Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vánoční vzkazy politiků: Myslí na pozůstalé obětí, Pavlovi připomněli lidi v nemocnicích

  • Autor: simao - 
    Aktualizováno -
    24. 12. 2023
    21:04
    24. 12. 2023
    10:30

    Jsou vděční za to, že mohou být se svými blízkými. Prezident Petr Pavel zároveň vyzývá k tomu, aby lidé mysleli na všechny, kteří (nejen) letošní vánoční radost po ztrátě svých nejbližších zažít nemohou... a apeluje na respekt k jejich bolesti. Politici se s ohledem na čtvrteční tragédii na Filozofické fakultě vyjadřují na Štědrý den opatrně, střídměji než dřív, žádné rozjuchané rodinné fotografie. Exprezident Miloš Zeman vzkázal, že vynechá vánoční poselství, které točil ve středu - tedy před masakrem. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) zmínila odporný čin vraždícího monstra... Co vzkazují další politici přes sociální sítě?

  • 1.Bartoš s manželkou u stromečku

    Jednu z mála ryze vánočních fotek přidal vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti), který poslal vzkaz beze slov se srdíčkem. S manželkou Lydií Frankou ozdobili vánočním stromek, který ještě před masakrem na Filozofické fakultě - škole, kde studoval i sám Bartoš - pořizoval v Praze na Kubánském náměstí se synem Bertramem. 

    To ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) oznámil, že se dostal domů až večer na Štědrý den. „Konečně doma. Pokud možno pokojné Vánoce vám všem,“ uvedl.

  • 2.Babiš: Křehký je náš svět

    „O letošních Vánocích jsme si všichni uvědomili, jak křehký je náš svět a jak se v okamžiku všechno může změnit. Tragédie na Filosofické fakultě nám to všem připomněla. Dotklo se to nás všech. O to víc bychom si měli uvědomit, jak důležité je stát při sobě. Buďte s rodinou a blízkými, obejměte je, protože to je nejvíc, co máme. Přeju vám všem pokud možno klidné svátky,“ uvedl na Štědrý den expremiér a šéf ANO Andrej Babiš na facebooku. Šlo přitom o první vzkaz od jeho reakce na tragickou střelbu, po které upustil i od ostré kritiky vládní koalice.

  • 3.Svoboda, Pospíšil a další rozlévali polévku

    V Praze politici včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS) na Štědrý den tradičně rozlévali polévku. 

    „Přátelé, doufám, že už trávíte vánoční čas s Vašimi blízkými. My jsme s kolegy z magistrátu dopoledne rozlévali polévku potřebným, ač jsme po čtverečních událostech přemýšleli, zda akci úplně nezrušíme. Nakonec jsme usoudili, že Vánoce jsou doba, kdy mají být lidé jeden druhému nablízku a mají si pomáhat, a tak jsme dneska tady… s černou stužkou na zástěrách pomohli aspoň teplou polévkou a čajem. Odsud vyrážíme do útulku, ať uděláme radost i našich čtyřnohým. Dovolte mi ale Vám všem popřát ty nejkrásnější vánoční svátky strávené v klidu a pospolitosti s vašimi nejmilejšími,“ uvedl náměstek primátora a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

  • 4.Vystrčil o smutných dnech

    „Dovolte mi, abych Vám i přes neuvěřitelně smutné události posledních dní popřál pokojné prožití vánočních svátků a požehnaný rok 2024,“ uvedl na facebooku předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

    Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) popřála citátem. „A tak zůstává víra, naděje, láska - ale největší z té trojice je láska,“ napsala.

  • 5.Jurečka se záplavou dětí

    „Přeji Vám klidné a požehnané Vánoce,“ uvedl na facebooku ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), sám pětinásobný otec, který se nechal zvěčnit se záplavou dětí.

  • 6.Pavel vyzýval k respektu

    Prezident Petr Pavel zaslal vánoční výzvu v předvečer Štědrého dne. „Česko se vzpamatovává ze šoku. Zpráva o tragédii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy přišla v předvánočním čase jako blesk z čistého nebe. Rodiny a přátelé obětí, stejně jako těch, kteří utrpěli vážná zranění, teď prožívají těžko představitelnou bolest. Nejsou bohužel sami,“ uvedl prezident.

    „Každý den přicházíme z mnoha důvodů o své blízké. Je důležité, abychom právě v těchto dnech mysleli na všechny, kteří radost svátků prožít nemohou. Mějme respekt k jejich bolesti a nenechme je v ní samotné. Naše solidarita, pomoc, ale i takt a ohleduplnost jim dodá sílu se s touto situací postupně vyrovnat,“ dodal na sociální síti X Pavel, který se v sobotu zúčastnil bohoslužby za oběti teroru ve svatovítské katedrále.

    Další přání pak poslal Pavel na Štědrý den společně s první dámou. „Milí spoluobčané, rádi bychom vám s Evou popřáli šťastné a veselé Vánoce. Ať prožijete vánoční svátky v klidu, míru a ve zdraví a pokud možno s těmi, které máte rádi. A prosím myslete i na ty, kteří svátky tráví prací a službou ve prospěch nás všech.  A také na ty, kteří zůstávají v nemocnicích, pacienty, na děti a seniory v zařízeních,“ uvedli Pavlovi.

    „Přejeme vám, abyste se o svátcích stihli zastavit a odpočinout si. Děkujeme všem za podporu, za to, že jste s námi a těšíme se s vámi v novém roce. Na shledanou,“ dodali na natočeném videovzkazu.

    Video  Vánoční přání Petra Pavla a první dámy  - reprofoto FB Petr Pavel
    Video se připravuje ...

  • 7.Bartošek zapálí svíčku

    „V době, kdy vrcholí přípravy na vánoční svátky, přišel velký šok. Střelba v Praze poznamenala celou naši zemi s přesahem do celého světa. V duchu myslím na všechny, kdo nemohou prožívat radost dnešních dnů. Čtvrtá adventní neděle znamená zapálit poslední svíčku na adventním věnci. Celý adventní čas jsme se připravovali na Štědrý den, připomínku narození Ježíše Krista. Pro křesťany Vánoce znamenají, že do tmy přišlo světlo a naděje do špatných časů. Je to výzva k tomu, abychom se nebáli. I v těchto smutných dnech však musíme mít naději, že jako společnost budeme usilovat o to, aby se takový incident již nestal. Dnes ve 22:00 zapálím za oknem svíčku za oběti střelby. Připojit se může kdokoli. Všem přeji klidné vánoční svátky,“ uvedl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

  • 8.Černochová mezi vojáky

    „Přeji Vám všem požehnané Vánoce naplněné láskou, zdravím a pokojem. Již třetím rokem tradičně navštěvuji vojáky ve službě, kteří Štědrý večer neprožijí se svými blízkými, ale slouží a obětují se pro naše bezpečí. Poděkovala jsem jim za jejich službu a dovezla vánoční andělíčky strážníčky a cukroví, aby si zpříjemnili dnešní službu,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

    „Nejsou v tom sami, ve službě jsou dnes i mnozí zdravotníci, policisté, hasiči, řidiči a další. Díky Vám, kteří se obětujete pro nás, nejen v tento sváteční čas. Letošní Vánoce se nesou ve stínu tragické události a odporný čin vraždícího monstra na Filosofické fakultě UK zasáhl nás všechny. Modlím se za oběti a rodinám přeji mnoho sil k vyrovnání se s bolestí, kterou prožívají,“ dodala ministryně.

  • 9.Udženija s videem váhala

    „Toto video jsem pro vás natočila před několika dny. Teď se zdá, jako kdyby bylo z úplně jiného světa. Váhala jsem, jestli jej zveřejnit. Nakonec jsem se rozhodla, že ano. Právě proto, že je potřeba si vážit toho, co máme - život, zdraví, čas se svými blízkými. Myslím na ty, kteří takové štěstí nemají. Přeji vám klidné svátky a opatrujte se. Vaše Sandra,“ vzkázala někdejší první dáma ODS Alexandra Udženija, dnes zastupitelka hlavního města Prahy a náměstkyně primátora.

  • 10.Vzkazy europoslanců

    „Z celého srdce vám přeji příjemné prožití vánočních svátků v duchu klidu a pohody. Tento čas nám připomíná vzácné chvíle a spočinutí v okruhu našich nejbližších, tak si jej společně dopřejme. Šťastné a veselé Vánoce,“ uvedla europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL).

    „Vánoce jsou tady! Dnes zapalujeme poslední svíčku na adventním věnci - andělskou, která symbolizuje klid a mír. Přeji Vám, abyste nejen dnešní den, ale také celé svátky strávili v klidu a pokoji v blízkosti těch, které máte nejraději a cítíte se s nimi v bezpečí. Krásné a pokojné Vánoce!“ přidal se její lidovecký kolega z Bruselu Tomáš Zdechovský. „At se tu za rok všichni ve zdraví sejdeme,“ dodal později. Oba se v roce 2024 budou ucházet o znovuzvolení do Evropského parlamentu. 

    Europoslankyně Dita Charanzová připomněla oběti střelby. „Letošní Vánoce jsou pro nás všechny jiné. Jsme ochromeni. Česká republika se ponořila do smutku. Nikdy více jsme nepotřebovali podporu jeden od druhého. Mějte to na paměti a svátky prožijte v kruhu svých nejbližších,“ napsala.

  • 11.Zemanovo zrušené poselství

    Prezident Miloš Zeman se rozhodl, že své předtočené vánoční poselství, které měl odvysílat přes facebook 26. prosince, nakonec tyto Vánoce vynechá. A to právě kvůli tragédii na Filozofické fakultě.

    „Milí přátelé, drazí spoluobčané, tragédie, která nás tak tíživě zasáhla v našich srdcích, vybízí k pietě, tichému zamyšlení a vzájemnosti. Není čas na velké proslovy a velká slova. Proto jsem se, po vstřícné dohodě s televizí Prima, rozhodl, že předtočené Vánoční poselství v úterý 26. prosince 2023 ve 13:00 hodin nezazní, nebude vysíláno. Jsem s vámi. A mám vás rád. Mám rád tuhle zemi. Přeji všem požehnané Vánoce a vše dobré v novém roce 2024,“ vzkázal Zeman v sobotu.

Video se připravuje ...
Další videa