Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Z ČSSD je SOCDEM, nové je i logo. Partaj dál povede Šmarda, chce zpátky na výsluní

Aktualizováno -
10. června 2023
21:00
Autor: vja, ČTK - 
10. června 2023
06:20

Česká strana sociálně demokratická změní po 30 letech název na Sociální demokracie i současnou zkratku ČSSD na SOCDEM. Rozhodl o tom dnes stranický sjezd v Plzni značnou většinou delegátských hlasů. O změně názvu se rozpoutala debata, ozývaly se i kritické hlasy. Sociální demokraté představili na sjezdu rovněž nový vizuální styl. Předsedou zůstává Michal Šmarda, uspěl už v prvním kole volby.  Funkci prvního místopředsedy obhájil Igor Bruzl

Za zavřenými dveřmi jednali členové ČSSD již od sobotních 11:00, ve 13:00 pak začala veřejná část, která je rovněž streamovaná na sociální síti Facebook. Během sobotního odpoledne došlo k volbě předsedy, představení změny značky a hlasování o změnách v ČSSD. Následně se přejde ke zvolení místopředsedů. Představování a schvalování hodnotových a programových priorit strany na další období se pak pravděpodobně protáhne do neděle.

Předseda strany Michal Šmarda pro Blesk uvedl, že během sjezdu dojde i k představení mladých komunálních politiků, kteří se dostanou více do popředí strany. V reakci na vládní ozdravný balíček hodlá v Plzni Šmarda prezentovat návrh úspor, který by mohl ušetřit podle jeho slov až 200 miliard korun.

Strana se v minulosti potýkala s velkými problémy. V posledních sněmovních volbách dosáhla dokonce nejhoršího výsledku za celou svou historii (4,65 %). Zcela podle představ sociálních demokratů nedopadly ani komunální volby v minulém roce, v nichž přišli asi o polovinu z původních 2000 zastupitelů. Podle slov předsedy Šmardy je však nyní strana z nejhoršího venku, podařilo se jí totiž překonat i výrazné finanční těžkosti.

„Velký úklid“ u sociálních demokratů

Přestože má strana za sebou velmi těžké období, podařilo se ty největší těžkosti podle předsedy Šmardy sociální demokracii již překonat. „Jsem moc rád, že mohu vystoupit se zprávou předsedy ve chvíli, kdy mohu být hrdý na to, co náš tým dokázal. Slíbil jsem vám, že dodržím plán, který jsem představil, že zvládneme zdánlivě jednoduše splnitelný úkol – vrátit sociální demokracii tam, kam patří, udělat ze sociální demokracie to, čím byla, než ztratila důvěru lidí,“ uvedl veřejnou část sjezdu.

Během narovnávání starých chyb ve vedení strany podle svých slov Šmarda u některých ze členů ztratil sympatie. Přesto podle něj takový postup byl nevyhnutelný. „Prvním krokem byla stabilizace, někdy ten krok nazýváme velkým úklidem. Bylo potřeba vyřešit dluhy a stranu reorganizovat. Vím, že jsem přišel kvůli tomu o sympatie řady z vás. Nestal jsem se předsedou, protože jsem chtěl být mezi straníky populární, chodit v obleku jako panák a tvářit se, že mám všechny rád. Musel jsem vyřešit problémy, které se za řadu let nakupily.  V minulosti to často bylo tak, že docházelo k opakujícím se chybám. To muselo skončit i za cenu toho, že vedení bude nepopulární. Bylo to tvrdé, ale velký úklid se podařil,“ shrnul „ozdravný proces“.

Aby ČSSD lidi znovu oslovila, museli se její členové dohodnut i na změně tváře strany, aby působila jako levicová strana 21. století. „V lednu jsme dostali druhý úkol. Tím bylo dát straně novou tvář. Tak, jak se sluší na stranu, která má ambici vrátit se do Poslanecké sněmovny. Dosahy v letošním roce jsou dvojnásobné, než v minulém roce. Sociální demokraté znovu začínají být vnímáni jako někdo, co má k současné situaci co říct. Prosadit se je těžké, ale i to se daří,“ prozradil Šmarda.

V prvním čtvrtletí jsme měli větší mediální dosah než Piráti, ale to nestačí. Jsou chvíle, kdy narazíte na hranice, které se překonat nedají, a v té chvíli teď jsme. Musíme projít větší proměnou, musíme se změnit z gruntu. Připravili jsme plán na změnu, plán na restart,“ dodal.

Důležité bude před blížícími volbami přesvědčit voliče v krajích o tom, že na sociální demokracii se mohou spolehnout. „Strana padla mnohem hlouběji, než jsme si v minulosti mohli představit. Přiznejme si, že v některých částech republiky jsme ztratili hodně důvěry. Jsem rád, že vedení strany může pokračovat Martin Netolický, který je symbolem úspěchu strany v krajích,“ ocenil práci svého kolegy předseda strany. „Strana musí ukázat, že je prospěšná a není parta tlučhubů,“ doplnil.

Česká republika prochází podle Šmardy jednou z nejhorších krizí související s covidovou epidemií, energetickou situací, válkou na Ukrajině a inflací a zdražováním. V kombinaci s pravicovou konzervativní vládou Petra Fialy (ODS) jde o „smrtící koktejl“, prohlásil Šmarda. Nešetřil ale ani nynější opozici, která se podle něho tváří levicově, je ale ve skutečnosti populistická. „Musí skončit doba blábolení a neplodných diskusí ve Sněmovně. Politika musí být opět prospěšná lidem,“ zdůraznil Šmarda.

Radikální rebranding: Nové logo i název strany

Sociální demokraté chtějí změnit na základě průzkumu od společnosti IPSOS kromě loga i název strany – ČSSD tedy nově ponese jméno Sociální demokracie (zkráceně SOCDEM). Inspirace vychází prý se severských a západoevropských sociálně demokratických stran. Nové logo má připomínat okvětní lístek růže. Namísto tradiční červené či oranžové bude patrně oficiální barvou strany pastelová cihlová.

Zvláštní logo vzniklo i pro interní komunikaci a tisk na merchandisingové předměty. Zde sociálním demokratům zůstala tradiční růže. „Sociální demokracie má velkou historii, ale dokáže taky jít dopředu. Za těch 145 let jsme pomohli mnoha lidem. Máme ceou novou generaci politiků. Ty chceme podpořit a jít s nimi dopředu,“ uvedl ke změně vizuálu Šmarda. Novým sloganem Sociální demokracie by pak mohlo být „Lidskost místo sobectví“.

Šmarda obhájil pozici předsedy

Michalu Šmardovi se podařilo obhájit své místo v Čele strany. Ve volbě proti vyzyvatelům Břetislavu Štefanovi a Lubomíru Zaorálkovi obdržel 55, 86 % hlasů. „Po 30 letech v Sociální demokracii můžu říct, že jsme ušli skvělý kus cesty. Sociální demokracie má před sebou ještě lepší budoucnost. Dobře ví, jaké nesmí opakovat chyby. Nesmí znovu ztratit důvěru českého národa. Dali jste dnes nahlas jasně najevo, že se Sociální demokracie vrací, že ČR má velkou šanci na lepší budoucnost,“ prohlásil Šmarda bezrostředně po svém znovuzvolení.

Po svém zvolení Šmarda zopakoval potředu návratu SOCDEM do Poslanecké sněmovny. Zároveň varoval před nebezpečím extremismu a populismu. „Změnili jsme se, vycházíme z našich tradic, zároveň do toho nového období chceme vejít bez určitých zátěží minulosti. Dneska mezi delegáty zaznívalo, že Sociální demokracie nechce vstupovat do vlády po kolenou a opakovat chyby. Sociální demokracie potřebuje vstoupit do Poslanecké sněmovny, aby nabídla realistický program, který ukončí chaotickou a nesmyslnou politiku současné pravicové vlády a zároveň se nechopili moci populisté, extremisté nebo nepřátelé demokracie. Jsme ochotní dát do pořádku hrozivé deficity, kterých současná vláda dosahuje,“ nechal se slyšet

Video  Předseda ČSSD Šmarda: Můžeme si za to sami, že nejsme ve Sněmovně. Společnost čeká proměna  - Blesk - Nikola Forejtová, Elmer Calvarho
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 12. června 2023 15:20 )

hejhej ( 11. června 2023 21:56 )

Šmarda, chce zpátky na výsluní - chtít může

nespokojeny ( 11. června 2023 19:00 )

Měnit historický název strany je nepochopitelné. To si opravdu myslí, že voliči nepřemýšlí.

Jirik-ta ( 11. června 2023 12:38 )

vysoké čelo značí vysokou inteligenci, ale asi s tím nic nedělá, jen rozhazuje rukama jako fyjala.

Jirik-ta ( 11. června 2023 12:33 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa