Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Zeman odmítl „exhibovat“ na Národce, byli tam „řvouni“. Podle Klause 17. listopad ukradli

Aktualizováno -
17. listopadu 2023
23:09
Autor: Mii - 
17. listopadu 2023
21:28

Bývalí prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman vystoupili u příležitosti svátku 17. listopadu ve společném rozhovoru na CNN Prima News. Ani jeden letos na Národní třídě nebyli, přiznali. Zeman podotkl, že nechtěl „exhibovat“ jako ostatní, některé osoby na Národce označil za „řvouny“. Řekl také, že na místě se v roce 1989 neodehrál masakr. Klaus pak kritizoval současné politické strany, které podle něj propadly „šílené zelené ideologii“.

Klaus uvedl, že 17. listopad letos neslavil. „Je to možná smutné,“ přiznal. „Nevím, kdo z dnešní vlády má nárok, aby k tomu (17. listopadu – pozn. red.) říkal nějaká silnější slova nebo silnější soudy,“ uvedl Klaus.

Ani Zeman na Národní třídě nebyl – ostatně nechodí tam dlouho. Podotkl, že tam neměl potřebu exhibovat jako jiní. „Ode mě nemůžete čekat patos,“ vzkázal. Oba bývalí prezidenti se shodli, že symboly 17. listopadu byly údajně ukradeny a obsazeny lidmi, kteří mají jiný názor než oni.

„Nechci být lacině kritický, ale za co se vlastně tehdy demonstrovalo? Konec vlády jedné strany, svobodné volby, to je v pořádku. Protestovalo se také vůči stupiditě některých vládnoucích politiků. V současné době se tato stupidita, mírněji řečeno, chcete-li, amaterismus, vrací,“ uvedl Zeman, načež popřel, že by se v roce 1989 odehrál na Národní třídě masakr, protože nebyly hromady mrtvých. Teprve to by podle jeho slov splnilo definici masakru.

Na to na sociální síti X reagoval exministr financí Miroslav Kalousek. „Zvláštní... když Václav Klaus v roce 1992 drtivě vyhrál voby, slyšel jsem mnohé disidenty říkat, že jim ukradl symboly 17. listopadu. Teď se zase cítí okradený on. Symboly 17. listopadu ukrást nelze, protože patří všem. Ukrást lze jen pocit, že patří jenom mně,“ je přesvědčený Kalousek.

Podle Klause 17. listopad nespadl z nebe – bylo jasné, že totalita je u konce. „Ani jsme se neodvážili vzít dovolenou, abychom neminuli to, co se chystá,“ vzpomínal, jak prožíval památný měsíc před 34 lety. „Pořád je ještě na co navazovat. Horší je to s politikou,“ řekl Zeman s odkazem na ekonomickou transformaci.

Zeman odmítl, že bychom žili v „nové totalitě“, jak řekl při návštěvě Národní třídy šéf ANO Andrej Babiš. Podle bývalého prezidenta ale existují jisté výhonky nesvobody, které by mohly přerůst v něco většího. „Tohle slovo (totalita, pozn. red.) je zbytečné,“ zdůraznil Klaus, ale potvrdil, že určité negativní trendy vidí.

Právě kritiky současné politické reprezentace se týkala podstatná část rozhovoru. „Tady máme ztrátu rozlišení pravice a levice, je to takové celé rozplizlé,“ je přesvědčený Zeman. Podle něj strany pohledly „šílené zelené ideologii“, což vnímá jako jeden z největších problémů. „Naše strany nepřiznávají, že jsou fanaticky zelenými stranami,“ souhlasil Klaus, který proti ekologickým myšlenkám vystupuje dlouhodobě. „Ne, nemám,“ odpověděla bývalá výrazná tvář ODS, zda má pochopení pro obavy o klima. Chvílemi se Klaus dokonce chytal za hlavu. Zato Zeman se jen smál.

Prezident na Národce? Roky se to nestalo

Zeman vystoupil naposledy 17. listopadu na veřejnosti v roce 2015. Loni čas strávil „tichou vzpomínkou“ na zámku v Lánech. Jeho mluvčí Jiří Ovčáček prezidentův přístup před svátkem zdůvodnil následovně: „Je to mnohem vzácnější než vzletná slova, velké projevy a halasné burácení, kterého budeme svědky.“

Avšak z průzkumu agentury Median pro Český rozhlas vyplynulo, že občané si myslí, že hlava státu by si takto 17. listopad připomínat neměla. Jako nevhodný způsob oslav to označilo 46 procent lidí. 43 procent lidí naopak se Zemanem souhlasilo.

To Klaus k památníku na Národní třídě chodil, byť ve funkci nedorazil pokaždé – jednou se například rozhodl odpočívat po náročném programu předchozích dní.

Současný prezident Petr Pavel, který letos ve funkci slavil svátek poprvé, na Národní třídu dorazil se svou ženou Evou. S přítomnými lidmi si podával ruce.

Video  Proslov Václava Klause k výročí vzniku samostatného Československa  - Blesk TV
Video se připravuje ...

23:52
17. 11. 2023

Váženi čtenáři, 17. listopad končí a tím i náš online přenos z oslav tohoto svátku. Dozvukům se však budeme věnovat na Blesk Zprávách i nadále. Děkujeme, že jste byli s námi a dobrou noc.

23:42
17. 11. 2023

Večer oslavila 17. listopad ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). Uctila u té přiležitosti zesnulého Karla Schwarzenberga. 

23:26
17. 11. 2023

Ministerstvo zahraničí upozornilo, že oslavy svátku 17. listopadu si dnes připomínali i Češi v zahraničí. 

Zobrazit celý online

stoura ( 28. listopadu 2023 05:23 )

Toto Havlovo heslo už dávno neplatí

stoura ( 28. listopadu 2023 05:21 )

Schválně, kdo je lepší?

Tomáš Brunclík ( 19. listopadu 2023 17:53 )

Oba uz jsou trapni a zapskli dedkove

ANO_nam_bude_lip ( 18. listopadu 2023 22:48 )

Soudruh estébák Babiš si dosud "naprivatizoval" 102 miliard.

newdawn ( 18. listopadu 2023 21:45 )

PP vzhledem ke své stranické příslušnosti v r.1989 nemá na Národní 17.11. co dělat. Je to jako facka těm, co tam tehdy byli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa