Hala, o které se mluví jako o stavbě století, vyjde na zhruba 6 miliard korun. „Podle propočtů bude hala přínosem. Nejen pro Brno, ale i celou Českou republiku. Brňané a celé širší okolí na takovou halu čekají,“ řekl při poklepávání základního kamene premiér Petr Fiala.

Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) označila zahájení stavby za „nejvýznamnější den v politické kariéře“. „Rozhodující byla poloha poblíž centra města, možnost nekomplikovaného vypořádání vlastnických vztahů k pozemkům a jako klíčová se ukázala dopravní obslužnost, kterou ještě posilujeme,“ uvedla Vaňková.

Provozovatel se nenašel

Původní záměr města byl, aby halu provozoval soukromý subjekt, který s městem uzavře nájemní smlouvu a bude mu každoročně odvádět smluvenou částku. Nikdo se ale nenašel.

Video
Video se připravuje ...

Premiér Petr Fiala považuje stavbu Areny Brno za dobrou investici pro celou republiku. Jiří Nováček

Proto město rozhodlo, že provoz zajistí nová městská společnost Arena Brno. „To nemusí být vůbec nevýhodou,“ řekla primátorka na dotaz, proč se do provozování budoucí Areny nepodařilo zajistit zájemce z řad soukromých firem.

Brno počítá s celkovými náklady na halu ve výši 5,76 miliardy korun, v této částce je i miliardová rezerva. Na stavbu přispěla 300 miliony korun Národní sportovní agentura, 200 miliony Jihomoravský kraj a 1,95 miliardy korun pokryje úvěr, který bude Brno splácet 25 let. Zbytek doplatí město ze svého rozpočtu. Postaveno by mělo být za necelé tři roky.

Opozice je tvrdě proti

Proti stavbě haly se striktně vymezila opozice. „Dnes je černý den pro Brno. Nejenže stavba vysaje a už vysává peníze z městského rozpočtu, které jsou potřeba na řadu důležitějších a strategičtějších projektů, ale po dostavění bude generovat další ztráty. Na její stavbu si město bere půjčku, která jenom na úrocích spolkne 1,7 miliardy,“ napsala na svém facebooku zastupitelka Jasna Flamiková (Zelení).

Vedení města si stojí za tím, že hala bude rentabilní. „Zatím nechci konkrétněji komentovat, kolik na provoz haly z městského rozpočtu půjde. Máme ale ekonomickou analýzu, z které plyne, že se hala městu vyplatí. Blíže uvidíme, jak arénu otevřeme. S náklady ale počítáme i ve střednědobém výhledu, žádné jiné plánované investiční akce tedy nebudou muset být pozastaveny,“ uvedla Vaňková.

Fotogalerie
14 fotografií