Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poslankyně chce pro matky pětistovku k důchodu za každé dítě. Má jich šest

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. května 2018
07:20

Mám celkem šest dětí a na mateřské dovolené jsem strávila 18 let, vypočítává poslankyně Pavla Golasowská (53, KDU-ČSL). Ve Sněmovně představila novinářům návrhy lidovců, které mají pomoci matkám a ohodnotit i jejich přínos společnosti: 500 korun navíc k důchodu za každého potomka či odchod do penze o rok dříve, opět za každé dítě. Pro Blesk Zprávy se pak pozastavila nad tím, jaké bylo vychovat šest dětí. Dovolená to prý rozhodně nebyla.

Role matek je podle Pavly Golasowské nedoceněná. A to nejen finančně, ale také společensky. Na obou úrovních by jim prý lidovci chtěli pomoci. První z lidoveckých návrhů se týká možnosti finančního příspěvku k důchodu.

„Výchova dětí, která je jednou z nejdůležitějších rolí nebo poslání ženy-mámy, není společností ani státem oceněná. Proto bychom chtěli za každé vychované dítě přidat na důchod každé mamince 500 korun,“ řekla Blesk Zprávám poslankyně Golasowská.

V případě prestiže matek cítí zákonodárkyně, že ženy ředitelky, lékařky, vědkyně či učitelky už jistý společenský status i prestiž mají. Matka na rodičovské dovolené oproti nim však nikoli. Přála by si proto, aby role matek, které vychovávají budoucí generaci a jsou s dětmi mnohdy 24 hodin denně, měla společenskou prestiž vyšší. 

„Rodičovská není dovolená“

Golasowská na problém upozornila krátce předtím, než Česko oslaví Den matek, který letos připadá na neděli 13. května. „Na mámu, která je doma a věnuje se dětem, se pořád pohlíží, že toho vlastně až tak moc nedělá. Dokládá to i samotný název, že je na rodičovské dovolené. Myslím si, že to s dovolenou nemá vůbec nic společného. Já jsem na takové dovolené byla doma 18 let s mými šesti dětmi a mohu opravdu potvrdit, že to žádná dovolená není,“ podotkla lidovecká poslankyně.

Podle Golasowské jde o termín, který je zavádějící. „Spousta lidí, kteří si to nezkusili, si mohou myslet, že ta žena doma nic nedělá,“ pohoršila se. Podporovat by se přitom dle ní měly jak matky, které chtějí při rodičovské pracovat – ať už na čtvrt, či půl úvazku. Ale i ty, které chtějí zůstat doma.

„Pokud žena chce, mělo by se jí umožnit, aby šla do práce. Ale zároveň na tu, která se rozhodne zůstat s dětmi, se nemá společnost dívat skrz prsty a říkat: Ona je doma, ona nic nedělá. Je třeba říct, že dělá důležitou práci. Vychovává budoucí generaci,“ apelovala poslankyně.

Další návrh pro matky: Do důchodu dřív

Třinecká politička měla sama první čtyři děti v průběhu pěti a půl roku. Mateřskou chápe jako práci na plný úvazek a 24 hodin denně. „Já sama z praxe vím, jak je třeba ocenit status mámy jako vychovatelky,“ podotkla absolventka oboru křesťanská výchova z teologické fakulty olomoucké univerzity a oborů charitativní práce v sociální oblasti, která v minulosti učila náboženství, ale působila i jako vedoucí poradny pro oběti domácího násilí.

I druhý návrh spadá do oblasti změn v českém penzijním systému. KDU-ČSL navrhuje, aby mohly matky odcházet do penze dříve. O rok za každé dítě, které přivedou na svět. „Chceme ocenit to, že maminky byly doma, že jim třeba utekla i kariéra, že i po zdravotní stránce na tom nemusí být nejlépe. Chceme, aby stát maminky ocenil tím, že za každé dítě půjdou o jeden rok do důchodu dříve. Myslím si, že si to ty maminky zaslouží,“ řekla Golasowská pro Blesk Zprávy.

Video  Politici v debatě Blesku: Na důchody už nejsou peníze, ať vám pomůžou děti, nebo si spořte.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Golasowská představovala návrhy lidovců společně se šéfem poslaneckého klubu KDU-ČSL Janem Bartoškem a senátorkou Šárkou Jelínkovou ve čtvrtek při pracovní snídani s novináři ve Sněmovně.

Lidovci přiblížili, proč se zaměřili právě na penzijní problematiku. „Důchody jsou stále pro ženy velmi nízké. Víme, že ženy mají důchody nadále v průměru o dva tisíce korun nižší. Průměrný důchod navíc dnes tvoří něco pod 12 tisíci, což nedosahuje ani na výši minimální mzdy. Myslíme si, že ženy si to skutečně zaslouží, protože s dětmi stráví spoustu let. Pokud by šla navíc žena do důchodu dříve, může i mladým pomoci víc s hlídáním dětí. Mladé maminky nastupují do práce a řeší často, co s dětmi. Řešíme nástup dvouletých dětí do školek, dětských skupin a možná i toto by bylo řešení, kdyby babičky hlídaly děti více,“ podotkla poslankyně Golasowská. 

Opomíjeni jsou dle ní i ovdovělí rodiče – vdovy, vdovci, kteří ze dne na den zůstanou sami a musí řešit existenční záležitosti. „Jsou to často i ženy od čtyřiceti do padesáti let, které zůstanou samy, děti mají dospělé a vdovský důchod mohou pobírat jen v délce jednoho roku. I tam to chceme zvýšit, alespoň o jeden rok. Doba vdovského důchodu je krátká, aby se vyřešila ekonomická situace,“ míní poslankyně. 

Bartošek: Kde na to vzít? Babiš našel 170 miliard

„Je třeba vše přepočítávat, jak to zaplatíme, ale tady jde o ocenění žen, které vychovávají děti – nevím, jaké by ostatní strany mohly mít argumenty, aby to nepodpořily. I když samozřejmě argumentem vždy mohou být peníze jako takové,“ připustila Golasowská. Širší podporu pro svůj návrh lidovci hledají.

Jako přirozeného spojence v tomto vidí ČSSD, která by mohla v nové vládě – pokud dojde na shodu s ANO – vést opět i ministerstvo práce a sociálních věcí. Jde o jedno z pětice křesel, které si sociální demokraté nasmlouvali. 

Golasowská podotýká, že ekonomika dál zažívá růst a zvedá se minimální i průměrná mzda. „Porostou i odvody a z toho by se to dalo financovat. S pětistovkou přidanou k důchodům je to pak tak, že ji důchodci neodvezou do nějakých daňových rájů, ale utratí ji tady, na našem trhu,“ argumentuje.

Rýpnutí do premiéra v demisi Andreje Babiše si neodpustil šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Bartošek. „Já vycházím z toho, že Andrej Babiš našel 170 miliard a zatím je všechny nerozdal. V současné době rozdal nějakých osmdesát. Ještě tam je poměrně velká rezerva,“ uvedl ve Sněmovně.

„Zadlužování země je přitom alfa a omega, není to pouze ekonomické, ale dlouhodobě se dělá generační. Lidí, kteří dělají na důchodce, je čím dál tím méně. Jestliže nevysvětlíme roli ženy ve společnosti a nedáme důraz na to, aby měly děti, tak dřív či později budeme mít vážný problém,“ varoval Bartošek.

Roman Vithous ( 2. června 2018 23:24 )

Drobná technická poznámka. Péče o děti po dobu do čtyř let věku se normálně započte jako 100% náhradní doba pojištění do procentní výměry důchodu (1,5 % za rok), přičemž jde o dobu při výpočtu osobního vyměřovacího základu tzv. "vyloučenou", čili nesnižuje to průměr výdělků matky (průměr je stanoven jen za tu dobu, kdy skutečně pracovala). Jen pro představu - procentní výměra za rok se u běžného důchodu pohybuje mezi 220 - 250 Kč /rok, čili ty matky již nyní za tu dobu péče o děti (ač žádné pojistné neodváděly) mají navýšenou (až) o cca 1000 Kč/dítě.

Roman Vithous ( 2. června 2018 23:12 )

Rozumím dobře tomu, že paní poslankyně ignoruje situaci, kdy přes skutečnost, že mají ženy nižší důchody, vyčerpá důchodkyně s průměrným důchodem (ženy) za 27,5 let doby jeho pobírání cca 3,7 mil. Kč (v současné hodnotě peněz) zatímco důchodce s průměrným důchodem (muže) za 19,1 let jeho pobírání cca 3,1 mil Kč, čili že ženy z důchodového účtu čerpají v průměru za život o 600 tis. Kč více, než muži? A že chce nižším důchodovým věkem a výrazným zvýšení částky (1 dítě by odpovídalo vce než 2 odpracovaným rokům s odvodem pojistného) u cca 60 % osob pobírajících důchod v podstatě rozbít stávající důchodový systém? Aby na to bylo, musela by se zvednout DPH někam ke 30 %, nebo výrazně zvýšit sociální odvody. Na to stačí kupecké počty.

kukukuuu ( 12. května 2018 21:07 )

Sečíst dohromady, co by různé bojovnice za práva žen chtěly vybojovat, včetně všelijakých neziskovek - a je z toho jediné: POZITIVNÍ DISKRIMINACE a nutnost se bránit tomuto na nižší úrovni myslícímu hejnu.

agfor ( 12. května 2018 14:41 )

Stačí jim dávky v takových výších, že se ti o tom nezdá, že by to mohl být tvůj plat - a to všechno za to, že dělají jen bordel a další pobírače dávek.

stanislava ( 12. května 2018 11:33 )

Pani poslankyni asi hrabe. Mateřská dovolená síce není dovolenopu, ale "válela" se doma s každým dítětem 3 roky. Měla jít do práce, tak jak to musely matky, které jsi nemohly , z finančních důvodů, dovolit být tak dlouho doma. neodpracované roky se jí započítavají, jako náhradní doba. A co ženy, které chtěly děti a nemohly je mít, protože jím nebylo dopřáno? Co by se stalo, kfyby jí každé dítě dávalo 500.-Kč měsíčně, když ona bude v důchodu. Určitě se na ní vykašlou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa