Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Fiala na klimatické konferenci v Dubaji: Česko má racionální postoj. Experti: COP28 průlom nepřinese

Aktualizováno -
2. prosince 2023
11:08
Autor: ČTK - 
2. prosince 2023
09:19

Ve Spojených arabských emirátech dnes pokračuje klimatická konference OSN (COP28) a se svým projevem na ní vystoupil i český premiér Petr Fiala. Ten už před odletem do Dubaje řekl, že ČR podpoří deklaraci na ztrojnásobení světových kapacit jaderných zařízení do roku 2050, za kterou stojí 21 zemí včetně Francie, USA či Británie. Státníci na summitu jednají o tom, jak zabránit katastrofickým důsledkům globálního oteplování a udržet růst teplot na Zemi na přijatelné úrovni, což se podle odborníků zatím nedaří. Politici se ale hned první jednací den shodli na spuštění nového fondu pomoci pro chudší země, které jsou klimatickými změnami nejohroženější.

Podle programu konference dnes mezi řečníky bude například americká viceprezidentka Kamala Harrisová, italská premiérka Giorgia Meloniová nebo představitelé Řecka, Portugalska, Pákistánu či Vatikánu.

Premiér Fiala novinářům řekl, že Česko prosazuje při snižování emisí skleníkových plynů racionální pozici - nutnost snižování si uvědomuje, nechce ale, aby se ekologická opatření dělala na úkor konkurenceschopnosti země. ČR bude podle Fialy pracovat na posilování jaderné energetiky tak, aby do roku 2050 tvořila zhruba polovinu výkonu, a také na posilování obnovitelných zdrojů.

„Klimatická změna je jednou z největších globálních výzev naší doby. Související rizika se týkají každého. Ale některé regiony čelí větším nebezpečím než jiné,“ řekl na úvod svého krátkého projevu český premiér. Poukázal například na nedostatek vody, jehož byl svědkem během cesty po Africe minulý měsíc.

Česká republika je připravena do roku 2027 poskytnout čtyři miliony dolarů na činnost Zeleného klimatického fondu, což pomůže rozvojovým zemím čelit klimatické změně a přizpůsobit se jejím dopadům, řekl Fiala. Český premiér účastníky summitu ubezpečil, že Česko podporuje cíle pařížské klimatické dohody i klimatické cíle EU, včetně cíle vybudovat uhlíkově neutrální ekonomiku do roku 2050. Hájil přitom i využívání energie z jádra. „Ale chci zdůraznit, že úspěch v dosažení našich širších klimatických cílů je fundamentálně závislý na jaderné energii,“ řekl Fiala.

Jaderná energie je spolehlivá i čistá. Měli bychom tak využívat její výhody. Jednou z cest je rozvoj nové generace modulárních reaktorů,“ pokračoval český ministerský předseda, který už před odletem do Dubaje řekl, že ČR podpoří deklaraci za ztrojnásobení světových kapacit jaderných zařízení do roku 2050. Za iniciativou stojí 21 zemí včetně Francie, USA či Británie. „Globální jaderná renesance může být účinným řešením našich problémů,“ uzavřel dnes Fiala ve svém projevu pasáž věnovanou tomuto tématu.

Konference OSN začala v Dubaji ve čtvrtek, v pátek na ní promluvili například britský král Karel III., šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, indický prezident Naréndra Módí či japonský premiér Fumio Kišida. Generální tajemník OSN António Guterres upozornil, že svět má stále daleko ke splnění klimatických cílů stanovených pařížskou dohodou, které by měly zabránit katastrofálním důsledkům globálního oteplování. Odborníci jsou vesměs skeptičtí, že by jednání v Dubaji mohlo znamenat v boji proti klimatickým změnám kýžený průlom.

Papež: Ničení životního prostředí je urážkou Boha

Papež František dnes vyzval světové lídry, aby dosáhli průlomu v boji proti globálnímu oteplování. Ničení životního prostředí označil za urážku Boha. Papežův projev přednesl podle agentury AFP na klimatickém summitu COP28 vatikánský státní sekretář, kardinál Pietro Parolin. Papež se akce v Dubaji nemohl zúčastnit kvůli svému špatnému zdravotnímu stavu.

„Jsem s vámi, protože ničení životního prostředí je urážkou Boha,“ zaznělo v projevu. „Bratři a sestry, je nezbytné, aby nastal průlom, který nebude částečnou změnou kurzu, ale spíše novým způsobem společného postupu,“ uvedl papež. „Nechť je tato konference smluvních stran bodem obratu: nechť ukáže jasnou a hmatatelnou politickou vůli, která povede k rozhodnému urychlení ekologické transformace,“ dodal.

Jirik-ta ( 4. prosince 2023 00:48 )

Záchod nebo zákon? Pojištění nebo postižení? S "Václavákem" se nemluví. Prezidentská soudcokracie. na youtube
Být solidární s bezdomovci bude pro seniory asi nelepší.
😁

Jirik-ta ( 4. prosince 2023 00:48 )

Záchod nebo zákon? Pojištění nebo postižení? S "Václavákem" se nemluví. Prezidentská soudcokracie. na youtube
Být solidární s bezdomovci bude pro seniory asi nelepší.
😁

Jirik-ta ( 4. prosince 2023 00:48 )

Záchod nebo zákon? Pojištění nebo postižení? S "Václavákem" se nemluví. Prezidentská soudcokracie. na youtube
Být solidární s bezdomovci bude pro seniory asi nelepší.
😁

Jirik-ta ( 4. prosince 2023 00:46 )

👍

jajas ( 3. prosince 2023 20:26 )

Okolí? 😨 Nikdo, kromě MPA, ho nebere vážně! 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa