Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Zadlužení sociální demokraté: Výprodej za desítky milionů! Přijdou i o tradiční sídlo na Moravě

Autor: J. Nováček, T. Belica, D. Kraus - 
8. října 2023
05:00

Zadlužená Sociální demokracie (SOCDEM) prodává svá historická partajní sídla po celé republice. Nemá prostředky, jak je nadále udržovat. K dispozici je momentálně jedenáct nemovitostí. Z peněz chce strana financovat kampaň do evropských i krajských voleb.

Nejprve chce SOCDEM prodat tradiční sídla na Moravě. Za břeclavský Dělnický dům, který partaj vlastní již 104 let, chce nejméně 11 milionů korun. Pro srovnání je to cena nového většího třípokojového bytu v Brně. Za znojemské sídlo zatím ještě není cena známa. SOCDEM ale i jeho cenu odhaduje na několik desítek milionů. „Mít dluhy a majetek, který vyžaduje investovat hodně peněz, není dobrá kombinace,“ vysvětlil prodeje místopředseda strany Břetislav Štefan (45).

Prodejem tradičních sídel na Moravě prý vše jen začíná. Mluvčí strany Jan Denemark Nováček Blesku řekl, že v první fázi strana nabízí ke koupi sídla také v Olomouci (za 18,9 milionu korun), Rychnově nad Kněžnou (za 3,1 milionu korun), Jihlavě nebo Karlových Varech (kompletní přehled v textu níže). Po vyhotovení nových znaleckých posudků budou následovat nemovitosti v Plzni, Pardubicích a Znojmě. „Vždy se bude prodávat za cenu minimálně ve výši aktuálního znaleckého posudku,“ upřesnil mluvčí.

Na volby

Z výnosů prodeje regionálních sídel chtějí sociální demokraté financovat podzimní kampaň, která má seznámit občany s jejich novým směřováním. Podle mluvčího se prostředky použijí i na kampaně k volbám, které Česko čekají v příštích dvou letech. „Sociální demokracie dala do pořádku své hospodaření. Nyní musíme udělat vše pro návrat do Sněmovny a úspěch v evropských a krajských volbách,“ vysvětlil předseda SOCDEM Michal Šmarda (48).

Celkové náklady kampaní v příštích dvou letech podle něj přesáhnou 100 milionů korun. „Většinu těchto peněz získáme prodejem části nemovitého majetku. Zbytek lepším hospodařením s výnosným majetkem. Snad se podaří zajistit i sponzoring,“ plánuje místopředseda sociální demokracie Igor Bruzl (47).

Kladno v hledáčku

Strana zvažuje i prodej klasicistního Dělnického domu v Kladně, který partaj zakoupila v roce 1907. Jako krajský tajemník sociální demokracie na Kladně zde působil i pozdější komunistický prezident Antonín Zápotocký (1884–1957).

V kterých městech se bude prodávat?

České Budějovice – Rudolfovská 69

Rychnov nad Kněžnou – Svatohavelská 370

Břeclav – Žerotínova 2

Olomouc – Panská 11

Jihlava – Vrchlického 2078/12

Karlovy Vary – Moskevská 18A/2034

Ústí nad Labem – Varšavská 779/5

Plzeň – Houškova 35

Pardubice – Češkova 1299

Znojmo – Dělnická 22

Jirik-ta ( 8. října 2023 09:45 )

Jirik-ta ( 8. října 2023 09:45 )

kdyby ukončili svoji činnost, to by bylo fajn.

plusplus ( 8. října 2023 08:18 )

vy jste tady hrozný hlupáci kopete do jediný strany která vám zvyšovala platy a důchody a zvolil jste si ods která vás všechny oškube.

plusplus ( 8. října 2023 08:17 )

a proč by měli platit když vyhráli poeskení soud.nemají platit vůbec nic.soud je k žádnýmu placení 300 mega neodsoudil.

krapotkin ( 8. října 2023 08:15 )

Nevolte je, jsou vyhladovělí a budou krást ještě víc než fialovci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa