Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potíže Bartošova ministerstva: Přijde o miliardu z evropských peněz?! Digitalizace dle studie vázne

Autor: ČTK, simao - 
28. září 2023
11:39

„Miliarda v luftu.“ Studie mediální společnosti Datarun upozorňuje na to, že na ministerstvu pro místní rozvoj, kterému šéfuje Pirát Ivan Bartoš, vázné digitalizace a s problémy se potýká tzv. Portál stavebníka. „Digitalizace stavebního řízení, která co se týče přínosů pro stavebníka, v podstatě ještě ani nezačala, je jedním z příkladů, jak pomalu postupuje státní správa,“ upozornil Michal Půr z Datarun pro E15.cz. Tím problémy nekončí. Miliardu, kterou měl stát podle Datarunu na portál k dispozici z evropských peněz, nezužitkuje.

Zavádění digitalizace stavebního řízení v České republice není dostačující a bez rychlejšího stavebního řízení přichází stavební firmy, investoři i drobní stavebníci každý rok o více než sedm miliard korun. Digitalizace by přitom mohla zkrátit proces povolování staveb z průměrných 5,4 roku na 1,25 roku. Vyplývá to ze studie společnosti Datarun.

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) se digitalizací zabývá od roku 2011 a v současné době ho má na starosti místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

„Ani po letech vývoj systémů, které by primárně měly ulehčit život stavebníkům, ještě ani nezačal. Po změně vlády byly léta připravované zakázky na informační systémy z ryze politických důvodů zastaveny a nahrazeny jinou. Ani tu ale stát není schopen kvůli vlastním chybám vysoutěžit a dotáhnout k realizaci,“ řekl spoluzakladatel společnosti Datarun Michal Půr.

Miliardu nezužitkují

Stát podle studie Datarun není schopen zrealizovat zakázky na informační systémy v čele s Portálem stavebníka a miliardu, kterou na to měl od Evropské unie k dispozici, nakonec nezužitkuje.

„Ministerstvo podle autorů analýzy nyní předkládá vládě materiál, ve kterém přiznává, že uvolněné prostředky ve výši 966 milionů korun převádí na jiné projekty na regionální rozvoj. Portál se má zaplatit z Národního plánu obnovy a ze státního rozpočtu,“ upozorňuje server E15.

„Portál ale zatím nikdo ani nezačal vyvíjet. Ministerstvo pro místní rozvoj kvůli jeho zdržení přijde o miliardu korun z evropských fondů určenou na digitalizaci,“ podotýká E15.

Zrušili tendr

Ministerstvo zrušilo tendr na informační systém pro digitalizaci stavebního řízení (DSŘ) z roku 2021 a s odhadovanou realizací za 1,9 miliardy korun a zmíněnou miliardu přerozdělilo mezi kraje. Následně vytvořilo na systém novou soutěž a na začátku června zvolilo nového dodavatele, který DSŘ má zrealizovat o přibližně 1,2 miliardy levněji, než byla nabídka z roku 2021.

„Je třeba připomenout, že novelu nového stavebního zákona prezident podepsal teprve letos v květnu. Přizpůsobit se jí musela i soutěž na dodavatele digitalizace stavebního řízení. Původní soutěže neodpovídaly potřebám novely a předpokládaly zbytečně vysokou cenu,“ sdělil ČTK mediální zástupce MMR Petr Waleczko.

Systém měl být funkční původně už v létě

Ministerstvo ale momentálně nemůže s novým dodavatelem uzavřít smlouvu kvůli námitkám společnosti System Servis. Ta se podle zjištění Hospodářských novin soutěže chtěla s dalšími partnery účastnit, ale odstoupila, protože jí zadané podmínky přišly nestandardní a nepřiměřené. Následně proto podala stížnost na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který řízení zastavil.

Podle MMR by blokování nemělo oddálit uvedení DSŘ do provozu plánované na 1. červenec příštího roku. Jeho spuštění bylo oddáleno už dvakrát, úplně původně měl být systém funkční letos v létě.

Problematická digitalizace

Stát není připravený na digitalizaci ani podle 94 procent stavebních firem, jak vyplývá z květnové analýzy společnosti CEEC Research. Čtyři pětiny dotázaných projektových společností si myslí, že nejvýznamnější jsou rizika spojená s technologickou či znalostní adaptabilitou úředníků stavebních úřadů.

Dalšími významnými riziky spojenými s digitalizací stavebního řízení mohou být pasivní postoj samospráv na úrovni krajů, měst a obcí. Přibližně polovina dotázaných považovala za riziko nedostatečnou metodickou standardizaci správy projektových dokumentací staveb ve formátu informačních modelů budov BIM a stejně tak polovina dotázaných považovala za riziko datovou integraci mezi registry, katastrem a dalšími systémy státní správy.

Analytici: Přicházíme o další miliardy

„Jsem přesvědčen, že 1. července 2024 tu žádný portál nebude. A je otázkou, co bude potom se stavebním zákonem, tedy jestli se kvůli tomu nebude odkládat,“ uvedl pro E15 Zdeně Soudný z Asociace developerů.

Každý rok zpoždění zrychlení stavebního řízení způsobuje škodu větší než sedm miliard korun, což nejenže nepřináší peníze do oběhu, ale má dopad i na dostupné bydlení, další výstavbu bytů, které chybí na trhu, a celkově na konkurenceschopnost České republiky,“ tvrdí autoři studie Datarun.

Datarun je think-tanková platforma založená novináři Vladimírem Piskáčkem a Michalem Půrem. Jde o projekt, jehož prostřednictvím se podle zakladatelů experti mohou vyjadřovat k nejrůznějším oblastem společenského života, a to formou newsletterů, podcastů a analýz.

Piskáček dříve fungoval ve vydavatelství Economia, do kterého spadají Hospodářské noviny či týdeník Respekt a je spoluzakladatelem předplatitelské platformy Gazetisto. Půr byl dříve šéfredaktorem serveru Info.cz a působí jako moderátor na CNN Prima News.

Video  Bartoš v Blesku o České poště: Kde budou pobočky nejvíce chybět a jsou v ohrožení CzechPointy?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

krapotkin ( 29. září 2023 02:55 )

Jemu nevadí, že nezužitkuje miliardové dotace z EU. Už dávno vytvořil tlupu darmožroutů, kteří jsou pevně přisáti na české dotace.

jajas ( 28. září 2023 22:36 )

Nově nám Fiala sdělil heslo: "Česko bude křižovatka Evropy, řekl Fiala". To je taky blábol....

jajas ( 28. září 2023 22:18 )

Šlo o život? Příspěvky toho Nového znám, nejde si ho nevšimnout, protože asi není úplně normální. Takže pokud se mi někdo nebo něco nezdá, pak se tím nezabývám. Chráním si tak své zdraví.....nechci mít žaludeční vředy a i když s někým nesouhlasím nebo mně někdo fakt vytočí, pak to raději nekomentuju. Ale záleží na tom, kdo to je. Pokud dotyčného znám osobně, pak je to jiné než na anonymních diskuzích, tady to vůbec neřeším, musel bych se totiž někdy zbláznit z těch krávovin, co se tady dočítám. Ale přiznávám, že jsem se to dlouho "učil­"...ne­reago­vat, nerozčilovat se, přehlížet to...

jajas ( 28. září 2023 21:04 )

Blbý je, že si každý představujeme hlupáka jinak.....já, ty, on... ale tady nejde o život a pokud nejde o život nejde o nic. Zbytečné emoce....

jajas ( 28. září 2023 18:48 )

To jo, jenže tam právě vymysleli, že by si mohli něco vydělat a polepšit si, a tak vstoupili do politiky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa