Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fialova vláda dovršila sporný nákup: Česko dalo 8,8 miliardy Kč za zásobníky na plyn a firmu od RWE

Aktualizováno -
18. září 2023
16:23
Autor: ČTK, simao - 
18. září 2023
14:49

Český stát koupil za 360 milionů eur (v přepočtu 8,8 miliardy korun) prostřednictvím společnosti ČEPS firmu RWE Gas Storage, která vlastnila a spravovala šest plynových zásobníků. Jejich kapacita odpovídá třetině roční spotřeby, řekl dnes na briefingu u Perné na Břeclavsku u jednoho ze šesti zásobníků premiér Petr Fiala (ODS). Dosud šlo o dceřinou společnost německé energetické firmy RWE. Podle Fialy jde o jeden z několika kroků k větší energetické bezpečnosti Česka. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) uvedl, že aktuálně jsou zásobníky v Česku plné na 97 procent, přičemž žádný plyn už nepochází z Ruska.

Stát nekoupil pouze zásobníky, ale kompletní firmu s 250 zaměstnanci, která pravidelně dosahuje zisku. Podle Síkely jde o investici, která do budoucna zajistí nejen větší energetickou bezpečnost, ale i zisk. Objem zásobníků, které stát přebral, je 2,7 miliardy metrů krychlových.

Největší podzemní zásobník z akvizice jsou Dolní Dunajovice, které mají kapacitu skoro miliardu metrů krychlových. Celková kapacita všech zásobníků v české plynárenské síti je 3,45 milionu metrů krychlových, zbylou část vlastní další energetické firmy v zemi.

„Nákup zásobníků plynu a zajištění jejich úplné kontroly ze strany státu je dalším konkrétním krokem v našem úsilí o restart Česka a jedná se o jednu ze šesti strategických investic. Pro vnitrozemské státy je přímý vliv na energetickou kritickou infrastrukturu klíčový. Jsem rád, že se nám podařilo úspěšně napravit další dluh, který zanechaly předchozí vlády,“ řekl Fiala.

Přesně před rokem se Česku také podařilo získat kapacitu v terminálu na zkapalněný plyn v nizozemském přístavu Emshaven a vláda také jedná o stavbě nových plynovodů.

Nákup čelí i kritice

Nákup za 8,8 miliardy však čelil i kritice. „Státní akvizice RWE Gaz Storage CZ vlastnící šest plynových zásobníků v Česku, kterou schválila vláda, není dobrý nápad. Potvrzuje se tak stará pravda, že stát nemá dělat byznys, protože to neumí a doplatí na to daňový poplatník,“ varoval v komentáři pro E15 Pavel Páral v době, kdy vláda rozhodla o nákupu.

Vládní představitelé však argumentují mj. i změněnou situací kvůli válce na Ukrajině. Intenzivní kroky k energetické bezpečnosti a nezávislosti na Rusku začala vláda dělat před více než rokem, kdy zahájilo Rusko agresi vůči Ukrajině. Do té doby bylo Česko závislé nejen na ruském plynu, ale i jaderném palivu a ropě.

V případě plynu už se Česku podařilo od Ruska odstřihnout a pracuje i na dalších dvou surovinách. „Podařilo se nám dojednat rozšíření ropovodu TAL, díky kterému se budeme moct postupně odstřihnout od ruské ropy na přelomu let 2024 a 2025,“ řekl Fiala.

Fiala: Za 2 roky jsme udělali víc, než předchozí vláda za 8 let

Síkela doplnil, že teď už lze také říct, že Česko nebude jaderné palivo dovážet z Ruska a že se zároveň daří díky krokům současné vlády rozvíjet i obnovitelné zdroje. „Před dvěma lety rozvoj těchto zdrojů spíš skomíral,“ uvedl Síkela.

"Jde o 6 zásobníků, které mají kapacitu zhruba jedné třetiny roční spotřeby plynu v ČR. Nákup již schválil ÚOHS a celá transakce byla dnes uzavřena. Díky tomu výrazně posilujeme energetickou bezpečnost ČR a zvyšujeme kontrolu státu nad plynem pro občany a firmy. Právě pro vnitrozemské státy, jako je Česká republika, je co největší kontrola nad zásobami plynu naprosto zásadní. Za 2 roky jsme udělali pro energetickou bezpečnost víc než předchozí vláda za 8 let," uvedl na sociální síti X Fiala.

Dostatek plynu v Evropě

Energetická situace byla v Evropě před dvěma lety velmi dramatická a z různých důvodů ještě přes ruskou agresí výrazně rostly ceny elektřiny i plynu. Důsledkem byly také krachy některých obchodníků s energiemi. Válka na Ukrajině tuto situaci ještě eskalovala a nejkritičtější byla situace na trhu loni v létě.

Cena energií se vyšplhala na burze extrémně vysoko a až poté začala postupně klesat, protože se ukázalo, že plynu má Evropa dostatek.

RWE Gas Storage CZ je se šesti zásobníky největším provozovatelem plynových zásobníků v Česku. V posledních třech letech podle dřívějších informací ministerstva průmyslu a obchodu společnost hospodařila se ziskem 1,91 miliardy korun, naposledy v roce 2022 zisk činil 363 milionů.

Akciová společnost ČEPS, kterou plně vlastní stát, působí jako výhradní provozovatel přenosové soustavy v Česku. Podle zprávy firmy z letošního jara ČEPS loni meziročně vzrostl zisk před zdaněním o 57 procent na 6,6 miliardy korun. korun. Celkové výnosy meziročně stouply o 98,3 miliardy na 173,7 miliardy.

Video  Ministr Síkela pro Blesk: Mírná zima? Měli jsme silný protivítr!  - Tomáš Belica
Video se připravuje ...

1pravda1 ( 18. září 2023 21:51 )

vypadají jako pat a mat - zelené helmy fakt na nich vypadají směšně... fiala stejně směšně jako lipavský...

agent ( 18. září 2023 20:28 )

Krásný zelený poklop na ty jejich otevřené lebky

umlacak ( 18. září 2023 19:58 )

Ano, vydělali jsme my kucí z ODS. Tenkrát i nyní.

umlacak ( 18. září 2023 19:57 )

A firma RWE ty zásobníky sama postavila nebo koupila v podivné privatizaci za asistence ODS za mrzký peníz a nyní nám je za pořádný balík opět za asistence té samé ODS prodala zpět? ODS musí spěchat, aby si stihla namastit kapsičku na všech těch obchodech, viz nákup F35, stavba pro v Brně, nyní RWE. Nic dalšího mě rychle nenapadá.

gabreta ( 18. září 2023 19:56 )

Když teď ODS za zásobníky vyndala 8,8 miliardy, tak by mně zajímalo, za kolik je ODS tenkrát prodala! Jak je znám, určitě jsme na tom kšeftu vydělali!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa