Tradice vnímáme jako přirozené, ale to jen proto, že jsou předávány přes několik generací. Ve skutečnosti jsou vymýšleny lidmi, a to za určitým účelem. Tradice je tedy potřeba časem revidovat a rozhodnout, zda ještě stále slouží původnímu cíli, nebo jsou už jen reliktem doby,“ uvedla ředitelka festivalu Kamila Fröhlichová.

Lidé si většinou s queer tematikou tradice nespojují, ale opak je podle pořadatelů pravdou. Lidé jiné sexuální orientace tu byli odjakživa, a jsou tedy tradičnější součástí společnosti, než by se mohlo na první pohled zdát, uvedla Tereza Košťálková z kreativní agentury VMLY&R, která kampaň připravovala.

Festivalové komunitní akce se odehrají na Střeleckém ostrově, mezigenerační program v sídle organizace Život 90 v ulici Karoliny Světlé, výstavy queer umělců budou v kavárně Langhans. Novinkou je Pride Café v kavárně Dorado Coffee na Betlémském náměstí, kam se soustředí program pro zahraniční účastníky. Poprvé se letos také uskuteční noční hudební produkce v dlouho zapomenutých podzemních prostorách v KKafe na Střeleckém ostrově.

Duhový průvod

Vrcholem programu bude jako každoročně takzvaný duhový průvod, kterého se účastní desítky tisíc lidí. Z Václavského náměstí dojde na Letenskou pláň, kde bude program pokračovat. V průvodu z ekologických důvodů opět nepojedou auta se spalovacími motory ani taneční vozy napájené generátory, uvedli pořadatelé.

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Kožeňáci, štěňátka a drag queen. Patří na Prague Pride? Jiří Marek, Elmer Carvalho

Záštitu festivalu udělili například ministři vnitra Vít Rakušan (STAN), zahraničí Jan Lipavský, pro místní rozvoj Ivan Bartoš (oba Piráti) či předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Festival Prague Pride s průvodem se konal poprvé v srpnu 2011. Tehdy vyvolal bouřlivé protesty konzervativců. V dalších letech protestní akce postupně slábly. V letech 2020 a 2021 se duhový průvod nemohl konat kvůli covidové pandemii, loni se ho zúčastnilo až 60.000 lidí.

Fotogalerie
20 fotografií