Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zákaz předjíždění pro kamiony: Vláda se jej chystá rozšířit! Přibude 320 kilometrů dálnic?

Autor: Rostislav Fridrich, inf - 
10. října 2023
05:25

Kamiony momentálně nesmějí předjíždět na 22 úsecích dálnic. Státu to ale nestačí a chystá se rozšířit tento zákaz o více než tři desítky dalších míst. Od opatření si slibuje větší bezpečnost a plynulost dopravy.

Nešvar, který při jízdě po českých dálnicích zažila velká část řidičů, se stal trnem v oku ministerstvu dopravy a policie. Těm došla trpělivost a připravují rozšíření zákazu předjíždění pro nákladní automobily. „Počítáme s tím, že by nových úseků přibylo 31 napříč Českou republikou na různých dálnicích. Vycházíme i z míst, kde se stávaly v minulosti nehody,“ sdělil Blesku ministr dopravy Martin Kupka (47, ODS). Nově bude zákaz platit na 319,7 km českých dálnic.

Na vytipování úseků, na kterých bude zákaz platit, se podílel nejen rezort dopravy, ale také policie a Ředitelství silnic a dálnic. Celkově tak bylo vybráno 33 úseků. Zhruba 500 zákazových značek chce rezort stihnout umístit do letošního 1. listopadu. Někde už se to stihlo. Například na dálnici D1 mezi 168. až 178. kilometrem nedaleko Devíti křížů, mezi 215,5. až 210. kilometrem u Holubic a na dálnici D2 od 16,7. kilometru po exit 3 u Židlochovic.

Větší bezpečnost

Nejvíce úseků, kde platí zákaz předjíždění, je momentálně na dálnicích D1, D5 a D8. Úpravy mají podle rezortu zlepšit situaci na nich. „Od opatření si slibujeme zvýšení plynulosti a s tím spojenou větší bezpečnost provozu na našich dálnicích,“ napsal Blesku mluvčí ministerstva Filip Medelský. Policie pak zmiňuje lepší plynulost. „Nové úseky byly vytipovány z hlediska zvýšení plynulosti zejména osobní dopravy, dále pak stavebně-technického uspořádání komunikace a vývoje intenzity dopravy,“ sdělila Blesku policejní komisařka Hana Rubášová.

Počet dopravních nehod v Česku se v roce 2023 prozatím vyšplhal na 67 181. Vyžádaly si 365 mrtvých, 1183 těžce a 16 418 lehce zraněných. Nesprávné předjíždění způsobilo 749 nehod. Celkové škody se zatím vyšplhaly na zhruba 5,5 miliardy korun.

Video  Předjíždění kamionů na dálnici D5, jejich řidiči omezili ostatní.  - PČR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa