Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Gruzínská prezidentka v Praze: Pavel poslal pozváním jasný vzkaz do Bruselu

Autor: ČTK - 
11. prosince 2023
12:15

Prezident Petr Pavel dnes dopoledne přivítal na Pražském hradě gruzínskou hlavu státu Salome Zurabišviliovou. Na prvním nádvoří vyslechli hymny obou zemí, posléze se odebrali do útrob Hradu. Jednat budou mezi čtyřma očima, následně budou zasedat delegace, v plánu je také společný oběd. Zurabišviliová se dnes setká také s předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09), v úterý má v plánu schůzku se šéfem Senátu Milošem Vystrčilem (ODS).

Pozváním prezidentky chce Pavel podle Hradu vyjádřit podporu evropskému směřování Gruzie před rozhodnutím Evropské rady o přidělení kandidátského statusu zemi. Lídři EU budou o postupu v přístupových jednáních s Ukrajinou, Moldavskem a Gruzií rozhodovat na konci týdne. Gruzie požádala o členství v EU loni. Unie dala Tbilisi 12 podmínek, které Gruzie musí splnit, aby status získala. Jde především o vnitřní reformy, nezávislost soudnictví a boj proti korupci.

Jednání na Hradě se bude věnovat také aktuálním bezpečnostním otázkám, dopadům ruské agrese na Ukrajinu a Evropu nebo situaci na Kavkaze. Země jižního Kavkazu jsou podle organizátorů návštěvy významnými politickými, ekonomickými i energetickými partnery. Česko má také silný zájem na těsnějším sladění Gruzie se společnou zahraniční a bezpečnostní politikou, především na podpoře Ukrajiny a protiruských sankcí.

Zurabišviliová byla do čela Gruzie zvolena v listopadu 2018 jako nezávislá kandidátka s podporou vládní strany Gruzínský sen, od té doby se ale podle agentury Reuters se stranou rozešla. Hlásí se k EU a k Západu a odmítá spolupráci s Ruskem, dokud jeho armáda okupuje část gruzínského území – Abcházii a Jižní Osetii.

Na jaře Zurabišviliová podpořila protesty proti vládou prosazovanému zákonu o takzvaných zahraničních agentech, tedy subjektech využívajících podporu ze zahraničí. Jeho projednávání v parlamentu bylo nakonec staženo z programu. Vládu kritizovala také za to, že se nepřipojila k sankcím proti Rusku. Protestovala i proti obnovení přímých letů mezi Ruskem a Gruzií poté, co ruský prezident Vladimir Putin v květnu zrušil Gruzíncům vízovou povinnost.

Přes nesouhlas gruzínské vlády Zurabišviliová koncem srpna jednala v Berlíně se svým německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem. Později jela do Bruselu a Paříže s cílem získat podporu pro vstup své země do EU. Podle gruzínské ústavy hlava státu vykonává reprezentační funkce v zahraniční politice jen se souhlasem vlády. Na základě toho kabinet prezidentce zakázal do konce roku oficiální návštěvy v zahraničí.

Kvůli svým cestám proto prezidentka v říjnu čelila návrhu na odvolání. Parlament hlasoval o jejím konci ve funkci poté, co ústavní soud rozhodl, že hlava státu svými zahraničními cestami bez vládního souhlasu porušila ústavu. Vyhověl tak návrhu vládnoucí strany. Pro sesazení Zurabišviliové však nakonec nehlasovalo dost poslanců.

Video  Rvačka mezi poslanci kvůli "ruskému zákonu". V Gruzii se strhly i protesty před parlamentem.  - Reuters
Video se připravuje ...

roxin ( 12. prosince 2023 08:11 )

...a ty meleš snad pořád něco jiného??? 😃

roxin ( 12. prosince 2023 08:10 )

jSOU JEN LOAJÁLNÍ ke všem, když jim nevadili vulgarity na adresu Zemana a jeho paní a nevadí vulgarity ani na adresu Babiše a k členům ANO, TAK JIM NEMŮŽou VADIT ANI VULGARITY NA ADRESU SOUDRUHA A POLITRUČKY a slepených, NEBYLO BY TO FÉR!!!

roxin ( 12. prosince 2023 07:13 )

KONEČNĚ SES PŘIZNAL COS TAK DLOUHO TAJIL!!! ale napsat jsi to nechtěl jen jsi celý bez sebe a NECHTĚNĚ TI TO VYLETĚLO. 😃

roxin ( 12. prosince 2023 07:04 )

Jean pleteš se, v roce 89 byl starší než ten soudruh o kterého se přičinil aby si sedl na hrad a platí mu NEJEN ZA TYTO NICKY, ale už to přepísk tak ho smazat museli, bylo by to nefér k ostatním diskutujícím.

roxin ( 12. prosince 2023 06:59 )

Že se nestydíš psát něco tak podlého, vždyť máme takového na hradě a byl jsi to ty který ho VOLIL!!!...a máš pravdu, JETO I TVOJE OSTU­DA!!!!­!!!!!!­!!!! 👎 👎 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa