Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Středula už není šéfem ČMKOS: Bude muset vrátit plat? Bizarní, kroutí hlavou politici

Aktualizováno -
4. března 2024
21:42
Autor: simao, vei - 
4. března 2024
21:04

Josef Středula už není šéfem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKO). O tento post se chce ucházet znovu na mimořádném sjezdu. Premiér Petr Fiala (ODS) v pondělí uvedl, že činnost tripartity podle něj žádným způsobem ohrožena není. Na konec Středuly však reagují i další politici. A vyvstávají i nové otázky. Třeba to, zda Středula za dobu, kdy nebyl právoplatným předsedou, nemá vracet plat. Za bizarní označil na CNN Prima News dění kolem Středuly poslanec ANO Patrik Nacher.

„Jejich rozhodnutí, kdo je bude reprezentovat. Myslím, že tím činnost tzv. tripartity žádným způsobem ohrožena není,“ uvedl v pondělní v reakci na konec Josefa Středuly v čele ČMKOS premiér Petr Fiala (ODS). Tripartita je společným orgánem představitelů vlády, zaměstnavatelů a právě odborů.

Středula, který na tripartitu docházel i v době, kdy patrně nebyl právoplatným šéfem ČMKOS, by však rád ve funkci zůstal. Obhajovat svůj post chce na mimořádném sněmu 25. března.

Středula: Moje lajdáctví

Problému s placením příspěvků navzdory. „Taková situace se v životě zas tak často nestává,“ poznamenal dnes Středula a připustil, že „udělal chybu, která se stěží dá omluvit“.

Nezaplacené příspěvky označil za své lajdáctví. „Já si o ten mandát rád znovu řeknu a budu rád za potvrzení,“ potvrdil však Středula, že chce být předsedou dál.

Schytává však i posměšky. „No pěkný, to vypadá, že Středula bude muset jít v 56 letech poprvé do zaměstnání. Každopádně štěstí, že to s tím prezidentováním nedopadlo. Až se jeden bojí, jak by dopadla země, svěřená do rukou někomu, kdo zapomene platit příspěvky, které ho 20 let živí,“ rýpl si do Středuly na sociální síti X poslanec TOP 09 Matěj Ondřej Havel.

Narážel tak i na to, že se Středula, který se místopředsedou základní organizace odborů stal již v roce 1990 v pouhých 22 letech (předsedou ČMKOS se pak stal v roce 2014), zapojil i do doposud poslední přímé volby hlavy státu. 8. ledna 2023, pět dní před 1. kolem voleb však z volby prezidenta odstoupil.

Není předsedou

Blesk nyní v únoru 2024 upozornil na dopis, který Středulovi zaslala jeho domovská buňka OS KOVO. Ta mu píše, že jelikož nezaplatil 5 měsíců příspěvky, zaniká mu podle stanov členství. Rázem tak měl přijít podle pravidel ČMKOS i o post šéfa centrály.

Zánik a následné obnovení členství v KOVO nedokázal Středula dodnes ale věrohodně vysvětlit. A tak zasáhla Rada ČMKOS. „Ano, v tuto chvíli není předsedou. Pověřeni byli oba místopředsedové, aby vykonávali pravomoci předsedy do konání mimořádného sněmu,“ potvrdil Středulův konec místopředseda konfederace Vít Samek.

Video  Josef Středula skončil jako předseda ČMKOS.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Bude muset vrátit plat?

Středula přestal být členem domovské buňky Kovo loni k 24. listopadu. Podle stanov by mu k tomuto datu zanikl i mandát předsedy ČMKOS. Jenže rada tento problém řešila až nyní.

Blesk se proto ptal Středuly, k jakému datu přišel o post předáka konfederace. Jestli k listopadovému, nebo nyní k datu 4. března 2024. Od toho se totiž odvíjí třeba i skutečnost, jak to bylo s pobíráním jeho platu.

V roce 2022 Středula řekl, že bere asi 110 tisíc čistého měsíčně. Blesk se proto ptal, zda by peníze případně vracel. Na to ale Středula do uzávěrky článku neodpověděl.

Honzejk: Nejsou to malé peníze...

„Co bude určitě zajímavé, když se tedy ukáže - a tam si myslím, že to bude velká právní bitva - že Josef Středula skutečně nebyl šéfem ČMKOS od prosince, tak třeba bude muset vrátit plat a to by bylo nějakých 300 tisíc, to nejsou malé peníze, ale také když se podíváme na stanovy ČMKOS, tak vidíme, že předseda je vlastně statutární, že funguje zhruba jako ředitel, takže jestliže někoho přijal na sekretariát, jestli tam udělal nějaké rozhodnutí finančního či investičního rázu, to samozřejmě problém mít může,“ uvedl v pondělí večer v ČT v pořadu 90' Petr Honzejk, komentátor Hospodářských novin.

Podle něj došlo na pochybení, šlendrián, ale otázek kolem konce Středuly je více. „My se samozřejmě můžeme legitimně ptát, jak se to může stát. To nemají v ČMKOS, resp. v jejím vedení, strhávat ty členské příspěvky, které jsou mimochodem jedno procento ze mzdy? Což by v případě Josefa Středuly, který v roce 2022 prohlásil, že bere 110 tisíc korun, tedy činilo 1100 korun měsíčně. Tam nedostávají tento servis? A nebo pokud ne, tak jak je to s Josefem Středulou, který radí vládě, jak by se měla chovat ekonomicky a přitom zřejmě asi nechápe, že je možné zadat si trvalý příkaz, což je dobré bezpečnostní opatření proti tomu, aby se člověk dostal do nějakých problémů, např. že ho odněkud vyhodí,“ dodal Honzejk.

Ďurčo: Já se kandidovat nerozhodnu

Hostem CNN Prima News byl následně v pondělí večer šéf OS KOVO Roman Ďurčo. „Já se určitě nerozhodnu kandidovat na předsedu, já tyto ambice nemám,“ uvedl v pořadu 360°. Nálady mezi odboráři jsou různé a nechceme předjímat, zda bude mít Středula podporu i na mimořádném sněmu, poznamenal Ďurčo.

I on dostal dotaz na někdejší ambice Středuly v prezidentských volbách. „Já jsem to vnímal v rámci celé společnosti i v rámci odborů, že pro některé to bylo velké zklamání, to ukončení prezidentské kampaně. Já ale mám tuhle věc v sobě uzavřenou. Bylo to jeho právo, kandidoval sám za sebe. Nekandidoval jako předseda odborů, kandidoval jako občan a sám za sebe, ale rozumím tomu, že ve spoustě případů a mezi členskou základnou jsem vnímal velké rozčarování ukončení kandidatury kolegy Středuly,“ uvedl Ďurčo. A upozornil, že další řádná tripartita se má sejít až po mimořádném sněmu ČMKOS - k žádnému ohrožení tripartity tak nedojde, míní Ďurčo.

I na Primě se přitom řešilo, zda Středula přijde o peníze. „Pokud by se ukázalo, že nebyl členem, nebo respektive že mu to členství nebude uznáno sněmem, tak asi by nějaké vyrovnání finanční nakonec stejně proběhnout muselo,“ uvedl pro CNN Prima News politolog Lukáš Jelínek.

Poslanci: Bizarní, smutně úsměvné

„Mně to přišlo poměrně bizarní, celá ta situace. Jestli tedy on nezaplatil ty příspěvky, nebo jakým způsobem se stalo, že není členem, tudíž není ani předsedou, tak mi to přijde zvláštní,“ uvedl na CNN Prima News poslanec ANO Patrik Nacher, který míní, že tím Středula degradoval pozici odborů směrem k vyjednávání s vládními představiteli, kterou oslabil již svým „podivným koncem“ v prezidentské kampani.

„Pak si člověk klade otázky, jak pak někdo, kdo si nechá takovouhle formalitu, ať už to byla jeho chyba, nebo chyba okolí, takto ujít, tak jak potom mu ti členové, které zastupuje, mohou věřit, že je bude zastupovat správně, že na nic nezapomene, když zapomene na něco, co mu je nejblíž,“ doplnil Nacher.

Poslanec Karel Haas z ODS uvedl, že situace mu připadá „smutně úsměvná“, ale jde o interní situaci v odborech. Poslední informace o Středulovi by nicméně hodnotil i v jeho další kandidatuře, dodal Haas. 

Pomajbík: Vnitřní dokumenty platí pro každého

„To, co se stalo, se stalo Josefu Středulovi v základní organizaci a v podstatě ten dnešek ukázal jednu dobrou věc, že vnitřní dokumenty odborů platí pro každého a pokud dojde k nějakému lapsusu, tak se z toho vyvozují důsledky. Ty důsledky se vyvodily, nicméně to neznamená, že se nemůže zúčastnit 25.3. na mimořádném sněmu další nominace,“ uvedl v pondělních Událostech, komentářích Luboš Pomajbík z Odborového svazu dopravy.

„Jestliže zanikne členství, tak zaniká i nárok na jakýkoliv mandát, jakoukoliv pozici v ČMKOS,“ potvrdil Pomajbík, který nechtěl spekulovat, zda si Středula dojde pro znovuzvolení.

„My ani nevíme, jestli bude kandidovat Josef Středula sám, nebo jestli bude mít nějakého protikandidáta,“ poznamenal. „Chceme, aby to proběhlo seriózně a nemělo by to být nijak extrémně bouřlivé, uvedl Pomajbík v ČT. Pravidla máme nastavená velmi dobře, je to lidská chyba, přikyvoval v ČT šéf OS KOVO Ďurčo.

Štěch se střetl s poslancem Topky

„Pan předseda Středula rozhodně nebyl apolitickým předsedou odborů,“ uvedl poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09), který vysvětloval své šťouchnutí do Středuly na sociální síti X.

Bývalý předseda Senátu a také exšéf ČMKOS Milan Štěch (SOCDEM) v ČT uvedl, že odbory měly vždy přísná pravidla. „Ve své podstatě si to odbory vyřeší a vyřeší to na základě dobrých vnitřních pravidel,“ poznamenal a poslanci TOP 09 vytkl skrytý útok na odbory. Havel reagoval slovy, že odbory respektuje, a pokud si odbory do svého čela opět zvolí Středulu, bude to respektovat též. Vedle toho však Havel použil i spojení „skrytá odborářská zabijačka“.

„To, že nezaplatil členské příspěvky, je hrubá chyba, ale nemělo by to Pepovi Středulovi zlomit vaz, protože by podle mého bylo pominuto, co pro odbory a co pro zaměstnance udělal,“ dodal v Událostech, komentářích Štěch.

Video  Roman Ďurčo o nezaplacených příspěvcích Josefa Středuly  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Uživatel_5556654 ( 5. března 2024 05:16 )

To je ostuda Středulo,co😎.
Kážeš vodu sám piješ víno 🍷.

Jirik-ta ( 5. března 2024 03:40 )

jen pro pořádek - celá ta Banderova ukrajína a ta pomoc.

Jirik-ta ( 5. března 2024 03:39 )

👍

y1xcvbnm ( 4. března 2024 23:19 )

zbytečný člověk tam

Marie Bursikova ( 4. března 2024 22:38 )

Omluvil se, to stačí v Čechách viz. Jurečka,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa