Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Hádka u Moravce: Neurážejte Senát, naštval Havlíček Vystrčila. A v novém průzkumu vede ANO o parník

Autor: amb - 
10. prosince 2023
15:44

V Otázkách Václava Moravce se dnes utkal předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček, šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a bývalý předseda Senátu Milan Štěch (SOCDEM). Havlíček mimo jiné řekl, že se ze Senátu stal strojek na podpisy vládních kroků. To Vystrčila rozčílilo. „Pane Havlíčku, neurážejte mě a neurážejte Senát,“ kontroval. Podle nejnovějších průzkumů by nyní opoziční hnutí ANO vyhrálo volby „o parník“. Havlíček u Moravce uvedl, zda by se v tom případě stal premiérem. Není však jasné, zda by si tuto roli nakonec přece jen nenárokoval šéf ANO Andrej Babiš.

Debata na České televizi začala reakcemi na používání výrazů „totalita“ na půdě Poslanecké sněmovny. Uchylují se k tomu opoziční ANO i SPD. „Musíme si pojmenovat, jak totalitu definovat,“ řekl nejdřív Havlíček. „Hovořili jsme o prvcích nové totality, stojím si za tím,“ tvrdil.

Směrem k Vystrčilovi pak prohlásil, že budou tvrdí a důslední. „Máme adventní čas, myslel jsem, že to bude trochu jiné,“ reagoval Vystrčil. Politický soupeř je dnes podle něj brán jako nepřítel. Okomentoval to, že opozice chce opět podávat ústavní stížnost - po zkrácené červnové valorizaci penzí a úsporném balíčku tentokrát tentokrát i kvůli rodičovskému příspěvku, který pro děti narozené 31.12.2023 má být 300 tisíc Kč, ale pro děti narozené 1.1.2024 již 350 tisíc Kč. 

„Vnímám to tak, že se opravdu dnešní opozice snaží využít všechny prostředky, které má, bez ohledu na to, jestli to má racio nebo ne, aby zabránila vládě vládnout,“ řekl Vystrčil. 

Štěch volal po předčasných volbách

Vystoupil rovněž bývalý šéf Senátu Štěch. „Jak je u nás draho, jen kvůli tomu by vláda neměla dál pokračovat, prezident by měl konat,“ míní. Petr Pavel by dle něj nejdřív měl jednat s vládou, aby změnila své jednání.

V zájmu lidu by podle něj byly předčasné volby nebo úřednická vláda. „Jsme skutečně v patové situaci. (…) Vláda, která bude mít dlouhodobě tak nízkou podporu, nemůže úspěšně vládnout,“ uvedl Štěch. Podle listopadového průzkumu STEM mají členové vlády důvěru pouhých 21 %.

„Já jen koukám. Nemám pocit, že by tu někdo zásadním způsobem kolaboval nebo nefungovalo,“ reagoval Vystrčil a upozorňoval, že podobné věci, jaké jsou vyčítány vládě a jaké trápí aktuálně Česko, trápí i zbytek Evropské unie.

Vystrčil si uvědomuje, že potraviny neúměrně zdražily, ve srovnání Eurostatu jsou ale na 96 % v paritě kupní síly, tedy pod průměrem, upozorňoval v ČT. „Neříkám, že by nemohly být lacinější a někteří si nemastí kapsu, ale kreslit tady takovou situaci si myslím, že není fér. Když se podíváme kolem sebe, země funguje,“ hájil vládu Vystrčil.

Vystrčil: Neurážejte mě a neurážejte Senát

„Přijměte už zodpovědnost,“ apeloval však u Moravce Havlíček. „S touto vládou, pokud jednáte slušně, považuje to za slabost,“ dodal a zopakoval, že vláda podle něj neplní své sliby.

„On tady evidentně dnes bude mluvit nejvíc,“ poukázal Vystrčil a vyzval Havlíčka, ať v tom případě řekne, zda vláda udělala něco dobře. Ten odpověděl, že to byl energetický zákon ve smyslu komunitní energetiky. Pak ale zkritizoval Senát. „Razítkujete jim všechno tak, jak si oni pošlou,“ řekl Havlíček.

„Pane Havlíčku, neurážejte mě a neurážejte Senát. Mám opravdu velký problém zůstat slušný, to, co tady předvádíte, je neuvěřitelné z hlediska i sprostoty, kterou tady předvádíte, to je strašlivé,“ rozčílil se Vystrčil.

„Jestli tímhle způsobem chceme dál dělat politiku, opravdu to hrozí tím, že ten systém zboříme demokraticky, takhle se nedá pracovat, takhle se nedá fungovat,“ pokračoval Vystrčil, lidé by podle něj mohli přestat věřit parlamentu. Přiznal, že některé věci vláda mohla udělat lépe. „Nemůžete po mě chtít, abych říkal, co má udělat premiér nebo jakým způsobem se má chovat vláda,“ bráni se Vystrčil.

Padla i slova o pracovních podmínkách učitelů i lékařů, ve druhém případě byl podle Vystrčila systém špatně nastavený a nefunkční již před touto vládou. „Náš úkol je vykašlat se na to, co bylo a nehádat o tom, co bylo a co ne, a váš by to měl být také, a bavit se o tom jak to vyřešíme,“ prohlásil Vystrčil směrem k Havlíčkovi.

„Osobně jsem toho názoru, že bychom zákony měly vracet častěji,“ vrátil se Vystrčil k tématu Senátu, na jehož půdě to prý i řeší. „Je problém velmi častý v tom, že někdy je evidentní, že když to vrátíme a následně to Poslanecká sněmovna projednává, není to otázka dvou až tří hodin, jako to bylo vždycky,“ doplnil. Vyhrocená situace ve Sněmově podle něj klade na senátora větší odpovědnost.

„To si z nás děláte legraci? Jinými slovy vlastně říkáte, že se vám to nelíbí, ale proto, aby se to neprotahovalo ve Sněmovně, tak to raději nevracíte? To je úplně šílené, co jste řekl. Co je potom rolí Senátu? To mi tedy vysvětlete,“ naštvalo to Havlíčka. „Nemůžete se zříci odpovědnosti na to, že ze Senátu se stal strojek na podpisy!„ čílil se.

Vystrčil zdůraznil, že se každý senátor rozhoduje sám. „Celým svým vyjadřováním nás dnes informujete, jak funguje hnutí ANO, že to není jinak možné, než že někdo přijde a řekne, jak tom máte udělat,“ uvedl.

Kantar: Volby by vyhrálo ANO 

Volby do Poslanecké sněmovny by nyní jasně vyhrálo hnutí ANO se ziskem 34,5 procenta hlasů, druhá ODS by získala 12,5 procenta, Piráti 11,5 procenta a SPD deset procent. Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí STAN se sedmiprocentní podporou a TOP 09 s rovnými pěti procenty hlasů.

Lidovci by při samostatné kandidátce nepřekročili pětiprocentní hranici nutnou pro zisk mandátů. Pokud by vládní strany ODS, TOP 09 a KDU-ČSL kandidovaly stejně jako v minulých volbách jako koalice Spolu, hlasovalo by pro ně 18,5 procenta voličů. ANO by i v tom případě dostalo 34,5 procenta hlasů. Vyplývá to z volebního modelu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT).

„Listopadový volební model agentury Kantar potvrzuje převahu hnutí ANO, které na prvním místě ještě posílilo, zatímco ODS si na druhém místě pohoršila. Rozdíl mezi nimi přesahuje 20 procentních bodů,“ konstatovali autoři průzkumu.

Václav Moravec se Havlíčka zeptal, zda by jako současný předseda stínové vlády byl připravený usednout do premiérského křesla, pokud by ANO získalo v příštích volbách dobrý výsledek. „Jestli se mě ptáte, zda jsem připraven přijmout pozici premiéra za předpokladu, že k tomu bude konstelace, odpovídám samozřejmě ano a děláme všechno pro to, abychom zvítězili,“ odpověděl.

V ANO ale podle něj od rána do večera nežijí tím, kdo bude premiérem a pokud by nevyhráli s jasným mandátem, ale odřenýma ušima, pak by se podle něj předsednictvo ANO shodlo na tom, že není správný lídr. Takové úvahy jsou ale podle něj předčasné: „Pokud se někdo domnívá, že dělíme medvěda, který běhá po lese, tak nikoliv,“ řekl.

Na přímý dotaz moderátora pak odpověděl: „Nejsem stínítkem pana Babiše, kdybych byl stínítkem pana Babiše, tak bych tam nebyl.

„Vás trápí, že máme více osobností,“ dodal Havlíček, načež se Vystrčil zasmál. „Já nevím, jestli jste si nevzal prášek dnes, zklidněte se,“ obrátil se na něj Havlíček. „Chci si dopřát klidný advent a pokud možno méně nervů, než bylo dnes,“ zakončil debatu Vystrčil.

Video  Schillerová slíbila v Blesku: Bude líp! Dejte vládě najevo, že jich máte dost  - Blesk - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jiřina Karasová ( 20. prosince 2023 20:21 )

Havlíčkovi je třeba vysvětlit, že díky tomu, že jeho chlebodarce si přivlastnil v tomto státě zaklekáváním Alenky většinu potravinářské vyroby, musí se obrátit na něj. Musí on zlevnit. Vydělal na nás pod rouskou inflace za pouhý rok 62 miliard korun. Vláda, Sněmovna ani Senát ceny nestanovují. To snad ví každé malé dítě, kromě Havlíčka. Ten má svůj svět.👎

safinka59 ( 17. prosince 2023 06:09 )

Průzkumy ukazují, že slepenec kmotrů, zrádců a lhářů volili hlavně páni podnikatelé, vzdělaní a inteligentní lidé, nejvyšší kasta společnosti a voliči ANO jsou v úvozovkach nevzdělaná, sociálně slabá chátra !
Nu, budiž. V tom případě se ptám, kde je ta národní honorace, když preference, data a průzkumy ukazují, že nedůvěra ve vládu a senát je nejmenší za poslední desítky let ? Postrádám tu silnou voličskou základnu, která ač podvodem, přesto dala do rukou žezlo moci a aroganci.
Stávkují lékaři, učitelé...copak to není ten vyšší level společnosti, který nějakým zázrakem ztratil paměť a ruku v ruce křičí: všechno je špatně, ožebračujete nás a jste profesně nezpůsobilý ❓
Máme zde dvě krvelačné dámy v přilbě, kde si jedna hraje s tanky a druhá založila Cestovní kancelář Poslanecké sněmovny... Pepka Vyskoč, šéf senátu a ukrajinsko thajwanský skřet se sápe na záda všem, jenom aby mohl pronášet * Sláva heroinu *, na hradě sedí kontrarozvědčík s podplukovnicí, kteří přísahali věrnost KSČ a Sovětskému svazu...a premiér je sic profesůrek, avšak ubohý duševní mrzák, který pokud nemá nastřelenou a uhlazenou patku, pokud se nepouští do jeho * ček penis * v angličtině... není schopen vyslat ani ten nejhorší signál !
A nechám stranou dvanáct let různých kauz Babiše. Vykonstruované, nevy­konstr­uova­né..­.si vinen ? Buď po právu potrestán ! Ale pokud není důkaz, není viník. A jsem si jistá, že pokud by opravdu cokoliv existovalo, tolika odpůrcům a oponentům by se ulevilo, že by okamžitě nastal den státního svátku.

safinka59 ( 17. prosince 2023 05:41 )

Rozhovor v Reflexu 15.září 2023

„Jestli někdo očekával úplně zásadní reformy, tak asi nechápal, co se v té zemi děje. Úkol byl odstavit duo Miloš Zeman – Andrej Babiš,“ řekl Benda.

Miloš Vystrčil:
Když čelil kritice na adresu připravenosti ministrů na vládnutí, říkal, že když byly dnešní vládní strany v opozici, soustředily se jen na výhru ve volbách. Proto nepřipravily žádné konkrétnější plány, co budou dělat se získanou mocí...

..zarážející jsou vyjádření vládních politiků, kteří tvrdí, že nic jiného voliči neměli čekat a že strany za roky v opozici nevytvořily plán, jak zemi řídit. Někteří dokonce tvrdí, že voliči nechtěli reformy, jen odstavit od moci Andreje Babiše...

Roman Dušek ( 12. prosince 2023 19:04 )

Pravda

Roman Dušek ( 12. prosince 2023 19:03 )

Havlíček je super Vystrčil a je senát je k h....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa