctí památku obětí střelby na FF UK, u jejíž budovy poskytne vyjádření pro média. Při střelbě na fakultě v centru Prahy 21. prosince přišlo o život 14 lidí, mezi nimiž byli studenti a pedagogové. Po útoku pachatel, který byl podle policie studentem fakulty, spáchal sebevraždu.

Konec mandátu

Čaputová, která v letošních prezidentských volbách nebude mandát obhajovat, naposledy Česko navštívila loni v prosinci, kdy se zúčastnila posledního rozloučení s Karlem Schwarzenbergem. Ke konci listopadu se v Praze uskutečnilo jednání prezidentů zemí Visegrádské skupiny, kam dále náleží Polsko a Maďarsko.

Den před výročím sametové revoluce Čaputovou na Hradě společně s partnerem Jurajem Rizmanem přivítal Pavel s manželkou Evou. V Praze se tehdy setkala také se slovenskými krajany, uctila památku výročí revoluce na Národní třídě a diskutovala se studenty Univerzity Karlovy.

Napjaté vztahy

Vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou aktuálně napjaté. Země výrazně rozděluje náhled na konflikt na Ukrajině a na podporu napadeného státu. Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády minulý týden oznámil, že se neuskuteční plánované společné zasedání kabinetů obou zemí, což vyvolalo kritiku mimo jiné slovenského premiéra Roberta Fica.

Mluvčí Čaputové v reakci na český krok uvedl, že slovenská prezidentka bude nadále usilovat o upevnění vztahů.

Video  Příjezd Petra Pavla a Zuzany Čaputové na pohřeb Karla Schwarzenberga  - Blesk TV
Video se připravuje ...

JaNat ( 16. března 2024 10:55 )

Čaputová navštívila Zemana dokonce když byl v nemocnici. To ti zase ušlo.

roxin ( 16. března 2024 10:27 )

Už jsem ti psala vedle, že "kdo se směje neví čemu podobá se přihlouplému". 😃

xiioma ( 16. března 2024 08:04 )

... agentka roxin má křišťálovou kouli a ví všechno. 😁

UFO1 ( 16. března 2024 07:52 )

Neúcta k obětem FF pokračuje, dostaveníčko dvou před FF to nespravi. Chybí vyvozená odpovědnost, chybí motiv činu,ten si ale už každý domyslel po všem odvysílaném a odprezentovanem a odutajovanem....

Soliter56O ( 16. března 2024 07:02 )

Ona za osmnáct a on bez dvou za dvacet ... )))))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa