Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Boj o zkratku ČSSD: Chce nás okrást, naštvala Volfová Šmardu. Je to faul, míní politolog

Autor: vja - 
1. července 2023
05:00

Koncem června vzbudilo v kruzích sociálních demokratů pozdvižení přejmenování politického uskupení Jany Volfové Česká suverenita na Česká suverenita sociální demokracie (ČSSD). Předseda SOCDEM se proti kroku exposlankyně rázně ohradil s tím, že zkratku má Sociální demokracie registrovanou jako ochrannou známku. Pro Blesk následně uvedl, že zkratku se SOCDEM patrně uhájit podaří. Poškodit Sociální demokracii se podle něj Volfová pokouší dlouhodobě, její snažení se prý však nikdy nesetkalo s úspěchem. Situaci, ze které by paradoxně SOCDEM mohla i profitovat, pro Blesk okomentoval i politolog Lukáš Jelínek. 

Předseda Sociální demokracie Michal Šmarda pro Blesk uvedl, že podobnou situaci neřeší úplně poprvé. Zkratku ČSSD se podle něj sociálním demokratům podaří uhájit. „Tak není to úplně poprvé, co se nás někdo pokouší okrást, ale myslím si, že se to asi nepodaří,“ uvedl. Zároveň potvrdil, že zkratku má Sociální demokracie registrovanou jako ochrannou známku.

Přestože momentální situace je na jednu stranu nepříjemná, mohla by z ní v budoucnu SOCDEM dokonce benefitovat. Otevírá se jí totiž příležitost představit veřejnosti svou novou podobu a pilíře, na kterých strana stojí. „Myslím si, že je dobré, že můžeme vysvětlit, proč jsme přistoupili k té změně, a za druhé, proč se různí lidé snaží tu starou značku ukrást. Na těch obou příkladech se dá vysvětlit, proč je důležité, aby Sociální demokracie měla nový program pro jedenadvacáté století a na druhé straně, o co se opírá a jaký ideál vlastně nesmí nikdy opustit. Takže je to docela fajn a nemyslím si, že nám to uškodí,“ je přesvědčen Šmarda.

S exposlankyní Volfovou má prý Sociální demokracie trable již dvě dekády. Její pokusy o vyřizování účtů s bývalými kolegy prý většinou končí spíše úsměvně. „Hledá různé způsoby, jak to udělat už asi 20 let. Úspěch toho snažení si může vyhodnotit každý sám. Věnovala tomu významnou část svého života, většina těch pokusů byla docela legrační. Vždycky se pokusila někomu něco ukrást a obvykle to nevyšlo,“ shrnul její snažení předseda SOCDEM. „Tohle je roztomilé, když to dělají dvanáctileté děti. Pak je to humorné. Paní Volfová ale rozhodně nesplňuje definici roztomilého dítěte, u kterého je to vtipné,“ dodal.

Nápad na „odcizení“ zkratky ČSSD nejspíš nepochází přímo z hlavy exposlankyně, myslí si Šmarda. „Paní Volfová to asi nevymyslela sama, to je asi nějaká aktivita celé té party. Pro lidi je dobré, že vědí, že když někoho z téhle party potkají, mají si držet kapsy,“ nechal se slyšet.

Politolog: Šance etablovat novou značku

Podle předního politologa Lukáše Jelínka zcela určitě nehrozí, že by se Volfové mohlo podařit přetáhnout na svou stranu jakékoliv voliče Sociální demokracie. Její jednání však označil za politický faul. Sociální demokraté pak prý mají šanci přenici o zkratku využít ve svůj prospěch. Poradil jim však, aby nespoléhali pouze na svůj nový „přebal“.

Řekl byste, že ta změna názvu a osvojení nové zkratky jsou ze strany paní Volfové legitimní nebo se jedná spíše o takové „nesportovní chování“?

Samozřejmě, že je to politický faul. Ještě bych dokázal pochopit, pokud by tady byly dvě skupiny sociálních demokratů, které se přetahují o název, značku, zkratku. Ale v okamžiku, kdy se o stejnou značku má přetahovat sociální demokracie s nějakým uskupením krajní pravice, tak to pochopitelně žádnou logiku nedává. Paní Wolfová si prostě vyřizuje dávné účty se svými bývalými kolegy ze sociální demokracie.

Má taková „krádež“ zkratky nebo ochranné známky v české politice obdoby?

To je dobrá otázka, já si na nic podobného nepamatuju. I když samozřejmě politické strany často mají tendenci pracovat se zkratkami nebo se značkami, které už nějakým způsobem mají mezi lidmi dobrou pověst. Takže tak, jak se na počátku devadesátých let měla každá strana potřebu jmenovat demokratická, tak možná bychom našli i další příklady toho, jak se vlastně někdo snažil trochu přiživit na nějaké už etablované značce. Ale něco podobného jako toto, že by probíhal spor o jednu konkrétní značku a navíc ještě takto výraznou, tak to si nepamatuju. Jsem vlastně zvědavý, jak ten spor bude pokračovat, protože jediné, co jsem ještě z toho nepochopil, je, nakolik si sociální demokraté pojistili to, aby se ta značka nedala zneužít.

Může se paní Volfové podařit na svou stranu přetáhnout část současných voličů SOCDEM?

Ne, to vůbec. Ani náhodou. Opravdu si myslím, že voliči, kteří jsou sociálně demokratičtí, se prostě jen tak snadno mezi podporovateli radikální pravice neocitnou. Naopak fanouškům radikální pravice je asi úplně ukradená značka nějaké levicové strany. Jde opravdu jenom o soukromý boj paní Wolfové, která může třeba počítat s tím, že kdyby proběhly nějaké volby a voliči, kteří nejsou moc pozorní, by jenom viděli zkratku ČSSD, tak by jí mohli dát svoje hlasy, aniž by to původně zamýšleli. Ale stejně na těch hlasovacích lístcích ve volbách bývají napsány celé názvy stran, nejenom zkratky. Takže si myslím, že tohle je opravdu jenom jakýsi naschvál, jakýsi šprajc. Zároveň je to podle mě velká výzva pro sociální demokraty, aby dokázali etablovat tu svoji novou značku SOCDEM, protože v tuto chvíli na tom budou muset skutečně zapracovat, když už se rozhodli tu značku vyměnit.

Myslíte si, že opuštění starého názvu a zkratky bylo pro SOCDEM krokem vpřed?

V zásadě ano, protože názvy politických stran se zjednodušují. Straně zelených už říkáme zelení, České pirátské straně říkáme Piráti, KDU-ČSL se chce přejmenovat na lidovce, takže celkem rozumím tomu, že se Česká strana sociálně demokratická přejmenovala na Sociální demokracii a tu zkratku změnila na SOCDEM. To vlastně tak nějak odpovídá době, ve které žijeme. Jenom by se sociální demokraté neměli spoléhat pouze na toto. Respektive bych spíš předpokládal, že takovouto změnu udělají až v okamžiku, kdy dokážou mnohem víc zaujmout třeba svým programem nebo svým stylem. Konkrétně to, že změnu provedli, považuji za pochopitelné.

Zatím tedy těžko říct, jestli se Sociální demokracii podaří zkratku ČSSD uhájit…

To vůbec nevím. To ví jenom lidé, kteří byli u toho, jestli skutečně nějaké ochranné kroky k této známce ta strana udělala. Někde jsem zaznamenal vyjádření Michala Šmardy, že to má pojištěné. Nevím, jak moc dobře, jestli si něco podobného může paní Wolfová dovolit. Nedokážu to posoudit. Sociálním demokratům se pořád stejně bude říkat sociální demokrati nebo socani, na tom se asi nic nezmění.

Video  Prostor X: Rozhovor s Michalem Šmardou  - Videohub
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 1. července 2023 19:41 )

Šmardo, okradli jste se sami. Sami svojí debilitou. Pokud nemáte "šmrnc", tak se můžete přejmenovávat pořád dokola a nic.
Vy nejste žádný lídr, stranu potopíte. Odstupte, jste nevýrazná leklá ryba.

trintin ( 1. července 2023 17:47 )

Boj o zkratku ČSSD?? Žluté h o v n o se rozhodlo přejmenovat na hnědé h o v n o. Velbloudí moč s rozhodla přejmenovat na žluté h o v n o, tomu se to nelíbí, proč?

jajas ( 1. července 2023 08:55 )

Jsem ani netušil, že ta stará tlustá Volfová ještě žije, natož že má nějakou politickou partu. Takže se asi potřebovala zviditelnit (tedy ona osobně asi ne, je prostorově výrazná dost), ale ta její parta­....nes­kuteč­né, jak se v politice udrží kdejaký šmejd...

jarda304 ( 1. července 2023 08:49 )

Přejmenovat se není nic nového, je to povrchní změna. Někteří se prejmenovavaji stále znova, třeba černoši v USA, pods*** zůstává.
Problém party v lidovém domě přeci není ve jménu, naopak značka ČSSD má stále aspoň historii, taky proto se jí Volfová chytila, hloupost z lidového domu přímo cáká.

Mr MRD ( 1. července 2023 05:58 )

Hloupost a naivita Šmardy je patrná i z tohoto pripadu. Vůbec fak, že nemají ČSSD 100% ochranenou je důkaz amaterismu, ale to ostatně platí i pro vše co tento pan činí, údajně, ve znovuzrození Socanu.
Počítám, že je v jejich držení nějaký majetek, který je potřeba rozkrast, ale o stranu jim určitě nejde.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa