Češi jsou třetí nejtlustější v Evropě. Nutriční expertka varuje před nádory střev
Češi všeobecně nemají dobré stravovací návyky a nepyšní se zrovna reprezentativní vizitkou. 28 % lidí trpí obezitou, jsme tak třetí nejtlustější národ v Evropě. Podle odbornice na zdravou výživu a nutriční epidemioložky Elišky Selingerové ze Státního zdravotnického ústavu má tento problém kořeny už v dětství.
Lékařka Eliška Selingerová v Epicentru upozornila na to, že Česká populace nemá dobré stravovací návyky a nutriční zdraví. A právě to se pak odráží na váze. A důvodů je hned několik.
„Jedním z nich je rozhodně příjem přidaného cukru, ať už v nápojích, tak i v dalších produktech. Cukr je totiž uschovaný i ve slaných produktech. Nám se to nezdá, ale i spousta instantních produktů nebo nějakých hotovek je zkrátka přislazována,“ upozornila na bílého strašáka lékařka Eliška Selingerová.
Počty nádorů střev jsou velmi vysoké
Česká populace konzumuje mnoho zpracovaných mastných produktů. A to je podle lékařky také velký problém.
„Zaprvé proto, že víme, že uzeniny jsou prokazatelně spjaty s vyšším rizikem rozvoje nádoru střev. A opět - nádory střev jsou velmi vysoké v rámci české populace,“ varuje lékařka, jež dodává, že nejen zpracované mastné potraviny ohrožují naše zdraví. Dalším strašákem jsou podle ní sýry společně s pečivem. Jsou totiž zdrojem soli a přispívají k srdečním onemocněním.
Z dat, na které upozornila, vyplývá, že více než polovina naší populace nesní za den ani kousek ovoce a zeleniny. A to je podle Selingerové také velký problém. Řadíme se tak podle ní tentokrát na nejnižší příčku v žebříčku konzumace zeleniny a ovoce v Evropě. Přitom by tyto dvě složky rozhodně neměly chybět denně na našem talíři, a to v jakékoli podobě.
Svíčková je zelenina
„Zhruba polovina talíře by měla být ovoce a zelenina, více zeleniny než ovoce. A upozorňuji, neznamená to salát, je to i tepelně upravená zelenina. Když si udělám nějakou zeleninovou omáčku, klidně třeba poctivou svíčkovou, opravdu z kořenové zeleniny, tak se to počítá,“ dodává Selingerová.
S blížícími se Vánocemi lékařka upozorňuje na to, že jednou za čas si užít jídlo a nestresovat se dietami je potřeba.
„Důležité je chápat, že samozřejmě jídlo není jenom zdroj energie, jídlo je i součástí našich životů a naší kultury, měli bychom se tedy naučit si ho užít. To znamená zdravý životní styl, neznamená to asketismus, kdy se bojím i podívat na bramborový salát,“ řekla v Epicentru nutriční epidemioložka s tím, že je to spíše o tom, že se musíme naučit, jak vypadá denní režim - na tom si dát záležet.
„Chápat, že když se jednou za čas nepráskneme u štědrovečerní večeře, tak to tělo to přežije,“ uzavřela lékařka Selingerová.
Kazdeho volba co kupuje. O polskych potravinach to nebude, Polaci nejsou tak vyzrani jako Cesi.