Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Poprask kolem zdražení potravin až o 10 %: ANO viní vládu, Výborného čeká šéf antimonopolního úřadu

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
10. prosince 2023
15:25
Autor: ČTK, simao - 
10. prosince 2023
14:27

Očekávaným zvyšováním cen potravin bude ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) příští týden v úterý jednat s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Mlsnou. V pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News to řekl ministr Martin Kupka (ODS). Výborný ČTK potvrdil, že se s Mlsnou sejde. Podle Kupky není důvod, aby potraviny od ledna zdražovaly. To si ostatně myslí i premiér Petr Fiala (ODS), který o zdržování potravin promluvil ve studiu Blesku. Za zdražování potravin však může i vláda, její nečinnost a čekání na dodržení planých slibů, peskuje Fialův kabinet stínová ministryně zemědělství ANO Margita Balaštíková.

Ministr a místopředseda ODS Kupka řekl, že v některých zemích úřady firmy postihovaly. „Pokud někde došlo ke společnému oznámení nárůstu cen, tak to postihovaly antimonopolní úřady,“ řekl. Upozornil na to, že osm řetězců v ČR ovládá 90 procent trhu.

O cenách potravin jednal v pondělí Výborný se zástupci obchodních řetězců a prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomášem Prouzou. Po jednání řekl, že řetězce očekávají růst cen kvůli očekávanému zvyšování cen dodavatelů potravin.

Prouza řekl, že chystají zvýšit ceny o pět až deset procent. Dojde tedy ke zdražení přesto, že klesne DPH na potraviny z 15 na 12 procent. Dříve zástupci obchodníků mluvili o tom, že se snížení DPH na cenách v obchodech projeví.

Zdražování oznámila například největší česká mlékárna Madeta. Generální ředitel společnosti Milan Teplý řekl, že firmě rostou náklady na energie a pohonné hmoty, zdražit plánuje nejméně o tři až pět procent.

Potravináři podle Prouzy zdražování zdůvodňují mimo jiné například vysokými cenami energií, zvyšováním ceny dopravy, které s sebou nese růst mýtného, nebo i vyššími náklady na práci kvůli změnám v práci na dohody. Zmínil i vyšší daně z nemovitostí nebo příjmu, což jsou změny, které přináší vládní konsolidační balíček.

V září slibovali klesání cen

Letos v září přitom premiér Petr Fiala (ODS) po jednání se zástupci řetězců říkal: „Dostalo se nám ujištění, že ceny potravin budou nadále klesat a že se pozitivně projeví konkrétní opatření, které vláda udělala (...) a to je přesun potravin do sníženého DPH.“

Ministr zemědělství Výborný však tento týden po další schůzce se zástupci řetězců oznámil, že potraviny od ledna zdraží, přestože sazba DPH klesne.

„Na tom jednání jsem byl skutečně ujištěn, že se promítne pozitivně v příštím roce to, že jsme snížili DPH na potraviny z 15 na 12 procent a všichni se k tomu hlásili. A teď, když se ta situace blíží, tak se k tomu zase nehlásí,“ komentoval to Fiala v úterý v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére.

Anketa

Jaká očekáváte, že bude vaše finanční situace v roce v 2024?

Zhorší se kvůli zdražování
Čekám, že bude lepší, kvůli vyššímu platu
Podobná jako v roce 2023

Fiala v Blesku: Tlak výsledky má

„To mně jenom přesvědčuje v tom, že ten můj dlouhodobý tlak na to, aby se snižovaly ceny potravin, je správný. On teda funguje, protože u nás teď ta situace pokud jde o ceny potravin patří k těm nejlepším v Evropě v tom smyslu, že u nás ceny potravin skutečně reálně klesají. A i v tom, že pokud si to vezmeme ke kupní síle obyvatel, tak i ve srovnání s okolními zeměmi s výjimkou Polska jsou levnější,“ říkal Fiala.

„Ten tlak výsledek jednoznačně má, nicméně je vidět, že v něm musím pokračovat, protože já se nechci smířit s tím, že stát poskytuje poměrně vysoké dotaze, všichni v tom řetězci od zemědělců až po prodejce vykazují zisky, v některých případech i rekordní, a ceny potraviny by se měly lidem zvyšovat,“ tvrdil Fiala.

Fiala uvedl, že od jara jednal se všemi, jak se zemědělci, tak s potravináři i prodejci. Sám čelil kritice za - jak přiznává nepovedený - výjezd do Německa, kde následně zjistil, že za hranicemi jsou ceny v supermarketech příznivější a kvalita potravin mnohdy i lepší. Akce Nutella se podle Fialy nepovedla, ale šlo jen o jeden z dílčích kroků v tlaku na ceny potravin, hájil se premiér.

Video  Fiala pro Blesk o videu s Nutellou: Nepovedlo se... A ani ji sám nejím  - Blesk - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Stínová ministryně ANO: Může za to i vláda, čeká na plané sliby

Vládní postup kritizovala na tiskovce při výjezdním zasedání stínové vlády ANO do Jihomoravského kraje poslankyně Margita Balaštíková.

„Je to samozřejmě ukázka toho, že osoba premiéra a ministra zemědělství pro tyto nadnárodní řetězce nic, opravdu nic neznamená, jejich čekání že splní svůj slib a přešlapování na místě vlastně způsobí to, že pokud dojde k nárůstu cen potravin, je to hlavně tato vláda, která to způsobila,“ šila do Fialy a spol. Balaštíková.

„Tím, že se opravdu jen očekávalo, čekalo se na plané sliby a nekonalo se. Ministr zemědělství neudělal nic, přestože ho od jara vyzýváme k tomu, aby konal a aby kontrolní činností donutil tyto nadnárodní řetězce zlevňovat ze svých vysokých marží, kterými likvidují naši zemi, náš národ a občany si berou jako rukojmí,“ čílila se Balaštíková a některé marže obchodníků, přesahující 100 procent, označila za nemravné.

„Co se týká zeleniny a ovoce, tak je to trapné, čeho jsme tady my svědkem,“ dodala rozezleně poslankyně na tiskovce s Andrejem Babišem a Alenou Schillerovou po boku.

Kupka: Není důvod, aby potraviny zdražovaly

Podle místopředsedy ODS a ministr Kupky však není důvod, aby potraviny od ledna zdražovaly. Kupka navíc před jednáním Výborného se šéfem antimonopolního úřadu upozornil, že v některých zemích úřady firmy postihovaly.

„Pokud někde došlo ke společnému oznámení nárůstu cen, tak to postihovaly antimonopolní úřady,“ řekl dnes na CNN Prima News Kupka. „Osm řetězců v té oblasti zásobování potravinami zaujímá 90 procent trhu. A pokud by tam existovala nějaká dohoda, že přestože k tomu nejsou důvody, tak oni oznámí zdražení, tak to může opravdu znamenat porušení některých zákonů,“ pokračoval. Dodal, že nepochybuje o tom, že ÚOHS se této problematice již věnuje.

Podle europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) odborníci říkají, že nárůst cen potravin na úrovni deseti a více procent není důsledkem růstu cen energií. Pokud antimonopolní úřad nezvládá zajišťovat svoji roli, tak podle něj může být na místě jeho reforma. „Tohle je o systémové, dlouhodobé práci a antimonopolní úřad od toho má být. Já být premiér nebo ministr, tak si zavolám ředitele úřadu a ptám se, proč to nedělají,“ řekl.

Dana Nagyova ( 11. prosince 2023 09:03 )

A treba to je uplne jinak, vlada dela, ze v tomto smeru neco dela a ve skutecnosti dela prd,protoze ji dph z vyssich cen potravin vyhovuje a je to vetsi prinos do statni kasy.

Dana Nagyova ( 11. prosince 2023 08:58 )

Nekdo se ptal na babisuv agrofer. A vcera to bylo v Tv. Podil vyrobku agrofero na nasem trhu je asi 10%.Takze je jasne ze on ceny neurcuje, a pokud to porad nekdo tvrdi,tak to jsou ti, co chcou pozornost smerovat jinam, nez na tuto vladu. At zacnou trestat konecne obchodni retezce za neskutecne marze, pokud se jim to nelibi, at si ttyto marze zkousi ve sve zemi. A nevidim duvod, aby tady nevznikaly velke ceske obchodni retezce, s ceskymi produkty a normalnimi cenami.

bleskovka ( 11. prosince 2023 08:31 )

Za vysoké ceny,které zavinila Fialova vláda může přece minulá vláda. 😁 😁 😁

Jirik-ta ( 11. prosince 2023 05:14 )

Vláda chystá změny ve výchovném. Příspěvky za děti plánuje budoucím seniorům snižovat (čt)
--------------
Lichtenštejnové, modrá krev. U nás byla šlechta po roce 1918 zakázaná (první republika.)
Zrušení šlechtických titulů patřilo mezi první právní normy Československa

UFO1 ( 11. prosince 2023 04:19 )

Úřednická vláda je už také utopie, na Hradě PP

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa