Petra Kotta, jeho manželku Kateřinu Kottovou a bývalého středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha soud potrestal za korupční kauzy kolem zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji. Rath z věznice na podmínku vyšel letos v polovině května.

„Je třeba vysoce kladně hodnotit jeho aktivitu, jeho výkon lékařské praxe ve věznici, zapotřebí je vzít v úvahu i svědomitý a aktivní přístup odsouzeného,“ řekl na Kottovu adresu soudce Libor Hanuš.

Po propuštění Kott před věznicí nemluvll. Uvedl jen, že bude čekat na ženu, která je stále ve vězení.

Byl jsem potrestán spravedlivě

Já jsem byl ve výkonu testu a musím říct, že mi z toho vyplývá jeden závěr, a to, že porušovat zákon se nevyplácí. Byl jsem potrestán a byl jsem potrestán spravedlivě. Chci požádat o podmíněné propuštění, porušit zákon v mém případě nepřipadá v úvahu, toho, co jsem páchal, hluboce lituji a už se to nikdy nebude opakovat. Je mi to líto, je mi hanba, bylo to nelegální a nemorální,“ uvedl u soudu Kott. Prohlásil, že je poučen.

Někdejší poslanec za ODS Kott si trest odpykával v brněnské věznici Bohunice, žádost o podmíněné propuštění poslal k brněnskému městskému soudu na přelomu srpna a září. Rozhodnutí je pravomocné, podmíněné propuštění navrhoval i žalobce.

Půjde do Berouna

Kott má už domluveného „fleka“ v nemocnici v Berouně. „Dříve jsem pracoval v Motole na oddělení následné péče. Kdybych nastoupil do stejného pracoviště, mohlo by to způsobit komplikace mojí paní, která tam pracuje také v ozařovnách. Je ale zatím ve výkonu trestu. Proto jsem naznal, že bude lepší domluvit si práci na rehabilitačním centru následné péče v berounské nemocnici,“ citoval server idnes.cz odsouzeného.

Do Motola dojíždí Kateřina Kottová pracovat právě z vězení z pražského Pankráce.

Miliony do kapsy

Trojici soudy trestaly ve dvou větvích případu. Manžele Kottovy soud poslal do vězení nejdříve na šest let za ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy.

Žádali úplatky 26 milionů, přijali téměř 17 milionů korun, když sedm milionů dali Rathovi. Rath tehdy dostal sedmiletý trest vězení. Brněnský krajský soud Kotta po polovině trestu podmíněně propustil z vězení, Kott se ale do něj následně musel vrátil kvůli druhé větvi kauzy.

VIDEO: David Rath odjížděl v lednu 2022 po propuštění z brněnské věznice.

Video
Video se připravuje ...

David Rath odjíždí v modré dodávce z brněnské věznice. Hynek Zdeněk