Vaňková podstoupila test v toxikologické laboratoři Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Stejný test podstoupil rovněž její náměstek Kerndl, s nímž byla na fotografii zachycena.

Koalice v Brně bude pokračovat beze změn. Ostatní strany podporují primátorku Vaňkovou i poté, co se objevila fotka, kde je zachycen bílý prášek.

Chce pokračovat

Vaňková podstoupila test na drogy v toxikologické laboratoři Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Je negativní. Stejně je tomu i u náměstka Kerndla. Vaňkovou kontaktovala policie, podala už vysvětlení.

Dříve primátorka v rozhovoru pro Blesk.cz uvedla, že „je připravena nést politickou odpovědnost a rezignovat, pokud to budou kolegové na radnici požadovat“. To se ale nestalo.

„Žádné mé jednání nemělo negativní vliv na moji práci pro Brňany. Proto bych v ní ráda pokračovala,“ zopakovala.

Vzpomněla si

Vaňková nejprve označila fotografii za nechutnou fotomontáž. Později však připustila, že mohla vzniknout, ale už si nepamatuje na okolnosti. „Pak mi ale volal kolega (Robert Kerndl – pozn. red.) a tvrdil, že přibližně před dvěma či třemi lety mohlo k podobné situaci dojít. Nedokážu v tuto chvíli říct, zda k tomu došlo, nebo ne,“ uvedla pro TV Nova Vaňková.

„Ano, účastnili jsme se nějakého takového setkání s mladými lidmi, nevybavuji si, že k něčemu takovému tam došlo. Ono to nezní úplně příjemně, ale šli jsme prostě z nějaké jiné společenské akce a bohužel se taková situace může stát každému, že na některé věci si nevzpomene,“ řekl Kerndl.

Oba politici vyjádřili lítost, že fotka vrhá špatné světlo na ně osobně i na celou koalici a město. „Nejsem svatý, tvrdé drogy ale neužívám,“ řekl na přímý dotaz Kerndl, kterého někteří opoziční politici obviňují z »poněkud nevázaného způsobu života«.

Vzácná shoda

Koaliční lídři kolegy z ODS podporují. Podle náměstka René Černého (ANO) je Vaňková profesionálka. Irena Matonohová za Starosty řekla, že si váží toho, jak koalice funguje, a že důležité jsou výsledky.

„Koalice trvá dál, nebyl nikdy žádný důvod ji rušit a budeme nadále pokračovat na smysluplných projektech,“ sdělil náměstek Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). „Byla to soukromá záležitost, kterou beru jako uzavřenou. Vše jsme si vyříkali. Nemá to žádný vliv na osobní ani koaliční vztahy,“ dodal jeho stranický kolega Filip Chvátal.

Koalici v Brně tvoří zástupci ODS, TOP 09, ANO, KDU-ČSL, Starostů a ČSSD. V opozici jsou Piráti, SPD s Trikolorou, Zelení a Žít Brno. Koalice má pohodlnou většinu.

VIDEO: Politolog o Vaňkové s práškem i záletném Koláříkovi. Jaký dopad kauzy budou mít?

Video
Video se připravuje ...

Politolog o Vaňkové s práškem i záletném Koláříkovi. Jaký dopad kauzy budou mít? Pavlína Horáková, Lukáš Červeny

Fotogalerie
20 fotografií