Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jednání vlády: K návrhu lidovců k právům homosexuálů se staví neutrálně

Aktualizováno -
26. července 2023
18:00
Autor: ČTK - 
26. července 2023
12:37

Kabinet Petra Fialy (ODS) se dnes vrátil k debatě o právech homosexuálů. Probere návrh skupin lidovců, který má podle předkladatelů vést k narovnání části práv homosexuálních párů. Ty by podle novely zákona o registrovaném partnerství a dalších zákonů požívaly prakticky stejná majetková a sociální práva jako manželé. Předloha ale opomíjí rodičovská práva, na což také upozorňuje předběžné vládní stanovisko pro zákonodárce. Norma se ve Sněmovně potká s návrhem na uzákonění manželství pro homosexuály, ale také s návrhem na ústavní zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy.

Návrhy skupiny poslanců opozičního hnutí ANO na určité omezení výše peněžitých náhrad pro církve v takzvaných církevních restitucích u koaliční vlády ) narazily. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Kvůli nynější vyšší míře růstu cen chtějí předkladatelé změnit pravidla každoroční valorizace těchto náhrad, která nyní odrážejí inflaci. Nabídli ve dvou variantách stanovení pevné inflační doložky, od čehož si slibují rozpočtové úspory. Kabinet podle podkladů svůj nesouhlas zdůvodnil porušením smluv, které stát v minulosti s církvemi k majetkovému vyrovnání uzavřel. Návrhy nyní dostane Parlament.

Navrhované změny zákona by podle vládních legislativců představovaly zásah do právního principu, podle kterého se dohody mají dodržovat. „Je potřeba si uvědomit, že je zákon o církevních restitucích, ale tyhle náhrady jsou potom nejen v zákoně, ale s každou církví a náboženskou společností je uzavřena smlouva se státem, která také obsahuje tuto doložku,“ řekl Šalomoun. Návrh by podle něj byl protiústavní.

Za neopodstatněný a nadbytečný Fialova vláda označila návrh poslanců opozičního hnutí SPD na ústavní zakotvení práva na placení v hotovosti.

Ministři vyslechnou také plán exportní strategie pro příštích deset let a zprávu o činnosti České správy sociálního zabezpečení za minulý rok. Úřad se v posledních měsících potýkal s návalem žádostí o předčasné důchody. Ministerstvo práce plánuje v úřadu změny.

Za neopodstatněný a nadbytečný vláda označila návrh poslanců opozičního hnutí SPD na ústavní zakotvení práva na placení v hotovosti. Návrh na doplnění listiny práv a svobod předkladatelé zdůvodňují ochranou soukromí obyvatel. Koaliční kabinet Petra Fialy (ODS) podle podkladů poukázal na to, že hotovostní platby dostatečně upravuje už platný právní řád. Zákonodárcům pošle k novele ústavní listiny záporné stanovisko, informoval na tiskové konferenci ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty).

„Návrh ústavní změny reaguje na obavu ze snah postupně omezit a následně zrušit možnost hotovostních plateb. Hotovostní platby jsou významným nástrojem nejen ekonomickým, ale i způsobem zajištění soukromí a svobody občanů před absolutní možností kontroly jejich plateb za různé zboží a služby,“ napsali předkladatelé v důvodové zprávě. Varovali také před rizikem zneužití informací shromažďovaných v souvislosti s bezhotovostními platbami.

„Podle vlády nejde o tak závažnou a fundamentální otázku, která by měla být řešena v rovině ústavního práva,“ uvedl Šalomoun. Návrhem by se zasáhlo do autonomie vůle a zásady smluvní volnosti, kdy je možné se domluvit, jakým způsobem bude člověk závazek platit, míní

K lidoveckému návrhu o partnerství stejnopohlavních párů se vláda vyjádřila neutrálně. Narovnání práv se jen přibližuje, uvedl po jednání kabinetu ministr pro legislativu Michal Šalomoun (Piráti). Vláda podle něj změnu vnímá za ne zcela dostatečnou. Připomenul, že podobně se kabinet vyjádřil k dalším návrhům, které už Sněmovna projednává, tedy k návrhu na uzákonění manželství i pro homosexuály, ale také k ústavnímu zakotvení ochrany manželství jako svazku muže a ženy. K návrhu se postavila obdobným způsobem jako v jiných hodnotových tématech, uvedl.

Homosexuální partneři by podle lidovecké novely zákona o registrovaném partnerství a dalších zákonů požívali prakticky stejná majetková a sociální práva jako manželé. Předloha opomíjí rodičovská práva, na což upozornilo předběžné vládní stanovisko pro zákonodárce, ale i ministři z řad hnutí STAN a zástupci Pirátů ve vládě. Uvedli, že budou navrhovat negativní stanovisko, podle Šalomouna nakonec vláda došla ke kompromisnímu neutrálnímu "obrušováním" názorů.

Piráti prosazují, aby i lidé stejného pohlaví měli možnost uzavírat manželství. Starostové prosazují rovnost i v případě rodičovských práv.

 

Video  Boj o manželství pro všechny: „Někteří hrají tuhle hru dost ostře,“ říká právnička  - Markéta Volforvá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 27. července 2023 18:04 )

Dělají jen z lidí blázny! Bojí se církvím valorizace změnit....kdu čsl určitě, a protože pětikolka musí (ne že by chtěla, ale fakt musí) držet spolu, pak bude proti tomu celá vláda. Zbabělci!

maxpax ( 27. července 2023 12:07 )

Práva homosexuálů se opět v režii ODS a KDU ČSL snaží vláda pošlapat. Ti co by z poětikoalice byli pro narovnání práv budou držet pysk výměnou za nějaké prebendy .
ODS a KDU si prostě lidí s odlišnou orientací ( za kterou nemohou, zrovna tak jako si člověk nebybírá barvu očí nebo pleti) prostě chtějí stále označovat, aby byli jasně na první dobroi identifikovatelní pro každou slepicikáčou a kačerem na všech úžadech, zdravotnictví, bankách atd. Chtějí mít dál občany slovně, názvem, rozdělené na ty "naše" tedy lepší, což jsou heterosexuálová, kteří měli pouze to štěstí, že se jako heterosexální narodili a na ty "horší" , homosexuály.
Je to odporné myšlení odporných homofobů .

maxpax ( 27. července 2023 11:58 )

Řeči o tom, že valorizaci důchodů, danou zákonem lze změnit(jednoduše se zněnil zákon), ale valorizaci církevních náhrad nelze měnit, protože tato valorizace je daná smluvou, je LEŽ .
Zákon o majetkovém vyrovnání č. 428/2012 hovoří v § 15 odst. 5 jasně:
Po vyplacení první roční splátky se výše nesplacené částky finanční náhrady každoročně zvyšuje o míru roční inflace zveřejněnou Českým statistickým úřadem pro kalendářní rok o dva roky předcházející kalendářnímu roku výplaty konkrétní roční splátky. Novou výši nesplacené částky finanční náhrady oznámí Ministerstvo kultury dotčené církvi a náboženské společnosti.

Čili valorizace církevních restitucí je jasně daná zákonem, zrovna tak jako byla daná zákonem valorizace důchodů. A když lze změnit zákon o valorazicaci důchodů, lze určitě změnmit i zákon o valorizaci církevních restitucí. A není třeba lhát lidem, že to nejde, protože valorizace církevních restitucí je daná smlouvouje to dané smlouvou !

JaNat ( 26. července 2023 20:49 )

jajas ( 26. července 2023 20:17 )

"Návrhy skupiny poslanců opozičního hnutí ANO na určité omezení výše peněžitých náhrad pro církve v takzvaných církevních restitucích u koaliční vlády ) narazily. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Kvůli nynější vyšší míře růstu cen chtějí předkladatelé změnit pravidla každoroční valorizace těchto náhrad, která nyní odrážejí inflaci. Nabídli ve dvou variantách stanovení pevné inflační doložky, od čehož si slibují rozpočtové úspory. Kabinet podle podkladů svůj nesouhlas zdůvodnil porušením smluv, které stát v minulosti s církvemi k majetkovému vyrovnání uzavřel. Návrhy nyní dostane Parlament."
Takže ANO navrhlo změny ve valorozaci náhrad, které náš stát cpe církvím, ale "kabinet" nesouhlasí? A např.u důchodů se změna valorizace mohla schválit? A i když jsou náhrady církvím vypláceny na základě smluv, tak přece pro pětikolku není "problém" smlouvu změnit nebo "vyrobit" dodatek....to přece oni dělají kdykoliv něco chtějí změnit....pokud něco změnit nechtějí, tak se vymlouvají, že to nejde....fakt katastrofa!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa