Vaňková nevyloučila, že by ta fotka mohla pocházet ze setkání s náhodnými lidmi v centru Brna před dvěma nebo třemi lety.

„Byli jsme na společenské události, která se protáhla do nočních hodin, a když jsme se vraceli, narazili jsme v centru na skupinu mladých, veselých lidí, se kterými jsme se dali do řeči a strávili s nimi několik desítek minut," řekla v televizi. Jestli se tehdy stalo to, co je na fotce, si však nepamatuje.

Jaká látka je na fotce, nedokázala říci. S tvrdými drogami podle svých slov zkušenosti nemá. Připustila, že si občas dá skleničku vína či piva nebo legální přípravky z konopí HHC.

Oblastní rady ODS Brno-město a Klubu zastupitelů SPOLEČNĚ – ODS a TOP 09 se budou situací ohledně fotografie zabývat v pondělí 7. srpna.

Odstoupím, když si to budou přát

Primátorka zároveň uvedla, že odstoupí z funkce, pokud k tomu bude koaličními kolegy vyzvána. V současnosti vládnou v Brně ODS s TOP-09, hnutím ANO, Lidovci a starosty a ČSSD. Drží 46 z celkem 55 zastupitelských mandátů. První reakce na „aférku“ jsou spíše vlažné.

„Musíme se o tom pobavit s kolegy a také s paní primátorkou si to musíme vyjasnit. Zatím ale nemám podrobnější informace, tak se k tomu nemohu více vyjádřit," reagoval první náměstek primátorky René Černý (ANO). 

„Je potřeba, aby paní primátorka věci ozřejmila, aby nebyly další otázky, nevyvolávalo to sérii otázek,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), který na ministerstvo přišel právě z brněnské radnice.

V ODS má podporu

„Je to vážné, na druhou stranu je dobře, že to paní primátorka nebagatelizuje. Každopádně to vidím na vyvození osobní odpovědnosti z její strany,“ řekl Blesk.cz zastupitel za ČSSD a starosta městské části Líšeň Břetislav Štefan.

„Nebudu to hodnotit, mám plno práce s rezidenčním parkováním. Pokud bude svolán klub, určitě to probereme,“ uvedl starosta Brna-Sever Martin Maleček (Lidovci a Starostové).

Ve své straně má primátorka zastání. „Brno vždy bylo lehce alternativní město, tak to je. Primátorka Vaňková má moji podporu a vnitřní věci si musejí vyříkat uvnitř jejich města,“ sdělil poslanec Marek Benda (ODS).

„Fotka neříká, zda konzumovala, či ne. A i kdyby, tak není jasné za jakých okolností, jestli by tím něco porušila,“ podotkl pro server idnes.cz předseda Zdeněk Nytra, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09.

Drogový expert: Kdyby brala, poznal bych to

Zastání primátorka našla u ředitele poučnosti Podané ruce Jindřicha Vobořila (55), který je dlouholetým expertem na drogovou problematiku. „S paní primátorkou se známe dlouhá léta pracovně. Vylučuji, že by užívala tvrdé drogy, to bych poznal,“ řekl Vobořil, který je členem ODS.

Způsob, jakým autor „vytáhl“ fotku primátorky ze soukromé akce a umístil na sociální sítě, odsoudil. „Jsem téměř stoprocentní abstinent, podobným akcím se vyhýbám. Tohle je ovšem za hranou. Nejsme v puritánské zemi, tohle není na rezignaci. Souhlasil bych, kdyby šlo o veřejného bijce proti drogám, který si je v soukromí dopřává. To není tento případ,“ shrnul Vobořil.

HHC legální, ale...

Látka HHC, kterou si primátorka podle svých slov občas dopřeje, by se podle novely zákona o drogách měla ocitnout na seznamu zakázaných, respektive výrazně regulovaných omamných látek.

„Je legální, řekněme, že je v šedé zóně. Nový zákon by její dosažení měl regulovat. Třeba zákazem prodeje lidem do 18 let, zákazem prodeje na dálku, jednotným balením,“ upozornil Vobořil.        

VIDEO: Primátorka Vaňková v debatě Blesku: Pro energetickou soběstačnost Brna je horkovod z Dukovan zásadním projektem.

Video
Video se připravuje ...

Primátorka Vaňková v debatě Blesku: Pro energetickou soběstačnost Brna je horkovod z Dukovan zásadním projektem Mall TV a Blesk TV

Fotogalerie
12 fotografií