Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Poslankyně sepsula Feriho za chování u soudu a výsměch obětem: „Co z toho dívky měly? Trauma!“

Autor: simao, man - 
3. listopadu 2023
11:27

Dominik Feri dostal - nepravomocně - 3 roky natvrdo. A to za dva případy znásilnění a jeden pokus o něj. Odvolal se, mluví o tom, že v jeho kauze jde o tvrzení proti tvrzení. To zpochybnil v ČT prezident Unie státních zástupců ČR Tomáš Foldyna. A poslankyně Barbora Urbanová (STAN) se pozastavila nad Feriho výsměchem obětem. „Já se přiznám, že mám velké zábrany vůbec vyslovit jeho jméno vzhledem k tomu, jak se choval k těm obětem,“ poznamenala.

„Soud se vůbec nevyrovnal se skutkovými rozpory, kterých je tam jako máku. A za situace, kdy je to pouze tvrzení proti tvrzení a chybí přímé důkazy, tak máme za to, že by k tomu měl přihlédnout,“ uvedl Feri po rozsudku.

„Termín tvrzení proti tvrzení je spíš zažité klišé, které známe z filmů,“ upozornil v České televizi Tomáš Foldyna, prezident Unie státních zástupců ČR. „Málokdy se stane opravdu, že by bylo tvrzení proti tvrzení, a když už se to stává, tak zase jsou různé procesní nástroje, kterými lze ověřit obecnou, specifickou věrohodnost toho svědka a pomoci soudu při hodnocení jednotlivých výpovědí,“ řekl Foldyna. Míní přitom, že je nepravděpodobné, že by dívky z Feriho kauzy vypovídaly křivě.

„Co z toho ty dívky, které promluvily a které svědčily u soudu, měly? Vůbec nic, mají z toho jenom trauma. Spousta z nich, těch obětí nebo přeživších, to nenahlásily, nebo jejich případy byly odložené, protože buď nebyl dostatek důkazů nebo nestačí zákon k tomu, aby on byl dále zažalován. Co z toho měly? Jedno z těch jmen on zmínil a to, co se strhlo potom na sociální síti směrem k té dívce, bylo něco naprosto příšerného,“ uvedla v ČT poslankyně Barbora Urbanová (STAN), zakladatelka iniciativy Pod svícnem. 

Tři případy Feriho kauzy

První případ se měl stát v březnu 2016 u Feriho v bytě. „Říkal, že je mladá, nevyspělá, on známý a kolik žen by o to stálo,“ uvedla soudkyně. Když chtěla odejít, nabídl jí Feri nápoj, po kterém podle svých slov částečně ztratila vědomí a ztuhla. „Obžalovaný toho zneužil, zasouval jí prsty do pochvy a prováděl orální sex,“ řekla Hájková. Podle soudkyně se ale nepodařilo prokázat přítomnost omamné látky v nápoji.

Druhá dívka, které bylo v době činu teprve 17 let, seděla podle soudu u Feriho na gauči, když na ni začal sahat. Dávala najevo, že je jí to nepříjemné, a vstala. Feri ale měl dívku shodit na postel. Ta měla být v šoku a nedokázala se bránit, opakovaně mu říkala ne. Feri prý stále opakoval: „Co děláš? Tak už přestaň, povol,“ uvedla soudkyně. Poté s ní měl sex proti její vůli.

Třetí incident se měl stát ve Sněmovně, kde se měla dívka ucházet o stáž. „Začal poškozenou osahávat, tlačil se na ni a snažil se ji líbat,“ uvedla soudkyně. I přes její námitky jí měl říkat, ať nedělá „cavyky,“ a v osahávání pokračoval. Žena měla utéct do výtahu, kam ji měl exposlanec následovat a pokoušet se ji znovu líbat. Nato se dívka rozplakala a Feri jí prý řekl, ať nedělá scény.

Soudkyně přihlédla k tomu, že oběťmi byly mladé dívky. „Obžalovanému neprospívá ani okolnost, že se trestného činu dopustil jako mladý politik, ke kterému poškozené vzhlížely a měly k němu důvěru,“ uvedla Hájková. Nemístné jí přišlo i Feriho chování při výsleších, které poslouchal z vedlejší místnosti. Smál se prý natolik nahlas, že to bylo slyšet v jednací síni. To Feri jednoznačně odmítl.

Urbanová: Děsné chování k obětem

„Já se přiznám, že mám velké zábrany vůbec vyslovit jeho jméno vzhledem k tomu, jak se choval k těm obětem a k přeživším v průběhu celého toho procesu, protože mám pocit, že to nemá být vůbec jenom o něm. Ta problematika jako taková, ať je to domácí, nebo sexualizované násilí, je nesmírně složitá a my vlastně díky tomu procesu jsme se naučili, že máme jisté mezery v tom, jak se k obětem chováme,“ řekla v ČT poslankyně Urbanová.

„Upřímná lítost je jednou z obecných polehčujících okolností. Pokud takováto lítost naopak projevená není a ten obžalovaný se chová nějakým nevhodným způsobem vůči obětem a svědkům, tak pokud jej následně soud uzná vinným, tak samozřejmě může vycházet také z toho, že u toho obžalovaného nedochází k žádné sebereflexi,“ upozornil prezident soudcovské unie Foldyna.

Anketa

Měly by se tresty za znásilnění zpřísnit?

Ano
Ne

Chyba se jmény dívek

Feriho kauza má dle Urbanové pomoci k jinému nahlížení na tyto problémy - nejen že se odsoudí jeho chování, ale že se poukáže na systémové chyby v ochraně obětí. „Ty chyby tam byly i na straně soudu. Tam třeba visela jména dívek, které byly vyslýchány, před soudní místností,“ diví se Urbanová.

„Konečně se někdo dívá i na chování toho pachatele, které nebylo úplně normální a nebylo slušné,“ poznamenala Urbanová. „Nemůžeme tu problematiku otevírat jenom kvůli jedné kauze. Protože pak se nám to smrskne na debatu o fantě, nočním stolku apod.,“ upozornila.

„Zaplať pánbůh tady těch případů takové intenzity... Nesetkala jsem se ještě s případem srovnatelným. A obzvlášť na té úrovni studující vs. studující, student - studentka ta disproporce moci není extra výrazná. Ty případy, pokud se stávají právě těm osobám známým nebo vlivným, tak je to právě důsledek disproporce moci, která potom vede k tomu predátorskému jednání,“ poznamenala v ČT Pavla Špondrová, ombudsmanka Filozofické fakulty UK v Praze.

Video  Soud s Ferim: Bývalý poslanec má jít za dvě znásilnění a jeden pokus o něj na tři roky do vězení  - TV Nova
Video se připravuje ...

freecoolin_zika ( 20. listopadu 2023 13:36 )

divnou pachovou (pižmovou) stopu máte především čokočeši, tam se zmýlit nedá

freecoolin_zika ( 20. listopadu 2023 13:32 )

no proto!

lekno ( 20. listopadu 2023 12:23 )

freecoolin_zika: Upřesňuji – pachovou stopou jsem myslela stopy, které na tobě zanechávají nadržené ženské a další falešní lidé. Špiní tvou auru a berou ti energii. Nic jiného jsem tím nemyslela. Já zde už končím. Měj se..

lekno ( 20. listopadu 2023 12:15 )

freecoolin_zika: Když loudily ony, pak nechápu, proč jsi jim platil. V sex. byznysu, kde není láska - kdo projeví zájem, ten zvykne zaplatit. Peníze měly dát *** tobě..

lekno ( 20. listopadu 2023 00:14 )

No jistě.. Právě vy to víte přesně, co se mezi nimi událo ! Vy jste se na vše díval shora jako pan Bůh, že ? Vážený, pokud je pan Dominik F. nevinný ohledně žalob těch dívek a já myslím, že je nevinný - je nelidské od vás, že mu přejete něco takového. Pak si dejte pozor, aby se vám jednou nestalo to, co přejete jemu..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa