„Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s., aby bez prodlení stáhla ze své tržní sítě čtyři nevyhovující šarže potraviny Maďarský guláš Pikok, na obalu uveden výrobce: Whalley s.r.o., Mikulášovická 552, 407 78 Velký Šenov,“ uvádí za SZPI Marek Bartík.

Výrobce na obalu potraviny mj. uvedl, že výrobek obsahuje 31,25 % hovězího masa a 31,25% vepřového masa, celkově tedy 62,5 %. Laboratorní rozbor však u čtyř šarží potvrdil nižší celkový obsah masa, v jednom případě dokonce o více než 20 procentních bodů.

Zakázané šarže

Spotřebitelům tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny. Jednalo se o výrobky s těmito daty minimální trvanlivosti: DMT: 30.03 2026 (obsah masa: 41,6 %); DMT: 14.12 2025 (obsah masa: 45,6 %); DMT: 24.03 2025 (obsah masa: 54,5 %); DMT: 16.03 2026 (obsah masa: 47,2 %). SZPI s kontrolovanou osobou zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Maďarské guláše pod lupou Blesku

Kvalitou maďarských gulášů v konzervě se na konci července zabýval i spotřebitelský test deníku Blesk. Dvě třetiny testovaných značek se podle zjištění laboratoře nedržely slibované gramáže. A skoro všechny výrobky nebyly ani z poloviny masové…

Právě u výrobku značky Pikok laboratoř místo na etiketě deklarovaných 62,5 % naměřila pouhých 50,2 %! Naměřená hodnota se nevešla ani do povolené odchylky a výrobce se tak dostal do křížku s legislativou, což nyní potvrdily i výsledky inspektorů Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

 

Video
Video se připravuje ...

Podcast Restart: Jaká je kvalita potravin v České republice? Videohub

Fotogalerie
3 fotografie