Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Česko zavádí kontroly na hranicích se Slovenskem. Kvůli problémům s migranty se přidává i Polsko a Rakousko

Aktualizováno -
3. října 2023
14:23
Autor: ČTK, simao - 
3. října 2023
10:38

Česká republika od středy zavádí kvůli růstu počtu migrantů kontroly na hranicích se Slovenskem, informoval dnes dopoledne na sociální síti X premiér Petr Fiala (ODS). Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou kontroly namátkové a po celé délce hranice. Krok Česko podle představitelů kabinetu koordinuje s Polskem, které zavádí podobné opatření také. Kontroly jsou zatím v plánu do 13. října, případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci. Kontroly zavede také Rakousko.

Před rokem kvůli přílivu migrantů Česko zřídilo stálé hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích koncem září, opatření zrušilo začátkem února.

„Od půlnoci zavádíme namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem. Opatření koordinujeme s Polskem, které zavádí podobné kontroly, Slovenskem i dalšími sousedními zeměmi. Počty nelegálních migrantů do EU začínají opět růst. Nebereme to na lehkou váhu a rychle reagujeme na vzniklou situaci. Díky kontrolám budeme schopni ještě lépe zajišťovat bezpečnost našich občanů. Aktivně bojujeme především proti převaděčům a obchodníkům s lidským neštěstím,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Migrace potřebuje evropské řešení, samostatné kroky vyvolají kaskádový efekt, varoval přitom slovenský premiér Ódor v reakci na kontroly ze strany ČR a Polska.

České ministerstvo vnitra v tiskové zprávě uvedlo, že kontroly bude provádět namátkově po celé hranici. „Upozorňujeme, že občané k překročení hranice potřebují platný pas nebo občanský průkaz,“ napsalo. Kontrolován může být kdokoliv, proto vnitro doporučuje mít osobám poblíž státní hranice u sebe platné doklady.

Rakušan: Nutné opatření

„Od 4. října dočasně zavádíme kontroly na hranicích se Slovenskem. Jde o opatření nutné pro účinný boj se skupinami převaděčů a nelegální migrací. Kontroly budou probíhat namátkově po celé délce hranic se Slovenskem tak, aby co nejméně omezily přeshraniční provoz a zbytečně nezatěžovaly dopravu ani cestující.“ 

„K tomuto kroku přistupujeme v koordinaci s Polskem, které bude svou hranici se Slovenskem kontrolovat podobným způsobem. Jsme samozřejmě v kontaktu jak se slovenskou stranou, tak s rakouskými a německými sousedy. Kontroly plánujeme do 13. října, případné prodloužení bude záležet na aktuální situaci,“ dodává.

Kontroly se mohou týkat i pěších či cyklistů

Kontroly zajistí svými silami policie, počítá se spoluprací s celní správou. Policisté se zaměří hlavně na silniční a železniční přechody, kontroly se ale mohou týkat i pěších či cyklistů. Mezi ČR a Slovenskem je 27 bývalých hranicích přechodů, z toho 17 silničních, sedm železničních a tři říční, doplnilo vnitro.

Policie na kontroly na slovenské hranici nasadí v úvodní fázi zhruba 130 policistů. Využijí zkušenosti s odhalováním převaděčů migrantů.

Poláci od půlnoci zavádí kontroly také

Také Polsko přitom od dnešní půlnoci zavede na deset dní dočasné kontroly na hranicích se Slovenskem. Dnes to podle serveru Onet.pl oznámil polský ministr vnitra Mariusz Kamiński. Už koncem září polský premiér Mateusz Morawiecki upozorňoval, že Polsko se chystá zavést kontroly vozidel na hraničních přechodech se Slovenskem kvůli nárůstu nelegální migrace.

Kamiński dnes uvedl, že o opatření v pondělí jednal s Rakušanem. Polský ministr vnitra dnes hovořil o snaze zabránit nelegální migraci z jihovýchodní Evropy. „Balkánská trasa, jejíž jedna větev vede přes Polsko, bude účinně zablokována,“ citoval ho polský server. Kamiński dodal, že o opatření Varšava uvědomila Slovensko, stejně jako Českou republiku, Německo, Rakousko a Evropskou komisi.

Velitel pohraniční stráže Tomasz Praga doplnil, že opatření bude možné v případě potřeby prodloužit a že by kontroly mohly trvat až dva měsíce.

Video  Vláda i loni obnovila kontroly na hranicích se Slovenskem. Rakušan: Nelegální migrace narostla o 1 200 %  - ČTK
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 3. října 2023 13:57 )

Co jste si hlavně Pepici, Brňáci a komedianti zvolili to máte

Uživatel_5634767 ( 3. října 2023 13:37 )

No konečně!! Všechny vracet zpět kde se narodili a tam jim pomoci pokud na to bude.U nás nejsou byty pro mladé rodiny, půjčky se dávají jen těm co mají vysoké platy (a kolik čechů je má) lidi nemají na nájmy a krmí se za naše Kč přistěhovalce kteří se tu chovají hnusně. Jsme pro ně česká špína jak se jedna přivandrolkyně vyjádřila. A jiné sprostoty vypouští.

verka1 ( 3. října 2023 12:38 )

Tady bude v Evropě více migrantů než nás. Ano, chudáci utíkají z války ale co takhle ukončit válku a opět žít v míru v Sýrii.

umlacak ( 3. října 2023 11:57 )

Tak Pán z Rédlova nejdříve podepíše zvací dopis a potom je pro kontroly na hranicích. Není to nějaký protimluv?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa