Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Německo kvůli migrantům zavádí kontroly na hranici s Českem: Hlídky budou i na dálnici z Prahy

Aktualizováno -
16. října 2023
17:37
Autor: ČTK - 
16. října 2023
13:01

Německo spustí stacionární kontroly na hranici s Českem ještě dnes večer, mimo jiné na dálnici z Prahy do Drážďan. ČTK to sdělila spolková policie. Český ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) potvrdil, že se kontroly chystají.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová zároveň sdělila Evropské komisi, že prodlužuje pohraniční kontroly s Rakouskem, které byly zavedeny již v roce 2015. V tomto případě to bude o dalších šest měsíců, a to počínaje 12. listopadem.

„Kontroly budou probíhat v namátkovém režimu, podobně, jako my kontrolujeme hranice se Slovenskem. Cílem je - stejně jako u nás - efektivní boj proti převaděčům. Jde o další důkaz, že Evropa potřebuje funkční společné řešení ochrany vnějších hranic,“ uvedl Rakušan na sociální síti X.

Faeserová čelí dlouhodobě tlaku opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU), policejních odborů DPolG a premiérů Saska, Braniborska a Hesenska, aby zavedla se zmíněnou trojicí sousedních států stacionární kontroly po vzoru těch s Rakouskem. Kontroly na bavorsko-rakouském pomezí nejsou po celé délce hranice, ale pouze na vybraných místech.

Ministryně vnitra dosud rozšíření stacionárních kontrol odmítala a takovou ostrahu označovala za nástroj poslední možnosti. Nyní se německá vláda podle serveru Welt.de po dlouhém váhání rozhodla, že úseky se stacionární hraniční kontrolou rozšíří, a to i v souvislosti s konfliktem mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás. Policie se totiž obává, že by s migranty mohli do Německa proniknout i teroristé.

V Německu letos požádalo o azyl přes 200 000 lidí a není vyloučeno, že do konce roku by jich mohlo být až 400 000. Do řešení migrační krize se proto vložil i spolkový kancléř Olaf Scholz, který minulý týden v pátek jednal s šéfem opoziční CDU Friedrichem Merzem a se zástupci spolkových zemí. Schůzka posloužila k výměně názorů a ujasnění postojů, protože kancléř usiluje o celoněmeckou dohodu, která by pomohla migraci zvládnout.

 

nadčasový MP ( 16. října 2023 15:13 )

Kdyby za to mohla jen Merkel a bylo to její rozhodnutí, mohl stát pravidla změnit po jejím odchodu. Nepřijímat další migranty a neudělovat jim azyl. To se však neděje, jsou to rozhodnutí a hodnoty (jak tomu říkají) EK.

Jiří Zvěřina ( 16. října 2023 14:59 )

Merklová by měla strávit zbytek života ve vězení...

nadčasový MP ( 16. října 2023 14:24 )

U nás se také najde mnoho vítačů, kteří rádi přijmou palestinské rodiny za sousedy. Třeba je i ubytují a budou jim vařit. Ti se jim odvděčí láskou k bližnímu svému, jak jen oni to umí.

Zobrazit celou diskusi