Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Smrt dopravního experta Šípa (†68): Zemřel bývalý šéf Českých drah. Byl i náměstkem ministra

Autor: ČTK, simao - 
31. července 2023
12:54

Ve věku 68 let zemřel dopravní expert Emanuel Šíp, někdejší generální ředitel Českých drah, který působil v minulosti i jako náměstek na ministerstvu dopravy. O Šípově úmrtí informovala v prohlášení Hospodářská komora, kde též působil coby předseda Dopravní sekce.

„S hlubokým smutkem a lítostí oznamujeme, že 29. července 2023 zemřel ve věku 68 let dlouholetý předseda Dopravní sekce Hospodářské komory a uznávaný expert na dopravní problematiku Emanuel Šíp. Odchod Emanuela Šípa je ztrátou nejen pro jeho rodinu, ale také pro celou podnikatelskou a odbornou veřejnost, kterou dlouhá léta úspěšně reprezentoval,“ uvedla v prohlášení Hospodářská komora.

„Kromě Hospodářské komory Emanuel Šíp působil i v řadě dalších organizací. Při svém konzultantském působení jako partner asociace Allied Progress Consultants asistoval při rozvoji řady dopravních firem a má svůj podíl na fungování soukromého železničního sektoru v ČR. V letech 1993 až 1995 byl generálním ředitelem Českých drah, kde vedl tým připravující tržně orientovanou železniční reformu. V letech 2007 až 2009 byl náměstkem ministra dopravy,“ uvádí dále komora.

Poslední rozloučení se Šípem má proběhnout v pátek 4. srpna v Bazilice sv. Markéty na pražském Břevnově.

Emanuel Šíp se narodil v roce 1955. Byl ředitelem cenového odboru ministerstva financí, od července do září 1993 působil jako zmocněnec vlády ČR pro řízení Českých drah. Do funkce generálního ředitele Českých drah byl jmenován v září 1993. Z funkce odstoupil v červenci 1995. O uvolnění tehdy požádal z osobních důvodů.

V průběhu působení Šípa v čele ČD se přitom objevily i spekulace o možnosti jeho brzké výměny. „Celý případ je dobře organizovaná kampaň, ve které je strašná spousta omylů a nepravd,“ uvedl tehdy Šíp zpravodaji ČTK.

Návrh na brzké odvolání ředitele Šípa byl během jeho působení předložen na lednové poradě na ministerstvu dopravy, která se zabývala Šípovými námitkami proti výsledkům kontroly hospodaření s prostředky přidělenými drahám ze státního rozpočtu. Informovaly o tom tehdy ZN noviny, které se odvolávaly na nejmenovaného účastníka porady. Náměstek ministra dopravy Miroslav Sylla však podle listu zprávu popřel.

 

Celebrity-chachacha ( 8. srpna 2023 14:41 )

Pěkně vypasenej.

krapotkin ( 4. srpna 2023 07:53 )

Jen houšť a větší kapky. Bez expertů se bude žít normálním lidem líp.

Uživatel_5125828 ( 31. července 2023 20:06 )

Denně umírá spousta lidí a nic se o nich nepise. Fakt nechápu proč se zrovna píše o tomto pantatovi. Byl něčím výjimečný krom toho, že byl úředníkům dobře placeným?

Alois Hrazdil ( 31. července 2023 19:19 )

Do důchodu nechtel

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa