Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Konsolidační balíček prošel Senátem: Čeká už jen na podpis prezidenta Pavla

Aktualizováno -
8. listopadu 2023
19:04
Autor: ČTK - 
8. listopadu 2023
06:42

Senát dnes schválil vládní konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel. Pokud by chtěl balíček vetovat, má na to lhůtu 15 dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal. Na konci října v odpovědi na výzvu předsedy opozičního hnutí SPD Tomia Okamury, aby balíček vetoval, uvedl, že zváží důkladně všechny aspekty v rámci legislativního procesu a poté sdělí veřejnosti své výsledné rozhodnutí. Pro schválení balíčku hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů. Zapotřebí bylo 38 hlasů.

Protože Senát předlohu schválil, nehlasoval už o návrhu na zamítnutí, který vznesl klub ANO a SOCDEM, ani o pozměňovacích návrzích. Senátoři dnes debatovali o předloze asi sedm hodin. Vystoupilo 32 senátorek a senátorů. Řada z nich měla k předloze výhrady a někteří navrhovali úpravy.

Někteří senátoři kritizovali změny v rozpočtovém určení daní obcím a krajům. Nelíbilo se jim, že jejich podíl se má snížit. Debata se dotkla i zdanění tichého vína. Například předseda senátorského klubu SEN 21 a Pirátů Václav Láska navrhoval zdanění tichého vína pro velké vinařské firmy, mikulovský senátor Rostislav Koštial (ODS a TOP 09) to označil za „podpásovku“. Balíček zdanění tichého vína neobsahuje.

Zazněly i návrhy na přeřazení některých položek do nižší sazby daně z přidané hodnoty. Například pirátská senátorka Adéla Šípová chtěla do nižší sazby zařadit menstruační pomůcky a kojeneckou vodu a výnos chtěla nahradit právě zdaněním tichého vína.

„Považuji tento návrh zákona za odvážný krok a velmi cenný kompromis,“ řekl Stanjura. „Jsem přesvědčený, že návrh zákona je vyvážený,“ dodal. Zopakoval, že v kombinaci s návrhem státního rozpočtu na příští rok plní tři základní cíle vládní rozpočtové politiky, kterými jsou snižování schodků veřejných financí, udržení investiční aktivity státu a udržení sociálního smíru. Podotkl mimo jiné, že kdyby návrh takového balíčku připravovala některá ze stran sama a měla by na to v Parlamentu většinu, vypadal by jeho text jinak.

Balíček má v příštích dvou letech celkově pomoci rozpočtu v objemu 150 miliard korun. Předloha zasahuje do 65 zákonů a mění hlavně daně. Ministr mimo jiné připomenul, že zatímco loni stát zaplatil na úrocích ze státního dluhu 50 miliard, letos to bude 70 miliard a v příštím roce 95 miliard. V roce 2025 by měl tento výdaj vzrůst na 105 až 110 miliard.

Předseda senátního hospodářského výboru Miroslav Plevný (STAN) uvedl, že se zatím nepodařilo vyvrátit všechny obavy, které návrh vzbuzuje. Senát by proto měl podle něho přijmout doprovodné usnesení, podle něhož by ministerstva měla případně navrhnout úlevy u zaměstnaneckých benefitů, přijmout opatření na ochranu energeticky náročného průmyslu nebo snížit daňové sazby u balené minerální a kojenecké vody.

Senátor Michael Canov (SLK) navrhoval zachovat podíl obcí a krajů na výnosu z daní tak, aby se obcím nesnížil z 25,84 na 24,92 procenta a krajům o dvě setiny na 9,76 procenta. Balíček za snížení podílu nechává obcím výnos daně z nemovitostí, kde se sazby zvyšují v průměru o 80 procent. Petr Vícha (ČSSD) požadoval zachování dotací na budování protipovodňových opatření a výjimky na zdanění plynu pro výrobu skláren, železáren a sléváren. Přiznal ale, že balíček bude schválen beze změn.

Stejného názoru byl i předseda senátorského klubu SEN 21 a Pirátů Václav Láska, který navrhoval zdanění tichého vína pro velké vinařské firmy. Spotřební daň by měla podle Lásky činit 1170 korun za hektolitr, tedy polovinu sazby na šumivá vína. Výnos by byl 1,5 až dvě miliardy ročně a týkal by se až 70 procent dovážených zahraničních vín.

Proti se postavil mikulovský senátor Rostislav Koštial (ODS), označil to za „podpásovku“ na vinaře. Podotkl, že nulovou spotřební daň mají prakticky všechny vinařské státy Evropy. Výběr daně by podle Koštiala stál tolik, kolik by činil její výnos. Uvedl, že 28. listopadu se má sejít pracovní skupina na ministerstvu zemědělství, která má o případném způsobu zdanění vína jednat.

Výnos zdanění tichého vína by podle pirátské senátorky Adély Šípové mohl vynahradit propad příjmů v důsledku dalšího návrhu na snížení DPH na jednorázové dětské pleny a menstruační pomůcky. Senátorka názorně demonstrovala kolegům, jak vypadají menstruační vložky, kalhotky a kalíšek. Šípová odhadla dopady snížení sazby u menstruačních pomůcek na zkrácení příjmů rozpočtu o 300 až 400 milionů korun v případě menstruačních pomůcek a na 400 milionů korun v případě plen.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) v úterý večer řekl ČTK a České televizi, že balíček přes všechny výhrady patrně získá většinovou podporu senátorů. Lidovečtí senátoři už oznámili, že veřejné finance je třeba dát do pořádku, k balíčku chystají pouze doprovodné usnesení. Na některých doporučeních vládě se na rozdíl od podpory balíčku shodl i senátní hospodářský výbor.

Balíček doporučil schválit beze změn pouze senátní ústavně-právní výbor. Senátní výbor pro veřejnou správu chce upravit podíl samospráv na rozpočtovém určení daní a také zachovat osvobození plynu určeného k použití v metalurgii od daně ze zemního plynu, a to kvůli zajištění konkurenceschopnosti skláren či oceláren.

Vláda si od balíčku, který mění na 65 zákonů, slibuje konsolidaci veřejných financí a snižování strukturálního schodku státního rozpočtu. V příštích dvou letech ho má zlepšit zhruba o 150 miliard korun. Část peněz i úspor má přinést balíček, zbytek představují škrty v pravomoci vlády.

Kromě balíčku má Senát projednat ještě například plán zahraničních vojenských misí v příštím roce a ze zákonů už jen novelu, podle níž elektronický systém tvorby právních předpisů e-Legislativa čeká příští rok postupné spouštění v ověřovacím provozu.

Ludmila Micikova ( 10. listopadu 2023 07:27 )

Opět se ukázala politická závislost Senátu v tom, že prošel konsolidační balíček. Za několik týdnů se ukáže jeho zhoubnost na ekonomiku a zaměstnanost. To bude pak ficak, pokles výkonnosti ekonomiky, propousteni a bankroty firem.

pravlast ( 9. listopadu 2023 06:52 )

Konsolidoval bych podobným způsobem,třeba vykradením dodávky co poveze výplaty parazitům,ale nevím,prošlo by to?

krapotkin ( 9. listopadu 2023 01:49 )

Třeba nás bába kořenářka vyléčí líp než nenažraní felčaři.

krapotkin ( 9. listopadu 2023 01:47 )

Možná jinde, ale v Čechách je to jen odkladiště druhořadých flákačů a darmožroutů. Už měl být dávno zrušený.

krapotkin ( 9. listopadu 2023 01:45 )

Pak, že je Senát pojistkou demokracie a blbosti Parlamentu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa