Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kontroly na hranicích s Českem zavádí i Rakousko. Namátkové a kvůli migrantům a převaděčům

Autor: ČTK - 
17. října 2023
14:28

Namátkové kontroly na hranici s Českem kvůli migraci zavede po Německu také Rakousko, a to od dnešní půlnoci. Nebudou stálé ani plošné. Na sociální síti X to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Německo začalo s namátkovými kontrolami na hranici s Českem v pondělí večer, prozatím na deset dní s možným dvouměsíčním prodloužením.

Rakouský postup je podle ministra vnitra Víta Rakušana očekávanou reakcí na stejný krok z německé strany a stejný bude i režim kontrol. Připomněl, že Rakousko už delší dobu namátkově kontroluje hranice se Slovenskem, Maďarskem i Slovinskem.

„Středoevropské země tak reagují na potřebu efektivně bojovat s převaděči a na zatím nedostatečnou ochranu vnějších hranic EU. Právě její posílení je řešením nelegální migrace, které Evropa zatím nepříliš úspěšně čelí,“ dodal.

Obnovení kontrol na německé straně hranic v pondělí oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Uvedla, že budou pružně reagovat na aktuální situaci na hranicích.

Kontroly dnes komplikují nákladní dopravu v Ústeckém kraji na dálnici D8 a silnici přes hraniční přechod u Hory Svatého Šebestiána. V dalších krajích sousedících s Německem se podle policejních mluvčích problémy v dopravě u hranic zatím neobjevily.

Česko od 4. října namátkově kontroluje auta na hranicích se Slovenskem. Kontroly u slovenských hranic ve stejnou dobu zavedlo také Rakousko a Polsko. České opatření vláda minulý týden prodloužila do 2. listopadu. Rakušan ho prezentoval jako preventivní, samo o sobě by Česko podle něj kontroly nezavedlo, protože situace kolem migrace byla podle něho pod kontrolou.

Video  Kvůli migrační krizi se 3. října 2023 opět rozjely kontroly na hranicích Česka a Slovenska.  - Policie ČR
Video se připravuje ...

anna1234 ( 18. října 2023 11:19 )

.. to je sice pěkné, že jsou na hranicích kontroly, ale když migranty objeví, pustí je s tím, že musí do pěti dnů opustit Českou republiku. Kde jsou dál? nikdo neví. Prý kontroly jdou hlavně po převaděčích. To si jako vláda myslí, že když chytnou pár převaděčů, tak že se něco stane? Je nutné zastavit migranty, pak zmizí i převaděči. Jenže Evropa si hraje na demokraty na úkor Evropanů a může se stát, že nás migranti převálcují.

Celebrity-chachacha ( 17. října 2023 14:54 )

Jak je to možné . Vždyť je Mutti Merkel pozvala a byli vždy vítáni banánama a Teddy medvídkama a teď tohle?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa