Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Tohle všechno poslalo Feriho za mříže: Znásilnění nezletilé, výsměch i osahávání ve Sněmovně

  • Autor: ČTK,ver - 
    3. 11. 2023
    05:00

    Za dvě znásilnění a jeden pokus o znásilnění Obvodní soud pro Prahu 3 ve čtvrtek potrestal bývalého poslance Dominika Feriho tříletým vězením. Uznal ho vinným ve všech bodech obžaloby. Rozhodnutí není pravomocné, Feri se proti němu ihned odvolal k pražskému městskému soudu. Bývalý politik novinářům řekl, že je z rozsudku zklamaný, doufá, že odvolací soud bude mít na případ jiný názor. „Soud vzal za prokázané, že se obžalovaný sexuálního násilí dopustil proti všem třem poškozeným,“ řekla soudkyně Lenka Hájková. Za co všechno soud poslal Feriho do vězení?

  • 1.Upozorňoval ji, že je slavný

    První ze žalovaných skutků se stal v noci na 25. března 2016 ve Feriho bytě v Praze 3. Feri se podle rozsudku tehdy pokoušel nezletilou dívku líbat a sahat na ni, ačkoli mu dávala najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. Když chtěla dívka z bytu odejít, nabídl jí Feri nealkoholický nápoj, po jehož požití se podle žalobkyně dostala do stavu „částečné ztráty vědomí“. Feri pak s dívkou podle spisu mimo jiné prováděl orální sex.

    Dívka se snažila nejprve situaci zvládnout, nevěděla ale, co má dělat. Žalobkyně upozornila, že je třeba vzít v úvahu to, že jí v té době bylo 17 let. To, že by žena požila omamnou látku, podle soudkyně prokázáno nebylo, stav, ve kterém se ocitla, mohl být způsobený i jinými důvody.

    Podle soudu dávala poškozená Ferimu zřetelně najevo, že si s ním intimní kontakt nepřeje. „Zejména tím, že se odsouvala a říkala mu ne. Obžalovaný poté začal poškozené říkat, že je mladá, nevyspělá, říkal, jak on je známý, kolik žen by stálo o to být tam, kde je ona. Upozorňoval ji, že je slavný a jakou má pozici a že si vybral právě ji,“ uvedla soudkyně během čtení rozsudku. 

    „Poškozená potvrdila skutkové okolnosti uvedené v obžalobě. Poškozená tady před soudem vypovídala soustředěně. Při popisování pro ni nejkritičtějších okamžiků skutkového děje byla zjevně rozrušená až plačtivá, zjevně špatně nesla i to, že si část skutkového děje nepamatuje, jinak skutkový děj popisovala věcně, chronologicky a logicky,“ řekla Hájková. „Svědkyně potvrdila, že poškozená neměla zájem o obžalovaného jako o partnera, nechtěla s ním navázat vztah, ale obdivovala ho jako mladého politika,“ uzavřela soudkyně. 

    „Soud dospěl k závěru o vině obžalovaného v podstatě tak, jak mu bylo obžalobou kladeno za vinu,“ řekla Hájková. Při ukládání trestu vzala v potaz mimo jiné to, že se podle ní Feri dopustil tří trestných činů a fakt, že neprojevil žádnou lítost ani sebereflexi. „Pan obžalovaný trestnou činnost popřel. Uváděl tady, že to, co je mu obžalobou kladeno za vinu považuje za odporné, nechutné, že by toho nikdy nebyl schopen. Provedeným dokazováním soud uznal za prokázané, že se sexuálního násilí dopustil vůči všem poškozeným," dodala. 

    Video  Soud s Ferim: Bývalý poslanec má jít za dvě znásilnění a jeden pokus o něj na tři roky do vězení.  - TV Nova
    Video se připravuje ...

  • 2.Opakovaně mu říkala ne

    Druhý skutek se stal v listopadu 2016, opět ve Feriho bytě. S touto ženou měl Feri podle rozsudku pohlavní styk, a to přes její nesouhlas. Feri nepopírá, že měl se ženou sex, tvrdí ale, že s ním souhlasila. „Jednání obžalovaného, které poškozená popsala, nelze hodnotit jinak než jako donucení k pohlavnímu styku,“ řekla žalobkyně Petra Gřivnová. 

    „Obžalovaný vstal z gauče, strčil do poškozené a povalil ji na postel. Když poškozená spadla zády na postel a ptala se obžalovaného, co to dělá, říkal nedělej, nepřeháněj, nedělej tady problémy. Poté se svlékl a přesunul se k poškozené na postel, přičemž poškozená byla jednáním obžalovaného zcela šokována, nebyla schopna se účinně bránit, avšak opakovaně mu říkala ne,“ popsala skutek soudkyně.

    Anketa

    Měly by se tresty za znásilnění zpřísnit?

    Ano
    Ne

    Nakonec dodala, že poškozená byla po seznání beznadějnosti situace a vlivem prožívaného stresu paralyzována tak, že už dále nekladla odpor a obžalovaný, přestože mu bylo zřejmé, že poškozená s pohlavním stykem nesouhlasí, na poškozené vykonal soulož. 

    „Výpověď poškozené před soudem byla ze všech poškozených asi nejvíce sugestivní a nejvíce emočně zabarvená,“ řekla Hájková. Dodala také, že tvrzení poškozené bylo podpořeno svědeckou výpovědí její kamarádky a tehdejšího přítele. „Věrohodnost výpovědi poškozené potvrzuje i psychoterapeutka, ke které poškozená začala docházet a která je sama soudní znalkyní v oboru psychologie,“ dodala Hájková. 

    Soudkyně při určení výše trestu přihlédla mimo jiné k tomu, že oběťmi byly mladé dívky. „Panu obžalovanému neprospívá ani okolnost, že se trestného činu dopustil jako mladý politik, ke kterému poškozené vzhlížely a měly k němu důvěru,“ řekla Hájková. 

  • 3.Místo stáže pokus o znásilnění

    Třetí incident se stal na konci února 2018, kdy si Feri večer pozval do Poslanecké sněmovny ženu kvůli možné pozici stážistky. Feri ji následně začal osahávat v kuchyňce, snažil se ji líbat a ignoroval její nesouhlas.

    „I přes zřejmý nesouhlas poškozené v úmyslu dosáhnout pohlavního styku pokračoval v osahávání poškozené, když se na ni dále tlačil svým tělem, až ji zatlačil ke kuchyňské lince, kde již neměla prostor dále ustupovat. Znovu se ji snažil líbat, sahal jí na hýždě,“ řekla soudkyně během čtení rozsudku.

    Nakonec podotkla, že s ohledem na aktivní odpor poškozené se obžalovanému nepodařilo dotknout se poškozené na intimních partiích. Protože se dívce nakonec podařilo odejít, státní zástupkyně skutek kvalifikovala jako pokus o znásilnění. 

    „Výpověď poškozené potvrzuje i protokol o ohledání místa činu spolu s plánkem chodby a kanceláří,“ řekla Hájková. Následně dodala, že tvrzení Feriho o tom, že by se měl bát toho, že ho při činu někdo vyruší, jelikož byl vykonán ve volně přístupných prostorách, neshledává jako něco, čeho by bylo třeba se obávat. Bylo totiž jedenáct hodin večer a chodby Poslanecké sněmovny byly prázdné. 

    Soudkyně při ukládání trestu negativně zhodnotila mimo jiné to, jak se Feri choval při výsleších dívek, které poslouchal z vedlejší místnosti. Podle Hájkové se smál tak hlasitě, že ho dívky slyšely v jednací síni.

Kateřina Bugajová ( 3. listopadu 2023 22:01 )

Přesně, normální holka dobrovolně určitě ne. Maximálně tak nějaká vysloužilá lehká děva od severočeské krajnice, feťačka, případně naprostá zoufalka, kterou nikdo jiný nechce, ale jakože fakt ne.

Kateřina Bugajová ( 3. listopadu 2023 21:51 )

Ale naštěstí dostala rozum. Po vynesení rozsudku řekla, že jeho jednání je neakceptovatelné. A má naprostou pravdu. Vždyť ty holky mají život zkažený, žádný normální slušný kluk už o ně ani nezavadí, protože bude mít strach z AIDS a hlavně z ostudy.

Kateřina Bugajová ( 3. listopadu 2023 21:35 )

Nadčlověk z Habeše.

lucie13 ( 3. listopadu 2023 13:16 )

Naprostý souhlas, Feri nepřepadával v parku. Ano, je to sexuální loudil a nemá účtu k ženám, ale tyhle kačeny za ním lezly domů. Co čekaly? A že se ohlásí několik let poté smrdí objednávkou někoho po politické vraždě Feriho. Ano, je to chlívák, ale za to se nechodí do vězení.
A chlastací místnost ve sněmovně, kde stážistka pila s ostatními politiky, tak to je super úroveň…

žanyn ( 3. listopadu 2023 11:20 )

Vpodstatě souhlac. Bo..l je toziž v našem právbním řádu. Pokud dojde k opravdovému znásilnění - s bitím. svazováním a t.d. tak souhlas s vysokými tresty.A pochopitelně místo finančních částek tresty i fyzické. To si každý zapamatuje nejlíp,i ten co má k placení miliony.Jinak nějaké tvrzení proti tvrzení je k ničemu a mělo by se hodnotit stejně. A stejně tak i opačný případ, kdy násilí dělá žena či více žen. A navíc chybí onen Damoklův meč a nejen pro ony žalující a odsouzené. Pokud se dokáže že jde o smyšlenky např. kvůli penězům, tak násobky trestu. Ono by to ony "zlatokopky" a "zlatokopy" alespúoň trochu odradilo, stejně jako ony fyzické tresty. Jinde se s tou naší superkorektností jak z jedné či druhé strany nemazlí. (V Rusku byly svého času krásné okamžiky, kdy provinění, násilníci a opilci ze záchytek zametali ulice ředitel, soudruh či pobuda v jedné řadě. To byl pohled, který si podřízení hezky užívali).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa