Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Poslanci se opět nedostali k hlasování o důchodové reformě. Jednání provázely vleklé debaty

Aktualizováno -
21. července 2023
14:19
Autor: ČTK - 
21. července 2023
07:02

Sněmovna nedospěla k hlasování o sporných vládních změnách v důchodech ani v dnešním druhém dějství jejich schvalování. Jednání vyplnila vystoupení řečníků s přednostním právem i spory poté, co koalice prosadila omezení řečnické doby na nejvýše dva desetiminutové projevy. V běžné debatě vystoupil zatím jediný z dvou desítek aktuálně přihlášených opozičních poslanců. Další díl závěrečného schvalování předlohy čeká zákonodárce příští týden ve středu.

Novela přinese zpřísnění pravidel předčasných důchodů a zpomalení řádných valorizací penzí. Nahrazuje také nynější pravidla mimořádných valorizací při vyšší inflaci dočasným přídavkem. „Je to celkově jednoduché, pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL navrhuje, aby naši důchodci dostali méně peněz a aby pracovali déle,“ prohlásil předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, jenž se v hodinovém projevu věnoval i dalším tématům.

„Jen za poslední rok a půl ten nárůst výše důchodů je 30 procent,“ reagoval Jurečka. Naprostá většina seniorů nyní podle něho pobírá penzi 18.000 korun až 22.000 korun. Ministr se věnoval také dalším sociálním krokům kabinetu a vyzdvihoval různé lidovecké iniciativy.

Vystoupení Babiše a Jurečky zabrala asi 1,5 hodiny, teprve potom se poslanci dostali k projednávání samotné vládní novely. Debata začala krátkými poznámky, v nich zejména poslanci ANO reagovali kriticky na Jurečkova tvrzení. Předsedkyni poslanců ANO Aleně Schillerové se nepodařilo odložit další projednávání předlohy do konce srpna. Sněmovna naopak kývla na koaliční návrh o omezení řečnické doby, který předložil šéf klubu TOP 09 Jan Jakob. Opoziční frakce ANO a SPD před tím zablokovaly možnost hlasování o jeho požadavku, podle kterého by se Sněmovna mohla zabývat předlohou v závěrečném kole až do večera. Podle jednacího řádu může Sněmovna schvalovat zákony o středách a pátcích mezi 09:00 a 14:00.

Omezení řečnické doby vyvolalo další spory. Opoziční poslanci vinili vládní tábor z krácení demokratických práv, koaliční se proti těmto tvrzením bránili. Například Jurečka poukazoval na to, že v prvním a ve druhém čtení Sněmovna vyslechla k předloze osm desítek příspěvků bez jakéhokoli omezení. Krátké poznámky se týkaly i důchodů. „Jediné, co umíte, jediné, co dokážete, je zvýšit daně a snížit důchody,“ prohlásila Schillerová. Aleš Juchelka (ANO) obvinil vládu z toho, že hojí státní rozpočet na penzistech. „Nemůžeme jet tím tempem zadlužování, které tady je,“ oponoval Jurečka. Jarmila Levko z hnutí STAN poukazovala na to, že předchozí Babišova vláda postupovala opačně, daně se snižovaly a důchody rostly. „Proto jsme tam, kde jsme,“ podotkla.

Teprve před polednem se dostal ke slovu první z přednostně přihlášených řečníků k předloze. Podle předsedy klubu SPD Radima Fialy je asociální a nespravedlivá. „Zhorší příjmovou situaci a zkomplikuje životní situaci všem současným i budoucím důchodcům,“ řekl. Sliboval, že pokud se SPD v budoucnu dostane do vlády, většinu nyní navrhovaných změn zruší. „Nestrašme lidí, tím, že na důchody nebude. Musí být a také bude,“ zdůraznil.

Rovněž další vystupující Schillerová řekla, že pokud se ANO dostane k moci, vládní „podpásovky“ napraví. Kabinet podle ní úmyslně a záměrně vytváří dojem, že kvůli zákonným nárokům důchodců hrozí státní bankrot. Veřejné finance jsou na dobré úrovni, a pokud je někdo ohrožuje, jde o premiéra Petra Fialu a ministra financí Zbyňka Stanjuru (oba ODS), uvedla.

Jurečka chce normu prosadit ve Sněmovně nejpozději do konce července. Naprostá většina změn by měla být účinná podle představ kabinetu už od letošního září.

JaNat ( 21. července 2023 22:12 )

Nech toho.

JaNat ( 21. července 2023 19:33 )

216 alias hafan už blbne o 106.

Uživatel_5522193 ( 21. července 2023 17:03 )

Nasejřit a rozmazat to by tihle už museli být v Alcatrazu

Uživatel_5522193 ( 21. července 2023 17:02 )

Nevím kolik vám je,ale nemáte pravdu, lidé co si to uměli zařídit měli vše co jste jmenoval, jenže dneska vás okradou i stěhovací firmy. Lidi vám závidí i 💩 když se jim nedaří a běda, vám ano, osočují i důchodce a fandí hovadům co je okrádají. To už jsem viděl během covidu. Co se z nás stalo? Boží hovádka co drží hubu a krok a kývají jako jezevčíci v autech. Dobře nám tak!

blue_Moon ( 21. července 2023 16:47 )

.. 216 má v malíku všechno na co si vzpomene, u jiných "neznalost" neomlouvá.
A basta fidli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa