Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Schwarzenberga (†85) uloží na milovaném místě. Smuteční řeč povede Pavel, v katedrále promluví i Kalousek

Aktualizováno -
1. prosince 2023
18:18
Autor: ČTK - 
1. prosince 2023
09:50

Smuteční řeč na pohřbu bývalého ministra zahraničních věcí, poslance a senátora Karla Schwarzenberga povede příští sobotu prezident Petr Pavel. ČTK to dnes sdělili zástupci Schwarzenbergovy kanceláře. Rakev bude zahalena do schwarzenberské vlajky, před oltářem budou vystaveny řády Bílého lva a Zlatého rouna. Průvod se na cestě z katedrály svatého Víta zastaví u Schwarzenberské kaple, zazní 34 úderů zvonu Zikmund jako připomínka 34 let svobodné republiky. Vláda dnes schválila, že se Schwarzenbergův pohřeb uskuteční se státními poctami.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni ve věku 85 let. Pohřeb bude v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince v poledne. O tom, že se uskuteční se státními poctami, vláda rozhodla jednomyslně takzvaně na podpisy, informoval její tiskový odbor.

Vstup do katedrály bude podle organizátorů z kapacitních a bezpečnostních důvodů omezen pouze na pozvané hosty. „Pro veřejnost bude přístupná část druhého nádvoří, první nádvoří a na Hradčanském náměstí bude možné celý obřad sledovat na velkoplošné obrazovce,“ uvedli organizátoři.

Mši bude sloužit pražský arcibiskup Jan Graubner, koncelebrovat budou Tomáš Halík, Václav Malý, Ladislav Heryán a další biskupové. Na přání zesnulého politika zazní československá hymna.

Obětní dary ponesou dlouholetí nejbližší spolupracovníci Karla Schwarzenberga Marcela Dvořáková, Michael Pastorek a Filip Štědrý. Čtení přednese synovec Ferdinand. Přímluvy přečtou starostka Prahy 1 Terezie Radoměřská, která je vnučkou šlechtice Jiřího Douglase Sternberga a Schwarzenbergovou příbuznou, a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který spolu se Schwarzenbergem založil nynější vládní TOP 09. Smuteční řeč povede prezident Pavel. Závěrem poděkuje syn Jan Schwarzenberg. Oficiálním fotografem obřadu bude politikův dlouhodobý spolupracovník Tomki Němec.

„Bude mi velkou ctí prokázat Karlovi tuto malou a bohužel poslední službu….,“ komentoval exministr Kalousek na sociální síti X.

Průvod se podle organizátorů na cestě z katedrály zastaví u Schwarzenberské kaple a zazní 34 úderů zvonu Zikmund. „Následně zazní smuteční marš v podání Hudby Hradní stráže a Policie ČR, zkomponovaný pro maršálka Schwarzenberga,“ uvedla Schwarzenbergova kancelář. Maršálek Karel Filip Schwarzenberg byl jedním z největších českých vojevůdců, stál v čele vítězných vojsk v bitvě u Lipska proti Napoleonovi. Následně průvod opustí katedrálu.

Rakev ve vozu se v doprovodu policejních motocyklů krátce zastaví před Schwarzenberským palácem na Hradčanském náměstí. Krokem projede okolo Černínského paláce, kde sídlí česká diplomacie, a v doprovodu policejního vozu odjede na Orlík. Tam budou podle parte Schwarzenbergovy ostatky uloženy do rodinné hrobky.

Ještě předtím bude rakev vystavena v pražském kostele Maltézských rytířů Panny Marie pod řetězem. Kostel je součástí areálu, kde maltézský řád sídlí od 12. století. V roce 1378 zde bylo před pohřbem vystaveno i tělo českého krále Karla IV., kterého mezi své předky počítá i rod Schwarzenbergů, uvedl řád v tiskové zprávě. Podle parte, které má ČTK k dispozici, si Schwarzenberg přál místo květin dary na obranu Ukrajiny a pro řád Maltézských rytířů, který se věnuje charitativní činností. Přispívat bude možné přímo na místě, organizátoři pak žádají, aby smuteční hosté v kostele nezapalovali svíce.

Rod Schwarzenbergů je s katolickým řádem duchovně propojen od počátků působení Schwarzenbergů v Českých zemích v roce 1650. Jeho rodinní příslušníci se tradičně stávali členy řádu. Otec zesnulého politika Karel získal v roce 1959 titul prezidenta regentské rady českého velkopřevorství. „Ze svého titulu získával nové členy v exilu a provedl maltézský řád úskalími německé okupace a komunistického režimu,“ uvedl řád. Zesnulého českého diplomata a politika označuje řád za velkého podporovatele a přítele.

Posláním řádu je především pomoc lidem v nouzi. Maltézští rytíři působí mezinárodně, ale na úrovni jednotlivých států vystupují samostatně. V Čechách naplňují své poslání mimo jiné prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Maltézská pomoc a dobrovolnické organizaci Česká maltézská mládež. Řád je také zřizovatelem tří škol.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni ve věku 85 let. Pohřeb bude v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince v poledne. Katedrála bude přístupná jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny, přenos bude dostupný na velkoplošné obrazovce. Následně budou Schwarzenbergovy ostatky podle parte uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

Po pohřbu se uskuteční 16. prosince slavnostní rekviem, tedy zádušní mše, ve Vídni v katedrále svatého Štěpána. Další mše se budou konat příští rok 9. ledna v rakouském Murau, 11. ledna v německém městě Schwarzenberg, 16. ledna v Sedlci u Kutné Hory, 17. ledna v Orlíku nad Vltavou a 18. ledna v Českém Krumlově.

Video  Topolánek o vládnutí se Schwarzenbergem: Esemesky na papírkách, tajná zbraň hromadného ničení i lovení ryb granátem  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Renata Veselá ( 4. prosince 2023 18:02 )

umlacak ( 2. prosince 2023 13:47 )

Ten Otčenáš neumí, viděli jsme při inaugurační mši. Ani pyskem nehnul.

umlacak ( 2. prosince 2023 13:44 )

Tak prezident bude od nynějška promlouvat i na pohřbech? A bude to i na těch venkovských nebo jenom v Praze?

stoura ( 2. prosince 2023 05:09 )

Tak tohle je drsný!!!

Tajtrlicek ( 1. prosince 2023 23:23 )

Ty vole teď zas umřel Švancenberk. Ty vole, já se úplně třepu, abych tam nemusel. Devátýho v sobotu to je. To jak máme tu večeři. Teď já mám ještě nějakej oběd, pak máme večeři. Takže já, vole, jsem ve strachu, jestli ještě nebudu muset tam jít. Vůbec se mi tam nechce. Vůbec. Pak mám devatenáctýho zase Brusel. To je zase prů$er.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa