Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hádky o korespondenční volby: Koalice protlačila zkrácení řečnění. Pošlapáváte jednací řád, zuří ANO

Aktualizováno -
23. ledna 2024
14:44
Autor: ČTK - 
23. ledna 2024
06:42

Sněmovna schválila na návrh vládní koalice omezení počtu vystoupení poslanců v debatě ke spornému uzákonění možnosti poštovního hlasování pro Čechy v cizině nejvýše na dvě. Odpor opozičního hnutí ANO, ale také SPD vyvolalo to, že se budou započítávat i krátké, nejvýše dvouminutové faktické poznámky. Mluví o porušení jednacího řádu. Koaliční lídři předpokládají jednání Sněmovny do noci a ve čtvrtek.Program navazujících dvou mimořádných schůzí zřejmě schválí.

Pošlapáváte jednací řád nehorázným způsobem,“ řekla po hlasování předsedkyně frakce ANO Alena Schillerová. Chtěla vědět, co koaliční většina přijme příště. „Že máme mlčet, že máme odejít ze sálu?“ tázala se. Podle předsedy poslanců SPD Radima Fialy jde o jasnou odpověď na otázku, zda přichází totalita, nebo ne. Prohlásil, že to, co se nyní děje ve Sněmovně, se v ní od roku 1989 nestalo. Varoval koalici, že si šije bič sama na sebe pro dobu, kdy bude v opozici.

Lídr SPD Tomio Okamura zdůraznil, že bude jako jeden z řečníků s přednostním právem vystupovat, kdy bude chtít. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ujistila Sněmovnu o tom, že na tyto řečníky se usnesení o omezení počtu vystoupení nevztahuje.

Přednostní právo

Omezení počtu vystoupení včetně faktických poznámek, kterými mají poslanci reagovat na předchozí debatní vstoupení, navrhl předseda poslanců TOP 09 Jan Jakob s odkazem na statistiku jednání o volbě poštou v minulém týdnu. Uvedl mimo jiné, že Sněmovna byla svědkem celkem 276 vystoupení, vice než 200 příspěvků zaznělo z opozice.

Například předseda ANO Andrej Babiš vystoupil už minulý týden s téměř čtyřhodinovým projevem, ale překonal ho předseda SPD Tomio Okamura, který mluvil téměř 11 hodin. Debata, která začala už minulou středu ráno, tak zatím trvala víc než 30 hodin. Dá se očekávat, že neskončí ani dnes. Do rozpravy se v pátek hlásilo na sedm desítek poslanců.

O koaličním návrhu na zavedení korespondenční volby Sněmovna jedná v úvodním kole čtvrtý jednací den. Minulý týden trvala debata zhruba 31,5 hodiny čistého času. Do běžné debaty se hlásilo k dnešním 10:30 sedm desítek poslanců.

Opoziční poslanci označují zavedení korespondenční volby za účelové s ohledem na podporu vládních stran mezi Čechy v cizině, kteří doposud musí jezdit volit na ambasády. Strany vládní koalice si tak podle opozice chtějí sehnat hlasy v zahraničí. Koalice potřebnost zdůvodňuje tím, že by hlasování poštou usnadnilo zahraničním Čechům uplatnění volebního práva. Koaliční návrh přesto čelí návrhu na zamítnutí i na vrácení předkladatelům, což je jen jiná forma zamítnutí.

Korespondenční hlasování by se mohlo týkat podle vlády kolem půl milionu českých občanů žijících v zahraničí.

Video  Hádky o rozpočet 2024: Lžete úpně stejně jako Kalousek, šil Babiš do Fialy  - PSP ČR
Video se připravuje ...

9876543 ( 23. ledna 2024 22:52 )

Rozhodně ti slušně vyhlížející umaštěnci, jsou víc sprostý než si kdo umí představit, slova jsou jen slova,..ale činy, ty se počítají.To ty v životě nepochopíš.

Jirik-ta ( 23. ledna 2024 22:50 )

Jirik-ta ( 23. ledna 2024 18:43 )

Základ naší demokracie? Hrstka lidí rozhoduje o všem (vase­vec.par­lamen­tnilis­ty)

Michelin ( 23. ledna 2024 15:58 )

Žvanilové ... 🤮🤮🤮🤮👎👎👎

Uživatel_5678177 ( 23. ledna 2024 14:55 )

Svoloč jedna

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa