Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Vystrčil v adventním projevu: Zažíváme dost lhaní a slibů populistů! Havlíček ho zkritizoval

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
19. prosince 2023
07:11
Autor: ČTK, simao - 
18. prosince 2023
08:08

Ke smířlivosti a respektu k druhým vyzval dnes předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) ve svém prvním adventním projevu. Varoval před eskalací názorové nesmiřitelnosti na úkor hledání kompromisů a rozumných řešení, která mohou vést k oslabování demokracie a k nebezpečnému rozkolísání demokratického společenského systému v Česku. V uplynulých letech Vystrčil svůj projev na přelomu roku přednášel na Nový rok kvůli tomu, že bývalý prezident Miloš Zeman dal přednost vánočním poselstvím. Jeho nástupce v úřadu Petr Pavel se ale rozhodl obnovit tradici novoročních projevů hlavy státu. Vánoční poselství proto bude mít premiér Petr Fiala (ODS).

„V poslední době spolu často diskutujeme například o drahých energiích, o zdražování potravin, o nevyhovujícím dopravním spojení nebo o nedostatku lékařů. Mluvíme o bydlení, o rovném přístupu k ženám a mužům, o vztahu k menšinám, mluvíme o změně klimatu. Říkáte mi, že máte obavy z migrace, z konfliktů na Ukrajině nebo na Blízkém východě. Vím o spoustě dalších věcí, které nás často společně trápí,“ uvedl v projevu Miloš Vystrčil

Navezl se do populistů

Připojil kritiku populistů, „kteří tvrdí, že všechno se dá vyřešit rychle a jednoduše, bezbolestně“.

„Říkají například, že není žádný problém zlevnit potraviny nebo energie. Že je prý jednoduché vyřešit důchody nebo problémy ve školství nebo problémy v našem zdravotnictví. Toto já vám říkat nemohu a nebudu. Nebudu vám lhát ani vám nebudu slibovat nereálné věci. Lhaní a populistických slibů jsme si užili a bohužel stále užíváme dost a dost,“ upozornil Vystrčil.

„Navrhuji tedy, abychom se během adventu raději zamysleli, jak a v čem můžeme být lepší,“ podotkl Vystrčil. Připomněl svobodné a férové volby, kdy politici jsou do jisté míry odrazem samotných voličů.

Kritizoval neochotu ke kompromisům

„Osobně mi velmi vadí, že my politici, politici z koalice a politici z opozice postupně ztrácíme schopnost spolu mluvit. Sveřepé trvání na názorech, neochota hledat kompromisní řešení, vzájemné osočování a neslušné chování jsou při debatách politiků čím dál častější,“ uvedl předseda Senátu.

Souhlasí s lidmi, kteří nerozumí, proč jednání v Poslanecké sněmovně o programu trvají hodiny a považují to za plýtvání prostředky, energií i časem. Podle něj je velmi nebezpečný trend eskalace politické a společenské nesmiřitelnosti na úkor hledání kompromisů a rozumných dlouhodobě funkčních řešení.

„V demokracii by neměl nikdo na úkor slabšího bezohledně využívat svoji převahu. Stejně tak by v demokracii ale nikdo neměl za každou cenu bezohledně blokovat řešení, které má podporu většiny,“ řekl Vystrčil.

Pokud toto chování zvláště politiků bude pokračovat, rozvoj země se podle předsedy Senátu zastaví a vzroste nedůvěra v parlamentní systém a ve schopnosti politiků řešit naše společné problémy. „Že na tom nejvíce vydělávají a vydělají populisté a extremisté, je již dnes jasné a naprosto zřejmé,“ podotkl.

Jejich sliby, že všechno se dá vyřešit rychle a jednoduše, jsou podle Vystrčila lživé a nereálné. Podle předsedy Senátu je potřeba si naopak přiznat, že v minulosti všichni dělali chyby, že neexistují jednoduchá řešení, jak dát věci do pořádku, a že by všichni měli být kritičtí nejen k ostatním, ale i k sobě, být sebevědomí a nenechat se obelhávat.

Levná ropa, levné výrobky i léky. A prohloubená závislost

Lidé by si měli například přiznat, že souhlasili s prohlubováním závislosti na levných energiích a surovinách z Ruska nebo na výrobcích a lécích z Číny kvůli naivní a nezodpovědné hospodářské politice za několika minulých vlád a minulých prezidentů, uvedl Vystrčil.

„V naprosté většině jsme byli a jsme pořád rádi za levnou energii nebo levné zboží ze zahraničí, bez ohledu na zemi původu a způsob výroby. Kupovali jsme levný plyn z Ruska, kupujeme léky nebo třeba baterie z Číny. Zvykli jsme si rychle a nebezpečí strategické závislosti jsme nevnímali nebo jsme ho vnímat nechtěli. A najednou, po mnoha letech, kdy to zdánlivě fungovalo, je to tady. Plyn a ropa z Ruska nejsou, léků je málo a vládo, řeš to,“ říkal šéf Senátu.

„Opravdu někdo věří tomu, že tyto problémy lze vyřešit lusknutím prstů? Opravdu někdo věří tomu, že tahle vláda měla a mohla mít připravený jasný plán a detailní řešení? Anebo je to jinak? Není to náhodou tak, že nás dostihla naše vlastní předchozí, zdůrazňuji předchozí nezodpovědná a naivní hospodářská politika a naše naivní chování?“ ptal se Vystrčil.

„Svoji nezávislost jsme ztráceli, neboť jsme ji postupně prodávali za levný plyn, levnou ropu nebo třeba, kdo ví, jí prodáváme právě za ty léky. A když se potom stanete závislým na tom, co bytostně potřebujete k životu, skončíte zcela v hrsti toho, kdo Vám to může poskytnout. To přece víme všichni a to je celá a holá pravda. Tohle nesmí pokračovat,“ apeloval šéf Senátu.

Kritika Havlíčka i Kalouska

Nad narážkou Vystrčila na populisty se pozastavil bývalý vicepremiér Karel Havlíček (ANO). „V adventním poselství hovoříte, Miloši Vystrčile, stejně zmateně jako Petr Fiala. Kdybyste si zopakoval dějiny, zjistíte, že populisté byli ti, kteří hájili zájmy běžných lidí proti elitářům. A za extremisty považuji vaše koaliční partnery. Aktivismus Pirátské strany je velká hrozba,“ uvedl na sociální síti X Havlíček.

„′Termíny populistický či populista se v češtině používá také v pejorativním významu, ve kterém se termínem populista míní člověk prosazující údajně rychlá a líbivá, ale těžko uskutečnitelná a často až škodlivá řešení na složité socio-ekonomické problémy.′ Pokud Vám to, Karle Havlíčku, nebylo z kontextu jasné, tak pro Vás speciálně vysvětluji, že toto použití významu termínu populista jsem měl ve svém projevu na mysli,“ reagoval Vystrčil.

Miroslav Kalousek (TOP 09) se pro změnu pozastavil nad smyslem adventního projevu.

„Adventní projev, Vánoční projev, Novoroční projev…Nevím. Vlastně vím. Bilanční projev k přelomu roku má mít jen jeden politik, ten první, tedy prezident. Soutěž bilančních projevů jejich efekt devalvuje. Jsem docela rád, že Markéta Pekarová Adamová se těhle dostihů neúčastní,“ vzkázal taktéž n sociální síti.

Od Zemanova vánočního poselství k Pavlovu projevu

Tradice vánočních projevů tak i s adventním projevem Vystrčila pokračuje, nicméně s obměnami. Někdejší prezident Miloš Zeman nahradil proslovy prezidenta na počátku roku vánočním poselstvím na druhý vánoční svátek, tedy 26. prosince.

V reakci na to se Vystrčilův předchůdce Jaroslav Kubera (ODS) rozhodl jako první přednést v roce 2019 svůj proslov na Nový rok. K tomu se připojili ve svých novoročních vystoupeních bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček a někdejší premiér Andrej Babiš (oba ANO).

Na něj navázal ministerský předseda Petr Fiala (ODS), který letos kvůli záměru současné hlavy státu promluví už 26. prosince, čímž termínově vystřídá Zemana. Nynější předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se proslovy k novému roku rozhodla nepřednášet.

V letošním novoročním projevu se Vystrčil věnoval mimo jiné ruské agresi vůči Ukrajině. Zdůraznil, že ohrožuje bezpečí a svobodnou budoucnost a že agresorům se nesmí ustupovat.

V projevu také ocenil pokojné rozdělení Československa před 30 lety i velmi dobré vztahy se Slovenskem. Poděkoval za solidaritu a pomoc a také všem složkám, které zasahovaly při loňském rozsáhlém požáru v Českém Švýcarsku. Vládu vyzval k rychlejšímu přijímání účinných ekonomických a sociálních opatření.

Video  Novoroční projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila z 1.1.2023  - ČTK
Video se připravuje ...

pindal ( 31. prosince 2023 01:46 )

Ano tento názor je velmi stručně řečený,co lidé v Česku chtějí.Pro mne samotného dnešní situace přivedla k názoru,že komunisti byli borci.Ne všichni,spíš jejich záměr a jejich práce,kterou plnili,s tím co říkali i s těmi,kteří u nich byli z důvodu,jenom být u vesla,ale z úplně jiného důvodu.A chceme to i mi staří,co říká PCmaster,ale největší radost je,že to chtějí i mladí.Národ Čechů,je už na takové úrovni,že kapitalisté se už u nás nechytají,i když to tak nevy­padá­.Kapi­talis­mus se už do dnešního světa nehodí,je to úplná hloupost. 😃

PCmaster race ( 28. prosince 2023 20:57 )

Budu volit KSČM toje jistota že se nastane změna k lepšímu životu dost bylo zla demokracie je velké zlo my mladí chceme lepší budoucnost musíme se zbavit kapitalismu odejít od EU a NATO zrušit digitalizaci a platit hotovosti mít dostupné bydlení atd

lu bous ( 28. prosince 2023 15:31 )

Už jste někdo někdy viděl tzv. Politika, který nelže a neslibuje ??
😂

Jirik-ta ( 25. prosince 2023 11:21 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa