Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlova kandidáta na ústavního soudce odmítly senátní výbory. Simon narazil i kvůli józe

Kandidát na ústavního soudce Pavel Simon.
 (Autor: ČTK / Kubeš Slavomír)
Autor: ČTK - 
11. října 2023
12:42

Soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon se zřejmě ústavním soudcem nestane, senátní výbory dnes jeho kandidaturu nepodpořily. V ústavně-právním výboru získal Simon v tajných volbách hlasy tří z osmi členů, ve výboru pro lidská práva dostal jen jeden hlas z pěti.

Simon se tak stal prvním adeptem prezidenta Petra Pavla na ústavního soudce, kterého nedoporučil ani jeden ze senátních výborů. Horní parlamentní komora o jeho kandidatuře bude rozhodovat za týden.

Senátoři z ústavně-právního výboru vytýkali Simonovi jeho postoj k odškodňování za škody způsobené výkonem veřejné moci. Kritizovali také bývalé podílnictví ve společnostech jeho manželky. Simon se hájil tím, že ve firmách působil jen jako lektor jógy, podle kritiků ale firmy také propagoval.

„To je jak prodejní akce s hrnci,“ uvedla k tomu místopředsedkyně výboru Hana Kordová Marvanová (ODS), podle níž by se Simonovým podnikáním měl zabývat Nejvyšší správní soud na základě kárné žaloby. „Vy jste výdělečnou činnost konal,“ vytkl soudci také místopředseda výboru Michael Canov (SLK).

Kordová Marvanová poukazovala rovněž na to, že Simon se v materiálech týkajících se výuky jógy tituluje jen zkratkou „Dr.“, nikoli celým právnickým titulem, čímž může zájemce mást, že je lékařem. Soudce to vysvětloval tím, že nechtěl, aby se na něj klienti obraceli s právními problémy. Uvedl také, že svůj podíl ve firmách nedávno převedl na manželku.

Senátorka rovněž kritizovala Simonův postoj k odškodňování, který je podle ní v rozporu s přístupem Ústavního soudu, podle něhož stát musí nést objektivní odpovědnost za jednání svých orgánů. Soudce k tomu uvedl, že v rozhovorech pro média upozorňoval na absenci politické debaty o míře odškodnění a že v původních státech EU stát odškodňuje podle míry zavinění. „V žádném případě nejsem formalistickým soudcem, věřím ve férový proces,“ řekl.

Simon čelil rovněž kritice některých senátorů za to, že část rozhodnutí, na nichž se podílel, v minulosti před Ústavním soudem neobstála. Soudce k tomu uvedl, že Ústavní soud nezrušil žádné rozhodnutí, které připravoval. Václav Láska (SEN 21) se pozastavil nad Simonovým tvrzením, že nelze odškodňovat veškerou škodu. Označil to za relativizaci základního pravidla, že spravedlnost má být zjednána za každou cenu.

Simon je předsedou senátu Nejvyššího soudu se specializací na odpovědnost státu za škodu a nemajetkovou újmu. Senátorům řekl, že kromě své specializace by mohl prospět Ústavnímu soudu i znalostmi dovolacího řízení v civilních věcech nebo zkušenostmi z aplikace práva EU. Podotkl, že je náhradníkem na soudce Evropského soudu pro lidská práva.

jajas ( 11. října 2023 17:09 )

Možná mu "radí" jeho poradce Kolář, který sice jak tvrdí není zaměstnaný u Pavla, ale má na Hradě kancelář....takže to mají k sobě blízko a Kolář asi potřebuje "umístit" na super fleky spoustu kamarádů....třeba tu Vohralici tam také protlačil přes svého kámoše..:"jeden z nejbližších budoucího prezidenta, exdiplomat Petr Kolář, řekl, že má tip. Konkrétně od svého dlouholetého známého, headhuntera a studentského vůdce z dob sametové revoluce Jana Bubeníka."

roxin ( 11. října 2023 17:00 )

Odkud bere soudruh pávek kandidáty na ÚS, každého kterého představil není žádoucí že by to byli jeho známí???

jajas ( 11. října 2023 13:16 )

Tvl. další "sympaťák" už od pohledu...takvý slizounek.... Kde na ně ten Pavel chodí? Z které hromady je tahá na světlo?

RASPUTIN ( 11. října 2023 13:00 )

Je to šašek jako většina ministrů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa