Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Svátky poslanců se čtyřmi a více dětmi: Vánoce jako ve včelím úlu i limity na počet dárků

  • Autor: Anna Marie Bukovanská - 
    24. 12. 2023
    05:00

    Čtyři děti, pět dětí i šest detí. Mezi českými politiky a političkami je hned několik mnohonásobných matek i otců. Jak to (nejen) na Vánoce zvládají, to řekli Blesk Zprávám. „Když byly děti malé, žili jsme z jednoho platu a z mé rodičovské. Vánoční dárky byly skromné a na dovolené jsme jezdili na horské chaty, často bez elektřiny a bez vody,“ vzpomíná poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL). „Nemyslím si, že by Vánoce se čtyřmi dětmi byly jiné, pro nás náročnější, než když jsme měli dítě jedno,“ říká poslanec Matěj Ondřej Havel (TOP 09). 

  • 1.Hladík: Práce musí jít stranou

    „Se ženou máme pět dětí, takže to může být někdy trochu náročné. Snažím se dělat vše proto, abych víkendy trávil doma a žena mela také čas pro sebe,“ řekl Blesk Zprávám ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

    „O Vánocích budu určitě v Brně se svou rodinou, tak jako každý rok, je to čas, kdy i práce musí jít trochu stranou. Těším se, až budeme s dětma chystat stromek, kapra a salát. Ten doma dělám vždycky já, stejně jako to dělá můj otec. Vánoce jsou dobou, kdy rádi navštěvujeme i širší rodinu, na což se moc těším. Půjdeme určitě bruslit a na výlet,“ popsal, jak prožívají svátky.        

    Ministr životního prostředí Petr Hladík Ministr životního prostředí Petr Hladík | Instagram - P. Hladík

  • 2.Havel: Máme přehlednou tabuli

    „Více dětí znamená zejména větší výzvu v oblasti každodenní logistiky a organizace volnočasových kroužků. Máme na to doma přehlednou tabuli, kde se píše, kdo, kdy a kam jede, kdo ho vyzvedne a koho přibere a kde cestou. Zvládáme to,“ řekl Matěj Ondřej Havel, otec čtyř dětí, který se letos dostal do předsednictva TOP 09.

    „Ve vícečetné rodině ale nikdy nedokážete dětem zajistit dokonalý domácí servis od asistence u oblékání po prostření před snídaní. Děti se musí brzy naučit základní samostatnosti, což ale pokládám za prospěšné,“ pokračoval.

    A jak tráví vánoční svátky? „Nemyslím si, že by Vánoce se čtyřmi dětmi byly jiné, pro nás náročnější, než když jsme měli dítě jedno. Snad jen kapra se smaží víc porcí, pod stromečkem je víc dárků, aby se na každého dostalo. Slavení svátků si přizpůsobíme tak, aby byla doma pohoda,“ zakončil Havel. 

    Matěj Ondřej Havel (TOP 09) s dětmi. Matěj Ondřej Havel (TOP 09) s dětmi. | Instagram Matěje Ondřeje Havla

  • 3.Golasowská: Problém uchránit cukroví

    Také poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL) má velkou rodinu, šest dětí a také už několik vnoučat. „Vždy jsem si přála velkou rodinu. Když máte více dětí, v našem případě šest, je to více starostí, ale i radosti. Když byly děti malé, žili jsme z jednoho platu a z mé rodičovské. Vánoční dárky byly skromné a na dovolené jsme jezdili na horské chaty, často bez elektřiny a bez vody, ale mé již dospělé děti na to velice rády vzpomínají,“ popsala pro Blesk Zprávy.

    „Když byly děti větší, tak na nějaké nákladnější věci si vydělávaly na brigádách, ale tak to má určitě spousta vícedětných rodin. Více než věcí materiálních jsme si cenili skutečnosti, že jsme spolu. Nemít hned všechno, nepůjčovat si na cokoliv, v tom jsme s manželem vychovávali i naše děti a dnes se jim to v životě hodí," vysvětlila.

    Čekání na Vánoce u nich probíhalo a probíhá již v době adventní, kdy se každý večer setkávají v modlitbách u adventního věnce. „Samozřejmostí je každoroční pečení cukroví a vánoček. Při malých dětech to byl problém, jak uchránit cukroví do svátků. Vzpomínám si, že jsem jednou krabici s cukrovím schovala do skříňky šicího stroje a zamkla dvířka, ale děti krabici vytáhly horními neuzamčenými dvířky... Prý to cukroví tak vonělo..“ popisovala Golasowská. 

    Teď, když už jsou děti dospělé a pět z nich má své rodiny, slaví Štědrý večer s nejmladším synem a s dcerou a její rodinou, která s nimi bydlí v domě. „Máme vícegenerační soužití a zatím to má pro nás více výhod, než nevýhod. Samozřejmostí je na Štědrý večer návštěva půlnoční. Celá rodina se scházíme na 2. vánoční svátek, na Štěpána. Pokud se sejdeme opravdu všichni, s dětmi a vnoučaty a s babičkou a dědou, je nás třicet,“ spočítala. 

    Poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL) je matku šesti dětí Poslankyně Pavla Golasowská (KDU-ČSL) je matku šesti dětí | Facebook

  • 4.Šimek: Jako ve včelím úlu

    „Být součástí veliké rodiny je vždycky trochu chaos. Když je to nejméně třeba, všechny děti mají potřebu začít řešit své problémy. Hned je to jak ve včelím úle,“ řekl David Šimek (KDU-ČSL), který má děti čtyři, tři syny a dceru. 

    „Logistika dětí je super zážitek. Hlavně, když jsou děti menší. V naší rodině podporujeme u dětí spoustu volnočasových aktivit. Sport, hudba, angličtina... A tak si často připadáme jako taxikáři. Takže najít volný víkend, kdy si můžete říct, že nemusíte dělat vůbec nic, je sci-fi,“ přiznal. „Ale na druhou stranu, starší děti nám pomáhají s výchovou těch mladších a nemám pocit, že by jim to vadilo.“

    Štědrý den tráví i s prarodiči. „Tudíž u nás u stolu je devět lidí. I když je u nás na Vánoce Ježíšek rozumný a každý dostane maximálně tři dárky, dovedete si představit, jak náročné je udržet pozornost všech při rozbalování,“ řekl Šimek. 

    David Šimek (KDU-ČSL) s rodinou. David Šimek (KDU-ČSL) s rodinou. | Instagram Davida Šimka

  • 5.Slavík: Je důležité mít velký stůl

    Poslanec Jiří Slavík (TOP 09) má čtyři dcery. „Život se mi měnil postupně, nejstarší dceři je 29 a nejmladší 20, takže život se mi nezměnil najednou, ale postupně. Řekl bych, že čím více dětí, tím je život bohatší o různé příhody a zážitky s dětmi. Vlastně stárnete pomaleji, protože je déle vedle vás doma někdo malý, kdo potřebuje vaši pozornost a zároveň vás udržuje ve střehu,“ vysvětlil. 

    „Mít čtyři dcery je určitě hodně specifické, protože holky jsou od přírody vnímavější, ale také hašteřivější, více sledují určité detaily než kluci. Zároveň je hezké, že právě děvčata mají ke svým otcům obvykle hezký vztah a je moc pěkné to zažívat čtyřikrát. Ale také vyžadují někdy více pozornosti a očekávají od svého táty ochranou ruku,“ přiznal. 

    Plánovat ve velké rodině je podle něj nutností. „Jak se postupně rodina rozrůstá, dnes už i o manžele a partnery a dvě vnučky a vnuka, tak je to čím dál složitější. Skoro vždy vám do naplánovaného programu, nebo rodinné sešlosti vstoupí nějaká neočekávaná událost a vás to nutí neustále improvizovat. Takže je důležité mít svůj plán, ale být v každý okamžik připraven ho pružně přizpůsobit,“ sdělil Blesk Zprávám. 

    „Samozřejmě před Vánoci je nějaký zmatek, ale těšení se na Ježíška dříve dětí, dnes vnoučat jsou jedny z nejkrásnějších chvil v životě. Velmi důležité je mít velký stůl, nebo srazit dva dohromady a k tomu dostatek židlí, protože když se všichni sejdou, tak se musí vejít ke stolu. A samozřejmostí je velká plná lednice a co se tam nevejde, se chladí v našem starém sklepě,“ dodal Slavík. 

    Poslanec Jiří Slavík (TOP 09) má čtyři dcery Poslanec Jiří Slavík (TOP 09) má čtyři dcery | Facebook - J. Slavík

Jitka Dittrichová ( 29. prosince 2023 10:40 )

😁 😁 😁 😁 😁

Jirik-ta ( 24. prosince 2023 14:15 )

Slavné parodie
Poselství z Betléma, Proč slavíme Vánoce a jaký je odkaz narození Krista?
Tomáš Halík a Marek Eben se společně zamýšlejí nad tím, proč slavíme Vánoce a co nového vlastně přineslo lidstvu narození dítěte, které dostalo jméno Ježíš. Svět si každý rok o vánočním čase připomíná již více než dvoutisícileté jubileum narození tohoto zakladatele křesťanství. Jakou stopu zanechal tento nový směr myšlení v dějinách naší civilizace? A co je tím důležitým poselstvím, které bychom měli vyslechnout i dnes? Vánoční rozprava obou protagonistů nás svátečně naladí a přiměje k zamyšlení, na jehož význam uprostřed shonu zapomínáme. na čt

dostojevskij ( 24. prosince 2023 09:20 )

Minimální mzdu - alespoň rok. Pak ať mudrují!!!!

UFO1 ( 24. prosince 2023 08:45 )

Mít víc než 2děti je finančně nerozumné, v dnešní době je lepší zůstat na 0

charlik ( 24. prosince 2023 07:19 )

Mám děti dvě a bohatě mi to stačí,jsem jedinacek a to je smutné,ale tři a další děti,určitě ani náhodou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa