Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zloba kvůli důchodové reformě: ANO si stěžovalo na Hradě, Pavel doufá v kompromis s pětikoalicí

Aktualizováno -
6. března 2024
13:53
Autor: ČTK, amb, simao - 
5. března 2024
19:42

Prezident Petr Pavel je přesvědčen o tom, že vládě a opozici se podaří dosáhnout kompromisu nad spornými body návrhu důchodové reformy. Společné jednání o reformě penzí by mělo být svoláno v krátké době, řekl ve středu Pavel novinářům při návštěvě Středočeského kraje. Pavel se v úterý na Hradě sešel s politiky opozičního hnutí ANO. Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové přislíbil, že se pokusí požádat premiéra Petra Fialu (ODS), aby vláda zatím o návrhu důchodové novely s reformními úpravami nejednala a nejdřív se ještě hledala shoda s opozicí. 

  • Delegace ANO si v úterý vyrazila postěžovat na Hrad kvůli reformě penzí.
  • Prezident Petr Pavel chce najít prostor pro společné jednání vlády a opozice o reformě penzí. Považuje ji za zásadní. O podobě schůzky se jedná, termín zatím není stanoven, uvedla po jednání hlavy státu se zástupci ANO prezidentova mluvčí Eva Hromádková.
  • Podle šéfky poslanců ANO Aleny Schillerové prezident přislíbil, že se pokusí požádat premiéra Petra Fialu (ODS), aby vláda zatím o návrhu důchodové novely s reformními úpravami nejednala a nejdřív se ještě hledala shoda s opozicí. Schillerová tvrdí, že s nimi zatím vláda hrála pouze falešnou hru.
  • Pavel během středeční návštěvy Středočeského kraje uvedl, že je přesvědčen o tom, že vládě a opozici se podaří dosáhnout kompromisu nad spornými body návrhu důchodové reformy.

Zástupci opozičního hnutí ANO prezidentovi Petru Pavlovi představili v úterý své výhrady k penzijní reformě. Stěžovali si na to, že k ní nedostali potřebné podklady a že s nimi ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) o plánovaných úpravách nejednal.

Schillerová si stěžovala na falešnou hru

„Zatím se s námi hrála pouze falešná hra,“ tvrdila Alena Schillerová (ANO). „Naprosto otevřeně a upřímně jsme si promluvili s panem prezidentem nad těmi nejvíc klíčovými body, které by bylo potřeba projednat a probrat,“ podotkla.

Hnutí ANO má výhrady hlavně k navyšování věku pro nástup do penze, snížení výpočtu penzí i k nastavení pravidel dřívějšího důchodu za práci v rizikovém prostředí.

„Nejzásadnější věcí je prodloužení odchodu do důchodu,„ podotkla Schiillerová. „Další takový neuralgický bod jsou takzvané náročné profese neboli doba snížení doby odchodu věku do důchodu u vybraných profesí. Upozorňujeme, že tato část úpravy se objevila v zákoně až v době, kdy bylo po připomínkovém řízení, to znamená my vůbec nevíme, z jakých vycházel závěrů ministr práce a sociálních věcí,“ postěžovala si.

Pavel: Vidím prostor pro jednání

Pavel ve středu uvedl, že vítá jakoukoliv diskusi mezi vládou a opozicí, která je založena na argumentech. “Já jsem měl včera (v úterý) z toho jednání se zástupci hnutí ANO pocit, že prostor pro debatu tady ještě je. Krátce předtím jsem jednal s ministrem Jurečkou, i ten prostor pro jednání vidí,„ uvedl.

Mezi hlavními problémy jmenoval stanovení věku odchodu do důchodu, předčasné odchody u náročných povolání a jejich definice. “Mám zato, že budeme schopni v krátké době svolat jednání mezi vládou a opozicí na témata, která jsme včera (v úterý) definovali,„ prohlásil Pavel.

Podotkl, že hnutí ANO má výhrady k 5 bodům z 12 opatření návrhu důchodové reformy a se zbytkem nemá problém. “Pokud bude dobrá vůle na obou stranách, tak jsem přesvědčen, že i v těch zbývajících pěti bodech je možné dosáhnout nějaký kompromis,„ dodal prezident.

Zásadní téma

Ministr Jurečka minulý pátek oznámil, že jeho ministerstvo dokončilo návrh zákona s úpravou penzijního systému. Důchodová novela upravuje růst důchodového věku podle doby dožití, minimální důchod ve výši 20 procent průměrné mzdy, snížení výpočtu nových důchodů či dřívější penzi pro náročné profese.

„Pan prezident Pavel považuje důchodovou reformu za zásadní, a proto o její konkrétní podobě jednal se zástupci vlády i opozice. Prezident chce také najít prostor pro společné jednání vlády a opozice. O konkrétní podobě této schůzky se zatím jedná,“ uvedla v úterý hradní mluvčí Hromádková.

Podle ní hlava státu pravděpodobně osloví premiéra a ministra práce, aby se s nimi na podobě jednání dohodl. „Časový horizont není pevně daný, ale určitě to bude, abychom nezdržovali celý legislativní proces,“ řekla Hromádková.

Schůzka s premiérem

O schůzce Pavla s Fialou mluvila i Schillerová. „Pan prezident přislíbil, máme od něho svolení to tady dnes říct, že se pokusí zprostředkovat komunikaci, že se sejde s premiérem, že pokusí se zprostředkovat to, že bychom se sešli, naši experti vzájemně nad daty, nad údaji, nad analýzami, že se pokusí požádat, aby vláda zatím o této novele nejednala, protože v tuto chvíli není absolutně žádná shoda, která by byla hledána a shledána s opozicí. Není tady žádná veřejná diskuse, není tady žádná komunikace vůči občanům, není tady žádná komunikace v rámci Tripartity,“ postěžovala si dále Schillerová.

„Budeme očekávat, zda se takové setkání uskuteční a zda povede k cíli,“ dodala šéfka poslaneckého klubu ANO.

Havlíček: Pavlovi jsme poděkovali

„My jsme poděkovali panu prezidentovi za to, že má snahu o tom diskutovat a zprostředkovat ta jednání, a současně jsme řekli, že se to těžko realizuje za stavu, kdy pan premiér Fiala před několika dny prohlásil, že důchodovou reformu protlačí i navzdory tomu, že s tím nebude souhlasit a nebude to v souladu s opozicí,“ uvedl po schůzce s Pavlem Karel Havlíček (ANO).

„Z tohoto důvodu jsme požádali pana prezidenta, aby přesvědčil pana premiéra Fialu, aby se to na vládě neprojednávalo. Pokud se to nyní projedná na vládě a uzavře se to nějakým vládním rozhodnutím, tak v tu chvíli budou zavřeny dveře pro to, abychom našli nějaký kompromis,“ varoval Havlíček.

Schůzky s Jurečkou odmítl?

Ministr Jurečka původně mluvil o tom, že vláda by mohla návrh důchodové novely projednávat koncem března. Do konce července by pak normu měla schválit Sněmovna. Po ní by předlohu dostal k přijetí Senát a k podpisu prezident. Změny by měly začít postupně platit od ledna příštího roku.

Jurečka několikrát zopakoval, že se s opozicí sešel. Podle ministra politici ANO poslední schůzky odmítli a dosud kromě kritiky nepřišli s jinými návrhy k zajištění udržitelnosti systému penzí.

Video  Ústavní soud smetl výtky ANO k valorizaci penzí. Jurečka a Stanjura si verdikt pochvalovali  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 6. března 2024 16:05 )

jen komedie

vinke ( 6. března 2024 14:41 )

Výsledek jednání jako vždycky. Každému řekne ,co on chce zrovna slyšet, al nakonec stejně podepíše vše, co mu předloží.

roxin ( 6. března 2024 14:18 )

Je zbytečné chodit na hrad a stěžovat si, soudruh agent dělá jen to co mu nařídí fialovej sliz a podepíše všechno co chtějí, takže důchodová reforma je podepsaná a přichystaná k vyzvednutí!!!

jajas ( 6. března 2024 08:04 )

Jakoby se pětikolka s Fialou nesápala po vládnutí a premiérování ještě nedávno.

Uživatel_5825645 ( 5. března 2024 23:37 )

Vy jste žena 🤗🌸

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa