Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dienstbier o sjezdu SOCDEM: Šmarda ví, co chce dělat. Nejsme populisté, ve Sněmovně chybíme

Autor: vja - 
11. června 2023
10:00

Situaci Sociální demokracie (dříve ČSSD) a novou vizuální podobu, kterou si strana odhlasovala na 45. sjezdu v Plzni pro Blesk krátce okomentoval bývalý ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier mladší. Ten je se strategií dosavadního vedení vcelku spokojen, inspiraci pro další rozvoj by pak hledal ideálně u kolegů v severských zemích. Zároveň věří, že se SOCDEM při nejbližší možné příležitosti poštěstí návrat do sněmovních lavic, kde momentálně zoufale chybí hlas moderní levice.

Se směrem, jakým se pod taktovkou předsedy Michala Šmardy Sociální demokracie vydala, je Dienstbier spokojen. V diskuzi před volbou nového předsedy mu dokonce veřejně vyjádřil podporu. „Za mne by měl být zvolen předsedou někdo, kdo má naprosto jasnou strategii, kdo ví, co s tou stranou chce dělat. Je tady jeden kandidát, který na té své strategii pracoval několik měsíců a předložil nám ji a my jsme velkou část z ní vlastně již schválili. Další kandidáti za mne tuto strategii nemají,“ ocenil Šmardovu práci. Ten nakonec svou funkci v čele strany obhájil.

Sociální demokracie si na plzeňském sjezdu odhlasovala změnu názvu i zkratky. Namísto ČSSD teď ponese název Sociální demokracie (SOCDEM). Navržena byla i nová loga či změna barvy na pastelovou cihlovou. Jak se vám tato proměna zamlouvá?

Já myslím, že to je součást celkové strategie a podstatný je obsah – tzn. hodnoty, program. Samozřejmě ta vizuální podoba je také důležitá, ale ne tak, jako jsem uváděl předtím. My tady máme celou řadu hodnotových rezolucí, které, předpokládám, že schválíme, které jsou nachystány velmi kvalitně. A ta vizualizace vlastně je má jenom pomoct prodávat, prosazovat. Myslím si, že ty vizuály, které byly představeny, tak na mě působí velmi moderně a svěže a líp, v zásadě se mi to velmi líbí.

Ctí podle vás ta nová podoba strany i její tradici jako nejstarší české partaje?

Samozřejmě, protože jsme sociální demokrati. To je tedy nový název a SOCDEM vlastně zkratka, kterou stejně, aniž bychom ji doposud měli ve stanovách, kdekdo používal.

Pan předseda Šmarda se nechal slyšet, že do popředí se budou více dostávat i mladí komunální politici. Je to dlouhodobý projekt, na kterém se pracuje nebo něco nového?

Nebudu interpretovat Michala Šmardu. Ale myslím si, že čím víc nových zajímavých a mladých lidí se objeví, tak tím lépe.

Sociální demokracie je celosvětový fenomén, sesterské strany máte v podstatě na všech kontinentech. Kde v zahraničí by podle vás mohla česká Sociální demokracie čerpat inspiraci? Jaký model by měl být vzorem?

Tak já myslím, že skandinávský příklad je pro nás velmi inspirativní. Silný, moderně fungující stát, který zajišťuje dobré, kvalitní veřejné služby, ať už je to vzdělání, zdravotnictví, sociální péče a mohli bychom pokračovat s celou řadou dalších věcí. To si myslím, že je vlastně pořád nezastupitelná pozice sociální demokracie, protože my na jednu stranu odmítáme omezování veřejných služeb, což prosazuje současná vláda v čele s ODS a na druhou stranu nejsme ani populisti, abychom říkali, že na jednu stranu ty služby zajistíme a na druhou stranu na ně nikde nebudeme vybírat finanční prostředky. To znamená spravedlivý daňový systém, který zajistí dostatek zdrojů na to, abychom ty služby nemuseli rušit nebo omezovat, ale abychom je naopak kvalitně zajistili.

Věříte tomu, že v příštích sněmovních volbách se strana probojuje zpět do lavic Poslanecké sněmovny?

Já v tom věřím a myslím si, že by to bylo velmi užitečné, protože strana s tímto přístupem, který je zodpovědný a zároveň vlastně umožňuje emancipaci lidí, zajištění důstojných životních podmínek, tak vlastně v tom politickém spektru nyní v Poslanecké sněmovně chybí. Máme tam středopravicové strany s nějakým programem, s nějakou vizí a proti tomu čistě jenom populisty.

Video  Předseda ČSSD Šmarda: Můžeme si za to sami, že nejsme ve Sněmovně. Společnost čeká proměna  - Blesk - Nikola Forejtová, Elmer Calvarho
Video se připravuje ...

pravlast ( 12. června 2023 10:13 )

Dienstpivo stejně s Marečkem,skoro neviditelný a najednou opět zde? Pro SOCDEM to je opravdový Černý Petr a měli by se ho ihned zbavit.

nespokojeny ( 11. června 2023 19:21 )

Jenom Dienstbiera k ničemu nepouštějte!! To není týmový hráč.
Ten je tak složitý, že ho nikdo nepochopí.

MAMKA2316 ( 11. června 2023 11:53 )

Co chtějí u všeho byli !?ZA MÍR, PRAVDU A LÁSKU…

Tušil někdo z nás v r. 1989, že v r. 2020 : -že bude v ČR 630 000 nezaměstnaných,

-že bude 1 200 000 lidí žít na hranici chudoby,

-že voda zdraží na 80 - tinásobek původní ceny,

-že plyn zdraží na 15 - tinásobek,

-že se bude stavět o 1/2 méně bytů a že zdraží na50-tinásobek,

-že uhlí a dříví zdraží na 15-ti násobek,

-že metro zdraží na 32-tinásobek,

-že se nebude obdělávat většina kvalitní zemědělské půdy,

-že se vybijí 2 miliony kusů skotu a tráva nebude spásána,

-že zdraví bude jen pro bohaté,

-že se bude rodit ročně v průměru o 50 000 dětí méně,

-že vzroste kriminalita o 300%,

- že stoupne počet vražd o 100%,

-že bude ročně milion exekucí,

-že se nár. podniky prodají zahr. vlastníkům a ti si budou vyvážet 500 miliard zisku ročně,

-že národ bude neustále rozeštváván,

-že bude gigantická korupce a přibudou desetitisíce státních úředníků,

-že budeme mít stejné ceny jako v Německu, ale sotva třetinové platy,

-že nám ukradnou vodárny, plynárny, elektrárny, doly a pískovny,

-že mnoho lidí přijde kvůli exekucím o bydlení a spáchá sebevraždu,

-že si mnoho lidí nevydělá poctivou prací na bydlení, jídlo, oblečení, poplatky a jízdné do práce,

-že některé děti se nebudou moci dosyta najíst,

-že nikdo z politiků obviněných z korupce nebude potrestán,

-že politici a media budou nutit občany, aby šli do války za cizí zájmy a kvůli obchodu se zbraněmi,

-že media budou lhát mnohem víc než v minulém režimu,

-že se do Evropy pohrnou miliony uprchlíků z islámských zemí,

-že jim neuváženě bude nabídnuta pomoc a přístřeší

-že pak budeme místo kostelů stavět mešity

-že se stará, dobrá Evropa stane islámskou

atd.,atd., atd. Co zanecháme našim dětem ????

trintin ( 11. června 2023 11:24 )

...poštěstí návrat do sněmovních lavic?? Takže Sociální demokracie (SOCDEM) už nebude "d ě v k o u" kapitalismu?

Jirik-ta ( 11. června 2023 10:48 )

Fialův plán: Kupředu do socialismu! Proč pracovníci chudnou?

Z Německa vzešel dokument, který napsal profesor Volker a který je jakýmsi katalogem požadavků,
jak má vypadat nová lepší ekonomika. O tomhle dokumentu se v českém tisku trošičku psalo, byť velmi okrajově. Marxismus se zrodil v hlavě německého ekonoma. A teď tady přichází dnes pan profesor z organizace Rebelie vědců, což má být . Říkal, že aby bylo možné ladit ekonomiku se životním prostředím a s ochranou klimatu, tak musíme co možná nejvíce omezit armádu. Dále přichází s tím, že je nutné zavést maximální mzdu. Navrhuje, abychom sdíleli pračky. Máte li pračku, už ji nesmíte mít sami pro sebe, ale měl by mít určený přesný počet uživatelů na jednu pračku,
možná na jeden panelák. Tak se říká žádné výtahy, žádné eskalátory, žádné. 💰

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa