Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Novinky pro řidiče: Revoluční pravidla pro mladé a za volant bez řidičáku a techničáku

Autor: Jakub Kopřiva - 
1. ledna 2024
12:00

Řidičák na zkoušku s dvouletou »zkušebkou«. To je jedna z novinek, kterou připravilo ministerstvo dopravy. Začínající šoféři ale budou v přísnějším režimu. A za závažné přestupky budou muset k psychologovi, jinak o papíry přijdou. Nově také od 1.ledna nemusí mít šoféři u sebe řidičský ani malý technický průkaz. Policii má při kontrole stačit například rodné číslo.

Přísnější režim spočívá v tom, že pokud ve dvouleté lhůtě od získání řidičáku začínající šofér – bez ohledu na věk – spáchá přestupek za 6 bodů, bude muset na psychologický pohovor a školení začínajících řidičů.

„Pokud tak neučiní, do 3 měsíců od výzvy k tomuto absolvování pozbude řidičské oprávnění,“ stojí v důvodové zprávě. Stejnou procedurou budou muset projít i řidiči, kteří přijdou o papíry z jiného důvodu a stále budou ve dvouleté lhůtě.

Dvě části

Jak ale takový pohovor vlastně bude probíhat? Podle ministerstva má být rozdělen na dvě části – individuální a skupinovou. Rozhovor jeden na jednoho má trvat 30 minut. Ten má za úkol zjistit důvody a okolnosti, proč řidič přestupek spáchal. A půjde ho vyřídit i na dálku online.

Skupinová část pak bude až pro 12 lidí, trvat má tři a půl hodiny. V té mají řidiči dostat informace o psychologických a sociálních příčinách porušení pravidel na silnici, o nehodách způsobených rychlou jízdou, po užití alkoholu nebo drog a také o specifikách mladých a začínajících řidičů s méně zkušenostmi s tendencí riskovat. Po absolvování pohovoru pak hříšníci dostanou od psychologa potvrzující lejstro.

Řidičák a techničák nemusíte mít u sebe

Řidiči už od ledna také nebudou mít povinnost mít u sebe při řízení řidičský a technický průkaz. To se zatím netýká cest do zahraničí. Na povinnosti vlastnit platný řidičský a technický průkaz se ale nic nemění. Stát bude od 1. ledna také místo dvou technických průkazů vydávat jen jeden. Malý technický průkaz se obohatí o několik údajů z velkého, ostatní budou dostupné elektronicky.

Výměna technických průkazů za jeden nový bude postupná. Řidiči ji vyřídí při první návštěvě úřadu v jiné záležitosti. Současné doklady do té doby zůstávají platné. Výměna se neuskuteční ani při technické prohlídce na STK.

Novinka k dokladu? Kód pro mladé

Jelikož ministerstvo dopravy zavádí možnost získat řidičák už od 17 let, projeví se tato změna i v dokladech. Od 17. do 18. roku života totiž bude muset začínající řidič jezdit jen pod dozorem mentora. Podle návrhu rezortu by se toto mělo zaznamenat i v řidičáku, kde by se toto omezení mělo vyjádřit národním kódem 117.

Body přijdou SMS

Řidiči by měli mít už brzy větší přehled o tom, kolik mají bodů. Nově by jim totiž měly chodit informační zprávy při každé změně. A to buď SMS na telefonní číslo, které mají uvedené v registru obyvatel, případně na adresu elektronické pošty uvedenou tamtéž.

Video  Kupka pro Blesk: Proč dálniční známka zdraží na 2 300 Kč? Z povolené rychlosti 150 km/h obavu nemá  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

krapotkin ( 1. ledna 2024 17:22 )

Hlavně, že máme spoustu dálnic, ale jsou to jen několika kilometrové úseky, kvůli nin si předraženou známku kupovat nebudu (na mojí trase dlouhé cca 250 km je jen 7 km dálnic - tedy oranic, postavených z mých daní).

krapotkin ( 1. ledna 2024 17:19 )

Bude to asi lepší, než jet o 3 km/hod rychleji.

krapotkin ( 1. ledna 2024 17:18 )

V TV lžou, hlavně ČT.

krapotkin ( 1. ledna 2024 17:16 )

Dneska psycholog, v minulosti silnej chlap s červenou kápí na hlavě a v ruce pořádnej bič.

viho ( 1. ledna 2024 12:57 )

Nedostatek je asi těch psychologů, které platí zdravotní pojišťovna. Ovšem soukromých psychologů, kteří to dělají jako byznys, je asi nadbytek, a tak si prosadili tento nový kšeft. Stejně tak autoškoly chtějí více práce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa