Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Soda pro Babiše po kritice vlády: Sám sloužil totalitě, šili do něj politici na Národce

Aktualizováno -
17. listopadu 2023
17:41
Autor: simao, ČTK - 
17. listopadu 2023
16:35

Šéf ANO Andrej Babiš využil výročí sametové revoluce ke kritice vlády. Snaží se zprivatizovat demokracii, kterou přinesla revoluce v listopadu 1989, řekl. Vyjádření Babiše, který mluví o nové totalitě, odmítla dnes na Národní třídě řada politiků z vládní pětikoalice včetně Víta Rakušana (STAN), Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) a Martina Kupky (ODS), ale také šéf SOCDEM Michal Šmarda.

Andrej Babiš (ANO) si přivstal a dorazil na Národní třídu mezi politickými lídry jako první. Spustil přitom pořádně kritickou písničku. Politici, kteří se po revoluci dostali k moci a dnes opět vládnou, to podle Babiše nezvládli. Demokracie je jen jedna a někdo se ji tady snaží zprivatizovat, řekl Babiš. 

„Je důležité mluvit o demokracii. Demokracie je jen jedna a samozřejmě sametová revoluce je svoboda, svoboda pro nás všechny,“ uvedl Babiš. „Jiná věc je, že asi lidi čekali po revoluci, že ti naši politici, kteří tehdá měli zvládnout tu takzvanou transformaci a dnes jsou znovu u moci, to nezvládli,“ pokračoval šéf ANO.

„My jsme předali moc velice, myslím, vstřícně, v mašličkách. Vy, média, stále opakujete to, co politici, že tady ti, kteří nejsou u moci a kteří byli u moci po revoluci, a dopadlo to, jak to dopadlo, jsou demokratický, a my nejsme demokratický. My jsme demokratický,“ říkal Babiš.

Nepokřikovali na něj

Na rozdíl od předchozích let na Národce Babiš jako bývalý člen Komunistické strany Československa (KSČ) nečelil projevům nesouhlasu. Babiš si přitom nyní stěžuje na novou totalitu. Dnes vedle toho upozorňoval na to, že z práce lidí v Česku podle něj plyne 300 miliard dividend do zahraničí a nynější vláda nenavázala na projekty vlád s účastí ANO, které zastavila pandemie covidu-19, uvedl také bývalý premiér. Spolu s Babišem s kyticí a svíčkou přišli k pamětní desce také místopředsedové hnutí ANO Karel Havlíček a Alena Schillerová.

Snahy „zprivatizovat demokracii“ zmínil Babiš i na sociální síti X. Na facebooku napsal, že opoziční strany čelí denunciaci, nátlaku a kauzám, které je mají onálepkovat jako nedemokratické, mediálně poškodit, rozvrátit zevnitř a zničit. Spolu s ANO jmenoval i SPD.

„I dnes, bohužel, jsou oponenti, lidé a stejně jako politická uskupení, mimoparlamentní aktivity, kteří nesouhlasí s vládní politikou, často v postavení, kdy vládnoucí režim a jeho podporující média jsou označována jako antidemokratická, antisystémová, ‚dezolátní‘, proruská a podobně. Je to podobná praktika, jakou používali kdysi i komunisté,“ tvrdí Babiš.

Agent Bureš

Babiš byl členem KSČ v letech 1980 až 1989. Podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) se v roce 1980 stal důvěrníkem StB a o dva roky později ho komunistická tajná policie získala ke spolupráci jako agenta s krycím jménem „Bureš“.

Babiš vědomou spolupráci s StB vždy popíral a v roce 2012 podal žalobu na ÚPN, který na Slovensku spravuje archivní svazky po StB. Ve více než deset let trvající kauze slovenské soudy naposledy rozhodly, že český expremiér měl žalovat ministerstvo vnitra, nikoliv slovenský Ústav paměti národa (ÚPN).

Pobouření v pětikoalici

Babišovy výroky o „nové totalitě“, jak opakovaně označuje současnou vládu, představitelé kabinetu odsoudili.

Babišova slova o nové totalitě podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) relativizují a devalvují současnou ČR a její svobodné směřování.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (ODS) označil Babišova slova za neuctivá vůči lidem, kteří vybojovali zemi svobodu. „Od lidí, kteří se namočili se starou totalitou, která skutečně totalitou byla, kteří poslušně sloužili bývalému režimu a měli z toho veškeré výhody, je to opravdu neuctivé,“ uvedl Rakušan s odkazem na Babišovu komunistickou minulost.

Video  Rakušan na Národní třídě schytal nadávky. A vzpomínal na to, co mu říkal Schwarzenberg  - Blesk Zprávy - Jan Jedlička, Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

Babiš podle něj může svobodně chodit na Národní třídu, vyjadřovat svoje názory a případně vyhrát příští volby. Babiš demokracii nechápe, nebo nechce chápat, demokracie mu překáží, míní Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Jurečka: Babišův naprostý úlet

„Asi si neuvědomuje, jaké byly dopady tvrdé totality, ať už nacistické, či komunistické. Lidé byli popravováni a perzekvováni,“ řekl Marian Jurečka (KDU-ČSL). Babišova slova o nové totalitě jsou podle Jurečky „naprostý úlet“.

I podle předsedy nesněmovní strany SOCDEM (dříve ČSSD) Michala Šmardy Babiš svými výroky zlehčuje skutečnou totalitu. „Pokud pan předseda Babiš se opřel do současné vlády s tím, že je tady nová totalita, tak tím jenom zlehčuje tu totalitu, které on sloužil v minulosti. Tahle vláda není totalitní, tahle vláda je špatná,“ uvedl Šmarda.

Také kněz Tomáš Halík se na večerním Koncertně pro budoucnost vyjádřil kriticky. „Ti, kteří nazývají tuto dnešní dobu těžce získané svobody novou totalitou, nám lžou. A urážejí všechny ty oběti obou totalit. Je třeba si vážit velkých darů svobody a uvědomit si, že jsou to také zranitelné dary,“ uvedl Halík.

Video  Pekarová a Vystrčil na Národce: Nová totalita? Babišova manipulace a snaha získat vlastní prospěch  - Blesk Zprávy - Jan Jedlička, Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

23:52
17. 11. 2023

Váženi čtenáři, 17. listopad končí a tím i náš online přenos z oslav tohoto svátku. Dozvukům se však budeme věnovat na Blesk Zprávách i nadále. Děkujeme, že jste byli s námi a dobrou noc.

23:42
17. 11. 2023

Večer oslavila 17. listopad ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). Uctila u té přiležitosti zesnulého Karla Schwarzenberga. 

23:26
17. 11. 2023

Ministerstvo zahraničí upozornilo, že oslavy svátku 17. listopadu si dnes připomínali i Češi v zahraničí. 

Zobrazit celý online

pindal ( 25. listopadu 2023 18:40 )

Něco,jako fodbalisti,kdo si je koupí,za toho hrajou,tam se tomu nikdo nediví. 😃

pindal ( 19. listopadu 2023 18:44 )

Co my víme,třeba je Pavel tak dobrej,že si ho Rusko s Amerikou půjčujou.

pindal ( 19. listopadu 2023 18:13 )

Teprve teď si říkám,40 let odolávat "dravcům" a při tom budovat,dobrý výkon.

pindal ( 19. listopadu 2023 17:46 )

Chyba komunistů byla,že brali každého a protože byla jenom jedna vedoucí strana,tak všichni vyčůraní byli u nich.Ti ovšem v 89. roce okamžitě zmizeli a stali se z nich největší antikomunisté. Chci jenom říct,že jsem život za komančů prožil v pohodě.Kolikrát se jim nasazuje úmyslně,"psí hlava" a že měli také zásluhy o tom se nemluví.A zásluhy pro lidi měli,vybudovali toho dost,za 40.let,bez dotací.Sám jsem se o politiku nestaral a nechali mě v klidu.Dokonce bylo velmi bezpečno.Těm,kteří viděli snadné zbohatnutí na hlouposti lidí,se to nelíbilo,komanči jim to nedovolili.My jsme ani nevěděli,jak přemýšlí kapitalista,moc jsme jim nevěříli co nám říkali.no a teď už to víme.

nadčasový MP ( 19. listopadu 2023 14:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa