Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Chystá Kalousek novou stranu? Nedělal jsem si žádné iluze, říká o zaříznutí v T0P 09 a další plány tají

Autor: Daniel Kraus, simao - 
18. prosince 2023
05:00

Stopku do Bruselu vystavila svému otci zakladateli TOP 09. Miroslav Kalousek (62) tak na kandidátce do europarlamentu nebude. Šéfka partaje Markéta Pekarová Adamová (39) by ho ráda viděla v Senátu. Tam ovšem Kalousek nechce. A pro Blesk popsal, že překvapen není a iluze si nedělá. Směřuje zapeklitá situace k tomu, aby Kalousek založil vlastní stranu? Nad jeho dalšími plány se vznáší velký otazník.

Miroslav Kalousek v neděli oslavil narozeniny - pro 63letého exministra však s hořkým nádechem. „Zakladatel TOP 09 a náš bývalý předseda Miroslav Kalousek dnes slaví narozeniny a my mu přejeme vše dobré a hlavně zdraví,“ uvedla Topka na facebooku ovšem poté, co se její vedení postavilo ke Kalouskovi zády.

Výkonný výbor TOP 09 totiž navzdory dvanácti nominacím Kalouska na kandidátku pro volby do Evropského parlamentu nezařadil.

„Nejsem nijak překvapen. Nedělal jsem si žádné iluze,“ okomentoval pro Blesk svůj neúspěch někdejší předseda Topky. I když do Bruselu strana s Kalouskem nepočítá, politické využití by pro něj měla. „Domnívám se, že v situaci, kdy hnutí ANO začíná opětovně útočit na Senát, je právě on člověkem, který zde může odvést neocenitelnou práci pro demokracii,“ uvedla Pekarová Adamová s tím, že výkonný výbor vyzval Kalouska ke kandidatuře do horní komory.

Ten z toho však nadšený není. „Senátoři nemají některé pravomoci, které mají poslanci. Dělají jinou práci a mě ta práce neláká. Nemusím být aktivní politik za každou cenu. Pokud bych se vrátil do politiky, tak k práci, která by mi dávala smysl,“ vysvětloval Blesku Kalousek, proč nechce být součástí Senátu, a dodal, že si ale práce horní komory váží.

Jenže právě Senát bývá někdy považován za poslední štaci před politickým důchodem. Kalousek si na sociálních sítích na přístup vedení strany postěžoval.

„Překvapilo mě, že krátce poté, co jsem vysvětlil, že opravdu kandidovat do Senátu nebudu, se usnesli, že bych kandidovat měl. To mně přišlo opravdu jako žert. Bez mé přítomnosti se domluví, kam kandidovat nesmím a kam bych kandidovat měl, i když nechci,“ řekl Blesku Kalousek.

Nový projekt? Politolog: Je na to prostor

V zákulisí se také poslední dobou mluví o tom, jestli se Kalousek od TOP 09 netrhne a nebude se »mstít« tím, že založí novou pravicovou stranu.

Podle politologa Lukáše Jelínka je nyní pro takový projekt prostor. „V očích celé řady pravicových voličů vláda selhává. V takové situaci může vyvstat poptávka po nové straně. Není náhoda, že v této souvislosti často bývá zmiňován,“ tvrdí.

Voliči Spolu mohou dle něj cítit stesk po výraznějším a ostřeji řezaném politikovi. „Koalici by to mohlo naprosto zásadně poškodit. Každé ztracené procento je totiž citelné. A strana s výraznou osobností jako on by pětiprocentní hranici překročit dokázala, především na úkor Spolu,“ míní politolog.

Na otázku Blesku, zda by chtěl znovu kandidovat do Sněmovny, nechtěl Kalousek odpovídat. „Opět jsem se stal soukromou osobou mimo politiku, takže o svých případných politických ambicích nebudu přemýšlet veřejně,“ řekl. Rovněž popřel, že by se o křeslo v Evropském parlamentu plánoval ucházet za jinou stranu.

Promarněná příležitost

S rozhodnutím nenominovat Kalouska do eurovoleb přitom nepanuje velká spokojenost ani v samotné TOP 09.

„Osobně si velmi vážím Miroslava Kalouska i Jiřího Pospíšila. Jejich neumístění na kandidátku do Evropského parlamentu tak považuji za promarněnou příležitost. Miroslav Kalousek navigoval naši zemi v těžkých ekonomických časech a vytvořil stabilní finanční základy. Ostatně bez něj by Andrej Babiš neměl z čeho rozhazovat," uvedl poslanec Michal Zuna (TOP 09).

„Jako člen TOP 09 plně respektuji demokratický výsledek volby výkonného výboru. Jako člověka mě však toto rozhodnutí velmi mrzí," dodal.

Video  Zlomený Kalousek na pohřbu Schwarzenberga (†85): V katedrále zadržoval slzy  - ČT/Blesk TV
Video se připravuje ...

jajas ( 18. prosince 2023 23:14 )

Už teď se mi stýská po jeho slovníku: koblihy, StB, Bureš.....a to je asi tak vše, co ze sebe pravidelně chrlil..... 😁

jajas ( 18. prosince 2023 23:06 )

No a nakonec to Tupe_hovado_rezave proškrtali....tak snad má vymyšlený nový nick 😁

roxin ( 18. prosince 2023 19:57 )

Musím tě poopravit PATŘÍ K NÁM BABIŠ, BUREŠ JE ÓDEESÁK a s námi nemá nis společného, tos přepískl ty Tupe_hovado_rezave. 😃

roxin ( 18. prosince 2023 19:52 )

jajas 👍 👍 👍

jajas ( 18. prosince 2023 15:20 )

😁 Jsi jako malý vzteklý harant....a mně to baví, jak se na tebe roxin vyp*rdla. Tak se drž a ať ti nepopraskají žilky v obličeji, to bys byl nejen vzteklý, ale i škaredý....i když...jak to tak sleduju, mám pocit že jsi ženská, protože jen ty jsou tak vzteklé, když neví všechno co by chtěly....a tady si hraješ na chlapa! Jj, je to tak, prostě hysterka.... 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa