Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Češi jsou třetí nejtlustější v Evropě. Nutriční expertka varuje před nádory střev

Video se připravuje ...
Autor: Barbora Holá - 
1. prosince 2023
05:00

Češi všeobecně nemají dobré stravovací návyky a nepyšní se zrovna reprezentativní vizitkou. 28 % lidí trpí obezitou, jsme tak třetí nejtlustější národ v Evropě. Podle odbornice na zdravou výživu a nutriční epidemioložky Elišky Selingerové ze Státního zdravotnického ústavu má tento problém kořeny už v dětství.

Lékařka Eliška Selingerová v Epicentru upozornila na to, že Česká populace nemá dobré stravovací návyky a nutriční zdraví. A právě to se pak odráží na váze. A důvodů je hned několik.

„Jedním z nich je rozhodně příjem přidaného cukru, ať už v nápojích, tak i v dalších produktech. Cukr je totiž uschovaný i ve slaných produktech. Nám se to nezdá, ale i spousta instantních produktů nebo nějakých hotovek je zkrátka přislazována,“ upozornila na bílého strašáka lékařka Eliška Selingerová.

Počty nádorů střev jsou velmi vysoké

Česká populace konzumuje mnoho zpracovaných mastných produktů. A to je podle lékařky také velký problém.

„Zaprvé proto, že víme, že uzeniny jsou prokazatelně spjaty s vyšším rizikem rozvoje nádoru střev. A opět - nádory střev jsou velmi vysoké v rámci české populace,“ varuje lékařka, jež dodává, že nejen zpracované mastné potraviny ohrožují naše zdraví. Dalším strašákem jsou podle ní sýry společně s pečivem. Jsou totiž zdrojem soli a přispívají k srdečním onemocněním.

Z dat, na které upozornila, vyplývá, že více než polovina naší populace nesní za den ani kousek ovoce a zeleniny. A to je podle Selingerové také velký problém. Řadíme se tak podle ní tentokrát na nejnižší příčku v žebříčku konzumace zeleniny a ovoce v Evropě. Přitom by tyto dvě složky rozhodně neměly chybět denně na našem talíři, a to v jakékoli podobě.

Svíčková je zelenina

„Zhruba polovina talíře by měla být ovoce a zelenina, více zeleniny než ovoce. A upozorňuji, neznamená to salát, je to i tepelně upravená zelenina. Když si udělám nějakou zeleninovou omáčku, klidně třeba poctivou svíčkovou, opravdu z kořenové zeleniny, tak se to počítá,“ dodává Selingerová.

S blížícími se Vánocemi lékařka upozorňuje na to, že jednou za čas si užít jídlo a nestresovat se dietami je potřeba.

„Důležité je chápat, že samozřejmě jídlo není jenom zdroj energie, jídlo je i součástí našich životů a naší kultury, měli bychom se tedy naučit si ho užít. To znamená zdravý životní styl, neznamená to asketismus, kdy se bojím i podívat na bramborový salát,“ řekla v Epicentru nutriční epidemioložka s tím, že je to spíše o tom, že se musíme naučit, jak vypadá denní režim - na tom si dát záležet.

„Chápat, že když se jednou za čas nepráskneme u štědrovečerní večeře, tak to tělo to přežije,“ uzavřela lékařka Selingerová.

Petr Kolar ( 1. prosince 2023 11:42 )

Kazdeho volba co kupuje. O polskych potravinach to nebude, Polaci nejsou tak vyzrani jako Cesi.

Petr Kolar ( 1. prosince 2023 11:41 )

Nesmysl, vyber je veliky i v CR. A nebyt dovozu potravin tak jsou jeste drazsi nez jsou nyni - cesti producenti potravin technologicky zaspali a maji nizkou efektivitu prace v porovnani s EU.

Petr Kolar ( 1. prosince 2023 11:39 )

Nesmysl. Lide v CR nekonzumuji tucna a preslazena jidla z duvodu financi, ale protoze jim chutnaji. Drtiva vetsina hospod ma ceskou klasiku, jine kuchyne moc v CR nefrci (vyjimka je asi vietnamska). Jinak fastgoody jsou vsude v Evrope a nikde nejsou lide tak tlusti jak v CR. Jednoduse lide v CR nemaji moc stridnou stravu a pohyb dvakrat nemusi. Mam pres padesat let a drtiva vetsina mych spoluzaku ze SS a VS se ma ekonomicky velmi dobre. Ale presto je pres 50% obeznich. Je to proste v nas.

Donna ( 1. prosince 2023 08:59 )

A část obyvatel si pro ně sama jezdí do Polska , no hlavně, že je to levnější
Když jsem viděla testy na některé polské potraviny..., nedivím se, že je v košících samotných Poláků nevidíte 🤣🤣🤣

apoho ( 1. prosince 2023 05:43 )

A bude hůř! Lidé aby zaplatili za nutné měsíční položky budou jist to, na co jim zbyde.
Fijalenkova drahota se už o to postará aby počty lidi s nádory rostly 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa